Atklāts un nepamatots uzbrukums latviešu baznīcai • IR.lv

Atklāts un nepamatots uzbrukums latviešu baznīcai

35
Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa katedrāle - Rīgas Doms. Foto: Edijs Pālens, LETA

Daugavas Vanagu fonda (DVF, Lielbritānijā) valde sēdē 23.aprīlī vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, atbalstot latviešu baznīcu ārpus Latvijas. Publicējam fonda rezolūciju latviešu baznīcas ārpus Latvijas atbalstam.

 

DVF valde izsaka sirsnīgu pateicību Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas (LELBāL) draudzēm un garīdzniekiem par praktisko un garīgo atbalstu, ko tie snieguši latviešu bēgļiem, karavīriem un trimdas kopienām Lielbritānijā, kā arī visā pasaulē okupācijas gados, kā arī par to darbu, ko baznīca šodien veic, apvienojot jauno latviešu diasporu mītņu zemēs.

Vairāk nekā puse no Latvijas pirmskara baznīcas mācītājiem, ieskaitot baznīcas vadītāju arhibīskapu Teodoru Grīnbergu, devās bēgļu gaitās Otrā pasaules kara laikā un trimdā turpināja savu darbu. Gandrīz piecdesmit gadus LELBāL turēja augstu Latvijas karogu, kamēr Latvijā baznīca tika apspiesta un pakļauta padomju režīmam.

Nav apšaubāmi, ka latviešu luterāņu baznīca ārpus Latvijas ir cienīga kopā ar padomju laika baznīcu Latvijā sevi uzskatīt par pirmskara Latvijas baznīcas pēcteci.

Tomēr vairāku partiju deputāti Saeimā ir iesnieguši likumprojektu bez pienācīgām iepriekšējām konsultācijām, kas pasludina padomju laika luterisko baznīcu par vienīgo pirmsokupācijas laika luterāņu baznīcas tiesību pārmantotāju. DVF valde izsaka nožēlu par šādu mēģinājumu pārrakstīt okupācijas laika vēsturi un uzskata, ka valsts iejaukšanās baznīcas jautājumos ir pretrunā ar Satversmes pantu, kur rakstīts: “Ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību. Baznīca ir atdalīta no valsts.”

Latvijā pašlaik tiek aktīvi pārrunāts jauns diasporas likums, kas rāda, ka valsts ir norūpējusies par saviem tautiešiem ārzemēs. To ņemot vērā un tikai dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām, DVF valde ir pārsteigta, ka apakšā minētie Saeimas deputāti ir iesnieguši likumgrozījumus, kurus nevar citādi uzskatīt, kā par atklātu un nepamatotu uzbrukumu latviešu baznīcai un diasporas latviešu sabiedrībai.

Pretrunīgos likumu grozījumus Saeimā virza* zemāk minētie deputāti:

  • Ringolds Balodis (Nacionālā apvienība)
  • Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība)
  • Augusts Brigmanis (Zaļo un Zemnieku savienība)
  • Nellija Kleinberga (Latvijas Reģionu apvienība)
  • Gunārs Kūtris (No sirds Latvijai)
  • Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība)
  • Jūlija Stepaņenko (Saskaņa).

*Deputāts Hosams Abu Meri (Vienotība) atsauca savu parakstu.

Komentāri (35)

J.šveiks 24.04.2018. 15.35

šitos kadrus izlasot uzreiez redzams kas Latvijā kontrolē baznīcas un to īpašumus , kuri jau pa lielo notirgoti , ja vanags nemaksā nodokļus un neraksta ienākumu deklarāciju , tad valstij nav ko jaukties šajos čekas midzeņos, baznīca pēc satversmes ir ārpus valsts.

+11
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 24.04.2018. 16.02

    nū – mums to neaptvert – Tu vispār sajēdz , kādi miljoni – simti miljoni nonaktu Vanaga personīgā kontrolē , ja šo likumu pieņemtu – tas ir visīstākais bandītisms

    bet – ņem vērā vecīt – ticīgie neprotestē – jo vienkārši to nezin – nezin, kāds likums – kāda afēra tiek gatavoti

    savulaik, es būtu kāpusi kalna galā un kliegusi – mana baznīca lasīja asariņas no ticīgiem , lai sakoptu to, kas padlaikos tika iznīcināts, kamēr Vanagam cēla māju – pili par miljonu – Baznīcas naudu – nē nē – ne no Debesīm nolaistu , bet no ticīgiem iekasētu

    zini – te smird pēc sēra- met labāk krustu un pirms gulētiešanas glāzīti

    es vīnu tu šņabi , jo es lasīju, ka šņabis ir slikts

    +6
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Dusma 25.04.2018. 10.01

    diezgan labi varu iedomāties , jo , katrai baznīcai kas atrodās uz Latvijas zemes , protams ārpus pilsētām , bija mācītāja muižas , kurām piederēja ne mazums zemju un mežu , tas viss pēc brīvības atgūšanas nonāca baznīcu īpašumos , protams ļaudīm par to zināms maz un iztereses ar nav , bet personīgi zinu par notirgotajām zemēm un nīpašumiem, arī pilsētu baznīcām ir īpašumi , piekrītu ka tie ir milkjoni.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Antons 25.04.2018. 09.36

Naivais R.A. domā, ka baznīca Latvijā cīnās nez par kādām idejām, nesaprazdams. ka cīņa notiek tikai un vienīgi par mantu.
Un vispār, baznīca kā birokrātiska iestāde un reliģija ir absolūti dažādas lietas.
Tos ticīgos un religiozos vēl var kaut kā saprast, katram sava apmātība, psihoterapija, aiziešana no realitātes, utt., un pat reizēm kaut kur attaisnot.
Tikai ne tos viņu, pārsvarā. liekulīgos un alkatīgos “ganus”, kas kalpojuši visām varām, ieskaitot komunistiem..

+8
0
Atbildēt

1

    tonijs > Antons 25.04.2018. 15.01

    Nez kāpēc RA uztraucas par gejiem, bet nemaz neuztraucas par celibātā dzīvojošiem mācītājiem, kas bieži beidzas ar mazu puisīšu izmantošanu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 24.04.2018. 15.50

Tūlīt no savām tumšajām alām izlīdīs nacionāļu aizstāvji un nosauks Daugavas vanagus par čekistiem, bet Daugavas vanagi uzvarēs noplukušos nacionāļu gaiļus.

+7
0
Atbildēt

1

    QAnon > tonijs 24.04.2018. 21.04

    Kāpēc gan koprofāgi iedomājušies, ka normāliem cilvēkiem būtu jāslēpjas tumšās alās? Vēl jau čekas pidarasi nav Latvijā sagrābuši visu varu un spriežot pēc tā, kā mainās tendences pasaulē, drīz jūs pašus Politiskā policija vilks no alām pagrabiem laukā. Tavējo prokremlisko izdzimteņu un zagļu saimnieks, čeka, vervēja un kompromitēja mācītājus un arī ierindas cilvēkus gan Latvijā gan Rietumos. Freiberga un Lejiņš tam vislabākais apliecinājums.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu