Prom no bezdarbības elles • IR.lv

Prom no bezdarbības elles

Pauls Bankovskis, rakstnieks

Romāns Nāve brauc ar audi — stāsts par draudzību, kas maina dzīvi

Tulkotājam un izdevējam Pēterim Jankavam (1964) latviešu lasītāji var būt pateicīgi par daudzu skandināvu autoru darbu iepazīšanu — viņa tulkojumā no zviedru, dāņu un norvēģu valodas, kā arī viņa vadītajā apgādā Atēna ir bijusi iespēja iepazīt tādus autorus kā Pēters Hēgs, Karena Bliksena, Hanss Kristians Andersens, Selma Lāgerlēva, Eriks Fosness Hansens, Svens Oge Madsens un citus. Tagad viņa latviskojumā iznācis dāņu rakstnieka Kristiana Banga Fosa (1977) romāns Nāve brauc ar audi, par kuru 2013. gadā autors saņēmis Eiropas Savienības Literatūras balvu.

Šī grāmata, lai gan nosaukumā piesaukta nāve, nav nedz šausmu, nedz kriminālromāns. Romānu nosacīti veido trīs sadaļas (tās gan nav nekā iezīmētas vai nošķirtas), ko varētu nodēvēt par krišanu, došanos ceļā un izaugsmi. Romāna vēstītājs ir kādas reklāmas aģentūras darbinieks Asgers, kurš šķietami laimīgi dzīvo kopā ar Sāru un Sāras meitu Amāliju — viņš pats apgalvo, ka dzīve rit «kā pa diedziņu».

Reklāmas aģentūras darbu Asgers apraksta maksimāli ciniski, un sākumā varbūt šķiet, ka līdzīgus laikmetīgās vilšanās stāstus jau gadījies sastapt Frederika Beigbedera vai Mišela Velbeka daiļradē (brīdinu, ka tālāk izpaudīšu kādu drusku romāna satura). Cinisms Asgeram likumsakarīgi atspēlējas, un 2008. gadā viņš piepeši paliek bez darba. «Sākumā es to neuztvēru nopietni,» vēsta romāna galvenais varonis. «Sūtīju pieteikumus, un man pat izdevās tikt uz dažām pārrunām, bet es biju tuvāk ceturtajam gadu desmitam nekā trešajam, un reklāmistu vidū tad jau skaities vecis.»

Tā kā pats aptuveni ap to pašu laiku uz kādu brīdi kļuvu bezdarbnieks, turklāt biju tādā pašā vecumā, Asgera pārdzīvojumi, piepeši nonākot aci pret aci ar šādām dzīves patiesībām, man šķita ārkārtīgi pārliecinoši un ticami: dzīves ierastā kārtība acumirklī tiek aizslaucīta, un tās vietā tevi apņem bezdarbības un bezpalīdzības elle.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu