Uzbrukums Lielbritānijai • IR.lv

Uzbrukums Lielbritānijai

1
Aivars Ozoliņš

Putins pārbauda Rietumu gatavību pretoties Krievijas agresijai

Bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā ir nopietns solis Krievijas kara ar Rietumiem eskalācijā. Šajā karā Putins iet tik tālu, cik viņam ļauj. Lielbritānijas un tās sabiedroto reakcija uz šo slepkavības mēģinājumu vai nu novilks Krievijai pieļaujamā robežas, vai arī tās paplašinās, kā acīmredzami cer Kremlis.

Bijušais Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā bija notiesāts par spiegošanu britu labā un 2010. gadā apmainīts pret Lielbritānijā notvertiem krievu spiegiem, un viņa meita 4. martā bez samaņas tika atrasti uz soliņa Solsberijā pie iepirkšanās centra. No nervus paralizējošās vielas, kas izmantota uzbrukumā Skripaļam un viņa meitai, cietis 21 cilvēks, to skaitā arī policists, kurš pirmais ieradās notikuma vietā. Saindēšanās riskam bija pakļauti vēl vairāki simti cilvēku.

Diez vai kādam ir nopietnas šaubas, kurš to izdarīja. Šis atentāts ir kārtējais virknē slepkavību un slepkavības mēģinājumu, kuros cietuši Putina oponenti Lielbritānijā. Protams, Krievijā režīma pretiniekus — žurnālistus, politiķus, cilvēktiesību aktīvistus, uzņēmējus — nogalina vēl biežāk.

Lielbritānijā slepkavības, aiz kurām vīd Kremļa ēna, notikušas regulāri. Visplašāko starptautisko rezonansi izraisīja bijušā Krie-vijas Federālā drošības dienesta virsnieka Aleksandra Ļitviņenko noindēšana ar radioaktīvo poloniju Londonā 2006. gadā. Taču aizdomīgos apstākļos britu salās miruši arī citi Putinam atklāti naidīgi vai potenciāli bīstami krievi. Otrdien Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada uzdeva policijai un drošības dienestiem izvērtēt Krievijas valsts iespējamo saistību ar līdz pat 14 nāves gadījumiem Lielbritānijā pēdējos gados.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu