Latkovskis: Par Rimšēviču un "ABLV Bank" jālūdz palīdzība FIB un Eiropas krāpšanas apkarotājiem • IR.lv

Latkovskis: Par Rimšēviču un “ABLV Bank” jālūdz palīdzība FIB un Eiropas krāpšanas apkarotājiem

58
Saeimas deputāts, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (no kreisās). Foto: Ieva Čīka, LETA

Saistībā ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča lietas izmeklēšanu, kā arī ar pārbaudi par “ABLV Bank” Latvijai jālūdz palīdzība ASV Federālās izmeklēšanas birojam (FIB) un Eiropas Birojam krāpšanas apkarošanai jeb “Olaf”, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Ņemot vērā, cik liela uzmanība šīm lietām ir pievērta Rietumvalstīs un kādu iespaidu tās var atstāt uz Latviju, politiķis uzsver, ka gan Rimšēvica lieta, gan ASV puses veltītie pārmetumi “ABLV Bank” ir jāizmeklē ātri un profesionāli. Ja nepieciešams, valdībai jāpiešķir papildus līdzekļi izmeklētāju, operatīvo darbinieku un prokuroru darbam, tajā skaitā virsstundām, saka Latkovskis.

Korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs pauž bažas, ka minēto lietu savlaicīga neatrisināšana var atstāt negatīvu ietekmi uz Latvijas reputāciju un kredītreitingu. Tāpēc Latvijai ir jāparāda, ka tā ir ieinteresēta ātrāk nonākt pie risinājuma, ko raitāk ļautu sasniegt FIB un “Olaf” iesaistīšanās šajā procesā, skaidro politiķis.

Latkovskim piekrīt arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kurš sociālajā tīklā Twitter ierakstījis: “Ātra un efektīva Bankgeitas izmeklēšana šobrīd ir ne vien tiesiskuma un reputācijas, bet arī valsts drošības jautājums – sabiedrotajiem jābūt pārliecinātiem, ka aizstāv demokrātisku un tīru valsti, nebūtu jākautrējas arī no ārvalstu tiesībsargu palīdzības.”

Vienisprātis ar viņiem ir Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (V), kurš sociālajā tīklā raksta: “Mūsu valdībai ir jāprasa starptautiska palīdzība bankgeitas noskaidrošanai. Jāatšķir graudi no pelavām un jāattīra tas, kas attīrāms.”

Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās kriminālprocesā pēc Krimināllikuma normas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kā paziņojis KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, konkrētajā kriminālprocesā figurē divas personas – augsta Latvijas Bankas amatpersona un kāda fiziska persona, bet kukuļa apmērs esot vismaz 100 000 eiro.

Rimšēvičs brīvdienās tika aizturēts un pirmdien pēc atbrīvošanas teica, ka neatzīst savu vainu un otrdien preses konferencē sniegs plašākus komentārus.

Savukārt “Norvik bankas” lielākais akcionārs Grigorijs Guseļņikovs intervijā aģentūrai AP paziņojis, ka Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus no viņa vadītās kredītiestādes. Guseļņikovs arī sīkāk apraksta, kā tas esot noticis.

Jau vēstīts, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija (“FinCEN”) iepriekš paziņojusi, ka plāno noteikt sankcijas “ABLV Bank” par naudas atmazgāšanas shēmām. Tāpat “ABLV Bank” vadība esot līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām, norāda “FinCen”.

Savukārt bankas pārstāvji apgalvo, ka “ABLV Bank” un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ “FinCEN” paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams. Banka arī vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs, lūdzot pārbaudīt iespējamu bankas nomelnošanu.

Komentāri (58)

tonijs 20.02.2018. 10.26

Derētu palūgt FIB palīdzību arī ātrā un efektīvā Lembergeitas izmeklēšanā, cik tad var stiept to gumiju.

+8
0
Atbildēt

1

    klusais > tonijs 20.02.2018. 10.35

    tonijs – tad padomā kapēc savulaik vispār sākās Lemberga lieta un kas tur stāvēja klāt .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 20.02.2018. 08.50

vašķevic būtu paziņojis ka tas ir uzbrukums valstij’… taisnība Latkovskim vien būs , mūsējie to nevar veikt , vai pat nevēlas līst tur iekšā, viens ģenprokurors jau 90tajos paziņoja , ka virs jumta rokas par īsām

+7
0
Atbildēt

2

    QAnon > J.šveiks 20.02.2018. 11.25

    Par uzbrukumu valstij, kad Vaškēvičs sprādzienā zaudēja olas, teica čekas veterāns Godmanis, bet principā arī ASV vēršanās pret naudas mazgātājiem, teroristu finansētājiem un uzturēšanās atļauju tirgotājiem: ABLV un Rietumu bankām, var atzīt par “uzbrukumu valstij”, jo tas aizskar pēdējo astoņu gadu laika pie varas esošo kremļa pakalpiņu mantiskās intereses.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 20.02.2018. 08.57

    tev ar miegs nenāk –
    vēlu at modās tāds Latkovskis …. vēro ko dara varas elite – lielākā daļa mauku bērni klusē –

    klau – kad es tā padomāju – cik no tās varas elites tais pašās sporta komitejās nav un par mūsu naudu uz olimpiskām spēlēm brauc, bezmaksas kultūras pasākumi, prēmijas un algu paaugstinājumi

    un viss, ko es no tiem nolādētiem maukām šai situācijā dzirdu ir ,ka Rimševics jāatlaiž, jo dara kaunu – bļedj kādas maukas – viens Rimševics kaunu dara ? Ko tad pārejie zagļi – likumīgie – ar likumi nosargātie un apsargātie ? Mums godu dara?

    Kādas šausmas, kādas šausmas dzīvot valstī ar asiņainiem vilkiem jēru ādās

    bļedj un viņi mūs vēl te kaunina par aplokšņu algām –

    nu labi – vakarā būs tomēr uz aptieku jāaiziet un baldrijāņi jānopērk – nez cik tad tiem tagad cena – gan jau ka arī pāris lati

    drausmīgi –

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vitalisvita 20.02.2018. 10.57

Latkovskis: Par Rimšēviču un “ABLV Bank” jālūdz palīdzība FIB un Eiropas krāpšanas apkarotājiem.
———————
Sen jau tā vajadzēja! Vai tad nebija skaidrs, ka okupācijas režīma veidotās “padomju tautas” pārstāvji, bez viņu lustrācijas un konsekventas okupācijas seku likvidācijas, vairs paši apkarot savu biedru apzinātās ļaunprātības nespēs?!

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu