Apmaldīšanās Bairona mežā • IR.lv

Apmaldīšanās Bairona mežā

15
Džonija «Ērgļa» Bairona lomā Juris Žagars (pa labi), Rudais — Lauris Dzelzītis. Foto — Mārtiņš Vilkārsis
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Dailes teātra Jeruzaleme — izrāde, kas īsti nav piedzimusi

Izrāde sākas uz augstas nots. Juris Žagars ar efektīgu roku balstu atsperas uz ūdens mucas malām un burtiski ienirst tajā. Iznirst, noskurinās, skatītāju acu priekšā sagatavo krietnu puslitru paģiru kokteiļa (jēlas olas, ja nemaldos, trīs) un vienā piegājienā to izdzer. Zāle sajūsmā noelšas. Pēcāk ne reizi dzirdēju, ka pēc šīs ainas priekškaru varēja arī vērt ciet. Skarbi, bet ne netaisnīgi — režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudētā Jeruzaleme ir neizmantota iespēja.

Britu dramaturga Džeza Batervērta luga izceļas ar citātu pārbagātību, kas padara to par interesanti šifrējamu rēbusu, bet arī par citā kultūrā grūti pārnesamu darbu. Ko es ar to domāju? Batervērts runā tādā kā kultūras bezapziņas līmenī — gandrīz katrs vārds ir atsauce. Piemēram, Latvijā neiespējami nezināt, ka Sprīdītim ir lāpsta, bet Lāčplēsis ir… «dzīvs!» (un alus šķirne). To nemācās, bet uzsūc caur ādu. Tāpat Jeruzalemē — teksts ir pārsātināts ar atsaucēm, alūzijām, turklāt par visu — mākslu, politiku, vēsturi. Luga ir anglosakšu kultūras destilāts un kā tāda — interesanta. Taču ko ar to darīt ārpusniekam? Saprast, vai un kāpēc stāsts attiecas uz mums, un izdomāt, kā to pārtulkot.

Jeruzalemes mugurkaulu veido Jura Žagara atveidotais Džonija «Ērgļa» Bairona tēls — ar spilgtu iztēli apveltīts bomzis, kas iemitinājies pašvaldības mežā un kura uzturētā «pritona» (alkohols, narkotikas, mazgadīgie) non-stop ballīte traucē kaimiņos mītošos pilsoņus. Džonijs, protams, ir atsauce uz lordu Baironu, hipijiem un britu kultūru caurstrāvojošo pārliecību, ka buržuāzisks dzīvesveids tikai maskē dažādu veidu sociālās un psiholoģiskās perversijas. Skaidrs, ka Batervērta antivaronis tāpēc tiek vērtēts gluži citādi nekā, teiksim, mūsu platuma grādos viņam tuvākais ekvivalents — saulesbrāļi. Jāņa Elsberga tulkojumā varoņa iesauka «Gailis» pārtapis «Ērglī», un neiespējami nedomāt arī par to, ka tēla biogrāfijā autors ierakstījis alūziju uz Ediju «Ērgli» Edvardu, britu amatieri, kas 80. gados pamanījās pārstāvēt Lielbritāniju ziemas olimpiskajās spēlēs tramplīnlēkšanā un ir tāda kā kultūras ikona — Minhauzens, vājprātīgais un ekscentriķis vienā personā. Vai arī tas, kā briti sevi labprāt vēlētos redzēt — kā mazos cilvēkus, savdabjus. Lielbritānijas kontekstu uzsver arī lugas nosaukums. Jeruzaleme ir populāra patriotiska dziesma; kultūras gardēžiem — izcilā romantiķa Viljama Bleika dzejolis, kas atsaucas uz Angliju kā Ēdeni, paradīzi zemes virsū, un kas, līdzīgi kā luga, var tikt uztverta gan sentimentālā aizkustinājumā, gan caur dzēlīga sarkasma prizmu. Jo ir jautājums: kas ar šo paradīzi notiek?

Jeruzaleme varētu būt stāsts par brīvības cenu, Baironam atsakoties pakļauties sabiedrības spiedienam. Par mākslinieku, kura minhauzeniskie stāsti pārvar robežas starp iespējamo un neiespējamo, realitāti un sapni. Par cilvēku, kas ir strandējis dzīves jūrā un glābjas fantāzijā, jo nekā cita viņam vairs nav. Par to, ka kultūras pagātnē slēptie milži reiz modīsies, lai iznīcinātu sīko dzīves ikdienību un atjaunotu drosmīgo varoņu laikmetu. Par vājajiem, kuri dzīvo dzīves, ko paši nicina, par bērniem, kuri bēg no ikdienas elles un nākotnes neizbēgamības un tikai izgāztuvē spēj justies kā cilvēki. Vai varbūt vienkārši par teātri? Par pēdējo liek domāt izrādes vizuālais noformējums — Bairona mežu Vilkārša telpā «spēlē» fototapetes, un tēli no tās iziet, atvērdami skatītājiem labi saskatāmas durvis; muzikālo fonu iestudējumam nodrošina uz skatuves novietots dīdžejs, bet pirms izrādes režisore uz priekškara projicē kino — Šekspīra Sapņa vasaras naktī ekranizāciju. Tas ir asprātīgi, tikai diemžēl citviet izrādē atsvešinājuma princips netiek izmantots.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu