Buls skaidro: darba laikā studējot māszinības, apgūst tiesnesim vajadzīgās zināšanās • IR.lv

Buls skaidro: darba laikā studējot māszinības, apgūst tiesnesim vajadzīgās zināšanās

15
Tiesnesis Raimonds Buls. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Indra Sprance

Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja sākusi pārbaudi par tiesnesi Raimondu Bulu, kurš darba laikā studē māszinības, taču “Ir” no tiesas priekšsēdētājas jau saņēma vairākas atbildes, kuras liecina — Buls šīs medicīnas studijas uzskata par likumā paredzēto tiesneša pilnveidošanos.

“Ir” 2. februārī publiskoja informāciju par tiesneša Bula pilna laika studijām Paula Stradiņa medicīnas koledžā, kur viņš tiesas darba laikā apgūst mediķa arodu. Šis tiesnesis ir bēdīgi slavens ar daudziem prettiesiskiem lēmumiem maksātnespējas lietās, tāpēc “Ir” vairākkārt centās tiesnesi sastapt un nointervēt darba vietā.

Tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča par Bula studijām uzzināja tikai no “Ir”, bet tagad saņēmusi no Bula paskaidrojumus, kurus citē savās atbildēs uz žurnāla jautājumiem.

Buls tiesas priekšsēdētājai norādījis, ka māszinību studijās apgūstot prasmes, kas esot nepieciešamas arī tiesneša darbā: datorprasmes, civilo aizsardzību, saskarsmes psiholoģiju, lietvedību, uzņēmējdarbību, “bērnu periodu”, svešvalodas — angļu un latīņu valodas, normatīvos aktus. “Arī mācību priekšmetus, kuros iepazīstu zinātnes atziņas, kas man — kā tiesnesim — ir nepieciešamas, lai novērtētu pierādījumus civillietās, piemēram, kurās tiek lemts par personu rīcībspējas ierobežošanu,” teikts Bula skaidrojumos.

Siliņeviča piebilst, ka likuma “Par tiesu varu” 89. panta piektā daļa noteic tiesnesim pienākumu pastāvīgi papildināt savas zināšanas visas tiesneša karjeras laikā.

Tiesas priekšsēdētāja šobrīd nav pieņēmusi lēmumu, vai tiesneša Bula rīcība varētu būt par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai. “Šobrīd man nav pietiekamas informācijas, lai sniegtu vērtējumu apstāklim, vai tas, ka Rīgas rajona tiesas tiesnesis R. Buls paralēli tiesneša darba pienākumu veikšanai studē dienas nodaļā, kas daļēji notiek tiesas oficiālā darba laikā, norāda uz pamatu tiesneša saukšanai pie disciplināratbildības par tiesneša necienīgu rīcību vai tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu,” norādīja tiesas priekšsēdētāja. Lēmumu viņa pieņemšot pēc pilnīgas informācijas ievākšanas un izvērtēšanas.

Uz jautājumiem par studijām darba laikā Siliņeviča atbild, ka likums nenosaka tiesnešiem ne darba dienas, ne nedēļas ilgumu un darba kvalitāte neesot atkarīga no konkrētu stundu pavadīšanas tiesā. “Tiesnešu darbs savā būtībā ir radošs, kas nevar tikt pakļauts stingrai darba laika uzskaitei,” saka tiesas priekšsēdētāja. Vienlaikus viņa norāda, ka no tiesā aizpildītās darba laika uzskaites tabulas, kuru esmu apstiprinājusi un nodevusi Tiesu administrācijai, secināms, ka tiesnesis laikā no 2017. gada septembra ir strādājis, izņemot atvaļinājumā  pavadīto laiku.”

Tiesas priekšsēdētāja bija tiesnesim Bulam lūgusi skaidrot arī viņa izturēšanos pret “Ir” žurnālisti, kas redzama Jūrmalas slimnīcā 1. februārī uzņemtajā video — tajā Buls vairākkārt agresīvi cenšas pārtraukt filmēšanu, mēģinot uzbrukt žurnālistei.

Buls skaidro, ka neesot zinājis, kas viņu slimnīcā filmē, jo žurnāliste neesot stādījusies priekšā. “Es šo personu nepazīstu,” raksta Buls.

Vairāki apstākļi tomēr liek apšaubīt šo Bula apgalvojumu patiesumu. Pirmkārt, tā ir Bula izturēšanās slimnīcā. Buls vēršas pret žurnālisti ar vārdiem “Tu slima esi?” un ar roku cenšas pārtraukt filmēšanu. Otrkārt, žurnāliste jau agrāk vairāku gadu garumā ir sazinājusies ar Bulu saistībā ar maksātnespējas pētījumiem. Tajā skaitā pērn, 16. novembrī, žurnāliste Jūrmalas tiesā klātienē sastapa Bulu, stādījās viņam priekšā un mēģināja noskaidrot tiesneša viedokli pētījumam par maksātnespējas shēmām tiesās.

Bez tam Buls tiesas priekšsēdētājai apgalvo, ka “Ir” publicētais video esot montēts. Tā nav patiesība — publicētajā video nav veiktas nekādas izmaiņas. Slimnīcā žurnāliste nofilmēja divus sarunu fragmentus ar Bulu, taču viņš ne vienā, ne otrā nesniedza atbildes pēc būtības un tāpēc “Ir” nolēma nemontēt video un publicēt vienu no tiem, lai demonstrētu Bula agresīvo reakciju.

Komentējot savu izturēšanos, Buls skaidro, ka vēlējies novērst prettiesisku pacientes filmēšanu. “Kamera bija vērsta uz mani un uz šo pacienti, kas bija ļoti satraukta par notiekošo. Persona, kas filmēja, neskatoties uz manu liegumu, to ignorēja, tāpēc,  lai novērstu personas prettiesiskās darbības, es ar savu roku novirzīju personas rokās esošo kameru no sevis un pacientes.” Arī tā nav patiesība, jo “Ir” ne brīdi nefilmēja pacientu, bet gan valsts amatpersonu — tiesnesi Bulu, kurš darba laikā atradās studiju praksē slimnīcā. Video skaidri redzams, ka Bula piesauktā “kameras novirzīšana”  notiek brīžos, kad tiek filmēts tikai un vienīgi pats tiesnesis Buls.

Tiesas priekšsēdētāja Siliņeviča, lūgta paust viedokli par video redzamo tiesneša attieksmi pret žurnālisti, pavēstīja, ka filmēšana notikusi slimnīcas telpās, tāpēc konkrētajā situācijā gan Bulam, gan žurnālistei primāri esot jāievēro pacientu tiesību aizsardzības likums. Ja “Ir” uzskata, ka noticis uzbrukums žurnālistei, Siliņeviča iesaka vērsties policijā.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesnesis Buls kopš 2017. gada septembra apgūst jaunu profesiju — studē māszinības. Turklāt dara to darba laikā, jo studē pilna laika programmā. Šo studiju ietvaros “Ir” sastapa tiesnesi Bulu Jūrmalas slimnīcā. Virsmāsa uzslavēja studentu, kurš neesot kavējis nevienu prakses dienu.

“Ir” jau ilgstoši cenšas sastapt tiesnesi Bulu, lai uzdotu viņam jautājumus par maksātnespējas procesiem, taču viņš izvairās no atbildēm. Tieši Buls izrādījās līderis “Ir” pētījumā par aizdomīgām maksātnespējas lietām — pie viņa visbiežāk nonākušas firmas, kas pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesa mainījušas juridisko adresi. No 2008. līdz 2015. gadam pie Bula bija atceļojušas 28 šādas firmas ar kopumā 246 miljonu eiro saistībām. Turklāt par Bula lēmumiem maksātnespējas lietās iesniegti 12 protesti un Augstākā tiesa tos visus apmierinājusi saistībā ar būtiskiem pārkāpumiem.

Komentāri (15)

Sskaisle 07.02.2018. 10.32

un tomēr – runa atkal ir par likumiem un to nekaunīgu interpretāciju jeb kā saka – liellopa tiesībām

Mans jautājums ir tāds – kas notiks ar tiesu sistēmu Latvijā, ja visi tiesneši sava darba laikā sāks apgūt citas profesijas- jo visādas civillietas jau ir , piemēram, arī zobarstniecībā, vai pārtikas industrijā vai gramatniecībā? Kuri likumi un kā regulē šo tiesnešu pienākumu izglītoties?

Man nav laika, bet ja būtu – es šeit iekopētu informāciju no Latvijas medijiem ar konkrētām ziņām, ka Latvijā tiesneši savās darba vietās ir pārslogoti, ka viņu darbs ir loti ļoti slikti atalgots , darba apstākļi neciešami utt.

Savukārt, šis gadījums ar Bulu un Siliņeviču liecina pilnīgi par kaut ko citu – pilnīgi cita aina parādās – tiesnesim ir tika daudz laika, ka viņš mierīgi var studēt pilna laika – dienas studiju programmā – tad, kurš melo un kurš par meliem atbildēs?

Man tiesā ir jāmaksā tādi nodokļi, kurus es ar savu algu nespēju samaksāt, tiesām trūkstot līdzekļu, bet te izrādās , ka tiesnešiem vienkārši ir garš laiks.

Nu neesam mēs tiesiska valsts ! kaut kādu džungļu vai precīzāk putina kremļa bandītu valsts , kura ir izdevīga tikai un vienīgi varas elitei

+4
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 07.02.2018. 11.02

    Likums nenosaka tiesnešiem ne darba dienas, ne nedēļas ilgumu, vērtēšana notiek tikai reizi 5 gados, par prettiesiskiem, vēlāk atceltiem lēmumiem nesoda, alga laba – Latvijā ir ļoti izdevīgi strādāt par tiesnesi, tikai sabiedrībai gan maz labuma no šādiem tiesnešīem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 07.02.2018. 11.14

    to es tā arī tagad saprotu – ka uz tiesnešiem vispār likumi neattiecas – bet tie , kas attiecas , tie ir tikai viņu tiesību aizstāvēšanai – nodrošināšanai

    tas ir tas pats princips, ko visur īsteno varas elite – kā jauna saeima , tā jauni algas pielikumi visiem – ne pienākumi un atbildība, bet tikai pielikumi algai un protams, jaunas privilēģijas

    būtībā jau esam tādā līmenī, ka valsts – Latvijas valsts pastāv lai nodrošinātu varas privilēģijas nevis nācijas izdzīvošanu – pat nerunājot par dzīvošanu un uzplaukumu

    tapēc es saku, ka lnb gaismas raksti bija loti latviskas valsts bēres

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 07.02.2018. 11.31

    Nu pagaidi, varbūt tas tā arī bija domāts- sākt simtgades svinības no zemākā punkta, un tad pakāpeniski palielināt jautrību un pozitīvismu, lai augstākais vilnis un vispārēja sajūsma būtu 18.novembrī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Antons 07.02.2018. 14.30

Buls vēršas pret žurnālisti ar vārdiem “Tu slima esi?” un ar roku cenšas pārtraukt filmēšanu”.
Un nesn kāda tiesnese, aizmirsu uzvārdu, laikā, kad lēma par ļoti svarīgu lietu – maksātnespējas lēmumu izvērtēšanu, teica – da liekat jūs man mieru, man šodien jubileja, netraucējiet man atpūsties, apmēram tā.
Nu šos varētu uzskatīt par Latvijas TS simboliem, atbildības sajūta, profesionalisms un inteliģence spraucas pa visiem galiem.
Domāju, pat kādā Zambijā tieneši šo te “augsto” līmeni diezin vai sasniedz.
Un par TM Rasnaču pat neatkārtošos, tas mums vispār unikums un intelekta milzis.
Pāfrazējot zināmo frāzi, varētu teikt – kāds ministrs, tāda tiesu sistēma.
No otras puses – kāpēc gan lai tiesu sistēma būtu savādāka, kā viss pārējais.
Atcerējos to anekdoti.
Kamielim prasa – kāpēc tev mugura līka?
Un viņš atbild – un kas tad man ir taisns?
Tāpast ir ar Latvijas valsti.

+3
-1
Atbildēt

2

    andrejs > Antons 07.02.2018. 17.53

    Buls vēršas pret žurnālisti ar vārdiem “Tu slima esi?”
    ——————-
    slimnīcā vairums ir slimnieku.
    p.s. Kur liberastu sašutums par Bula privātās dzīves aizskārumu?

    0
    -4
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 07.02.2018. 18.08

    nu kaunies, bīsties grēka nelieti – vai runa ir par privāto dzīvi vai tomēr par valsts amatpersonu – kura – sāksim ar to, ka nespēj elementāri pieklājīgi žurnālistei un attiecīgi mums visiem paskaidrot ko savā darba laikā kā tiesnesis dara slimnīcā – pārtaisījies par mediķi

    varbūt ir kādi tiesneši , kuri strādā – nezinu – veikalā, morgā, priekamājā vai kā te jau agrāk bija – lasa lekcijas kaut kur – un pelna labu naudiņu

    vai – n būsim godīgi – vai mums Rīgā labi spa trūkst ? un masāžas saloni?

    tava bezkaunība andrej gāž nost no kājām – labi, ka sēžu

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Antons 07.02.2018. 15.41

    man ir forša anekdote par kamieli

    zvēriem mežā ir izdots likums – ja dzers – liks uz sutkām un tiesās – bet nu zvēri paliek zvēri – dzer tik un tā –
    kārtības sargi noķer arī zaķīti un iemet celllē pie citiem –
    zaķītis raud – nu mūs sitīs , ai kā nu mūs sitīs – vilks ar lāci saka – liecies mierā , zaķīt – neviens te tevi nesitīs – nu nesit te ne vienu
    zaķītis nē – tik savu -ai kā mūs sitīs, ai kā sitīs mūs
    te uzreiz atveras kameras durvis un kārtībās sargi iemet kamieli
    zaķīts uzreiz – nu ko es teicu ? vai es neteicu , ka sitīs ? kā zirgam muguru sasituši

    +2
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 07.02.2018. 13.09

Tāda izglītība nepilnīga, tiesneša darbam nepietiekoša.
Patiess ieguldījums kvalifikācijas celšanā būtu, ja mācības par kasieri un nažu trinēju papildinātu ar sistemātiskiem boksa un skriešanas krosa treniņiem.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu