Ministrijas līdzfinansējums kavējas mēnešiem – vai tās ir sankcijas? • IR.lv

Ministrijas līdzfinansējums kavējas mēnešiem – vai tās ir sankcijas?

1
Juris Stikāns

Gada sākumā privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs un vecāki saskarās ar grozījumiem, kad valdība lēma par izmaiņām metodikā, saskaņā ar kuru pašvaldības aprēķina līdzmaksājumu. Gads vēl nav beidzies, kad nāk nākamais pārsteigums – novembrī joprojām nav saņemti līdzmaksājumi no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) par periodu no septembra.

Pašvaldības savu daļu samaksājušas, ministrijas nauda joprojām jāgaida. Lai nebūtu jācieš bērniem un vecākiem, privāto bērnudārzu un skolu īpašniekiem un vadītājiem jāiegulda savi līdzekļi. Gandrīz jāsāk domāt, ka tās ir IZM sankcijas par to, ka privātie bērnudārzi nepiekrīt ministrijas lēmumam sūtīt skolā sešgadniekus, stāsta SIA “BeBe.lv” direktors Juris Stikāns.

Kavējas finansējums aptuveni 1000 bērniem

Nav tā, ka naudu nav saņēmuši tikai mūsu bērnudārzi, to nav saņēmis neviens no aptuveni 100 privātajiem bērnudārziem un 50 privātajām skolām. Kopumā šajās izglītības iestādēs mācās aptuveni 1000 bērni, un arī viņiem ik dienas nepieciešamas visas tās lietas, ko saņem pašvaldības un valsts izglītības iestāžu audzēkņi.

Līdz šim IZM maksājumus saņēmām katru mēnesi. Maksājumi par bērniem, kas apgūst obligāto pirmsskolas programmu (piecgadnieki un sešgadnieki) ir aptuveni 50 eiro par bērnu. Mūsu bērnudārzā tas nozīmē 2 000 eiro katru mēnesi, ko šobrīd ņemam no saviem līdzekļiem, jo nevēlamies, lai cieš vecāki. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka mums šī summa ir jāatrēķina, pirms vecākiem tiek izrakstīts rēķins par pakalpojumiem, bet ilgtermiņā segt to no sava budžeta nav viegli.

Kas nokavē, paliek bešā

Tā gan nav vienīgā aplamība sistēmā. Līgumus ar privātajām izglītības iestādēm ministrija ir sagatavojusi tikai tagad, kaut gan bērnu skaits katrā iestādē bija zināms jau pašā septembra sākumā. Ja vēl šo birokrātiju varētu saprast, tad cits aspekts tomēr ir grūtāk pieņemams. Ja vecāki ir lēmuši par privāto pirmsskolas izglītības iestādi, tad bērnam tajā jāsāk iet līdz 5.septembrim – tikai tad vecāki var saņemt IZM līdzfinansējumu. Ja bērns kādu iemeslu dēļ sāk iet bērnudārzā no 6.septembra, līdzfinansējums vairs nepienākas. Jāgaida līdz nākamā gada augusta beigām, kad bērnu skaits atkal tiek atjaunots.

Jāņem vērā, ka iemesli var būt ļoti dažādi, un ne vienmēr vecākiem patiešām ir iespēja visu sakārtot tieši līdz 5.septembrim, piemēram, bērniņš var ilgstoši slimot, pēkšņi var nākties mainīt dzīvesvietu utt. Tāpēc uzskatu, ka noteikti jāparedz iespēja līdzfinansējumu saņemt visiem bērniem, neatkarīgi no tā, kurā brīdī viņi sāk apmeklēt bērnudārzu.

Vai tiešām atbalstīt bērnus ir pārāk sarežģīti?

Privāto pirmsskolas iestāžu vadība cenšas nākt pretī ikvienai ģimenei, arī tiem, kuri sāk apmeklēt bērnudārzu vēlāk, taču ministrijas arguments, ka sniegt līdzfinansējumu katram neatkarīgi no iestāšanās laika ir sistēmiski pārāk sarežģīti, neiztur kritiku. Ja jau valsts attīstības plānos minēts, ka mums vajag vairāk bērnu, kas ir mūsu valsts nākotne, kāpēc atbalstīt šos bērnus ir “pārāk sarežģīti”?!

No mums – privātajām izglītības iestādēm – tiek prasīts, lai visa dokumentācija tiktu kārtota laikus, lai visi maksājumi notiktu laikus, lai visi vecāku maksājumi tiktu skaidri atšifrēti. Tas ir pareizi. Tikpat pareizu rīcību mēs – uzņēmēji – ceram sagaidīt arī no ministrijas puses.

Juris Stikāns ir uzņēmējs, SIA “BeBe.lv” direktors, SIA “ThermoKid” vadītājs.

Komentāri (1)

Sskaisle 13.11.2017. 18.03

saprotama lieta, ka es nezinu , kāpēc kavējas maksājumi, bet man ir viedoklis minējumu līmenī – tāpēc, ka mūsu valstij ir mizlonīgi liela un bezatbildīga birokrātija, bet bērni kā sevi aizstāvēt nespējīgākā iedzīvotāju kategorija ir visbiežākie valsts upuri.

Vēl – tikko lasu , ka pusmiljonu tērēšot prostittūtu un klientu izglītošanai – Debess – par ko man pietiekties, lai tiktu uz kādām smalkām mācībām par velti -= uz citu rēkina – par klienti vai prostitūti vai par diviem vienā – nedomāju , ka no valsts es saņemtu atbildi – gan jau , ka naudiņa sen sadalīta un nokopta

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu