Himna solo izpildījumā ir kārtējā ASV kultūras invāzija • IR.lv

Himna solo izpildījumā ir kārtējā ASV kultūras invāzija

9
Guntis Zemītis

Latvijas Zinātņu akadēmijā 1.novembrī notika ekspertu konsīlijs, kura mērķis bija vērtēt valsts himnas atskaņošanas praksi. Par Latvijas valsts himnas „Dievs, svētī Latviju” pareizāko izpildījumu plašsaziņas līdzekļos izsakās gan eksperti, gan sabiedrība kopumā. Ekspertu konsīlijā par valsts himnas atskaņošanas praksi nepiedalījos, tomēr uzskatu, ka šādai sarunai bija jēga un problēma tajā ir.

Kļūdaino aizliegt

Ne visi uzmanīgi ir lasījuši pasākuma programmu. Neizteikšos par pareizu himnas atskaņošanu. Tas ir jautājums, kas jārisina speciālistiem mūzikas jomā. Galveno problēmu saskatu jautājumā, vai ir pieļaujams himnas izpildījums solista izpildījumā svinīgos pasākumos. Konsīlija programmā bija ierakstīts kategoriski: „Nav pieļaujama viena cilvēka – solista – dziedājums, kas daudzreiz ir kļūdains un neprofesionāls”. Tas arī gan satraukumu, gan sašutumu, gan ironiju. Daudzi to uztvēra kā varas mēģinājumu ierobežot cilvēku tiesības dziedāt savas valsts himnu. Bija pat komentāri par ekspertiem, kuri pārbaudīs, un, ja kāds dziedās greizi, tad sodīs.

Problēma, manuprāt, ir citur. Kā esmu lasījis konsīlija atreferējumos, debašu laikā tieši tādā veidā problēma netika nostādīta, tomēr tas nemaina lietas būtību. Nupat aizvadījām tautā dažādi vērtētos Helovīna svētkus, kurus gan ar prieku gaida bērni un jaunieši, bet daļa sabiedrības, un man ir pamatotas aizdomas, ka tieši tās sabiedrības, kura tik ļoti uztraucās par gaidāmo „aizliegumu katram dziedāt himnu”, tos asi nosoda, jo šī, lūk, ir no Rietumiem, vispirms jau no ASV ievazāta tradīcija, kura izskauž mūsu pašu tradicionālo Mārtiņdienu. Tam noteikti var piekrist. Jautājums – vai ar himnas izpildījumu solo versijā mēs vistiešākajā veidā nesastopamies ar kārtējo ASV kultūras invāzijas izpausmi?

Piemērota ikvienam

Valsts himna ir jādzied un jāzina ikvienam valsts pilsonim, un mūsu valsts himna ir ļoti piemērota, lai to varētu nodziedāt ikviens. Tā ir pietiekami īsa, ar vienkāršu melodiju un vārdiem. Himnu dzied svinīgos brīžos – vienalga, vai tas ir koris, organizācija, draugu kopa, studentu un studenšu korporācijas, sportisti pirms valsts izlases spēlēm. Nav svarīgi, vai viņi spēj to nodziedāt vismaz vienā no pieņemtajām torņkārtām vai ne.

Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas – dziedāt himnu vai klausīties himnu. Himnas solo izpildījums pie mums parādījās, kad šādi himna tika izpildīta pirms Rīgas „Dinamo” hokeja spēlēm. Tieši tā, kā to dara ASV. Pamazām radās atdarinātāji. Ja dzied koris vai himnu spēlē orķestris, tad cilvēki dzied līdzi, bet, ja dzied solists, mēs tikai klausāmies. Pirmkārt, mūsu mentalitāte ir tāda, ka nepārkliedzam solistu, mēs ļaujam viņam dziedāt un baudām priekšnesumu, labākajā gadījumā atkal atdarinot amerikāņus un turot roku uz sirds.

Mūsu himnas klausīšanās bez līdzi dziedāšanas ir pretrunā idejai – tā tika radīta kā tautas lūgšana. Ilgtermiņā tas novedīs pie tā, ka himnu tiešām izpildīs tikai profesionāļi, bet tautas lielākā daļa tikai klausīsies to.

Guntis Zemītis ir Latvijas Zinātņu Akadēmijas akadēmiķis, Biznesa augstskolas Turība profesors.

Komentāri (9)

mumss 09.11.2017. 23.48

Himnu tik tiešām var dziedāt jebkurš, kurš to var nodziedāt. Jautājums drīzāk par to, KUR un kādā situācijā himnu dzied. Man pilnīgi nekas nav pret to, ka himnu solo dzied viens cilvēks: dziedātāja, dziedātājs, bērns ar skanīgu balsi. Tas, piemēram, varētu labi iederēties sporta pasākumos, kur citi dalībnieki nav apveltīti ar tādu prasmi vai drosmi… Risinot šos jautājumus, vajadzētu arī vairīties no vārda `toņkārta`, kurš jau vismaz pusgadsimtu izņemts no mūzikas izglītības aprites. Mūzikas elementārā teorija nošķir divus jēdzienus: skaņkārta (skaņrindas izkārtojums – mažors, minors, pentatonikas dažādi veidi utt.) un tonalitāte (skaņkārtas izvietojums noteiktā augstumā – Labemolmažors, sibemolminors utt.). Tātad šajā gadījumā ir runa par dažādiem atskaņotājiem (dziedātājiem, simfoniskajam orķestrim, pūtēju orķestrim u.c.) piemērotākajām tonalitātēm.

+4
0
Atbildēt

1

    edge_indran > Jānis Torgāns 10.11.2017. 11.11

    “…ir redzams, ka modernās pasaules attīstības tendences ir vērstas uz nacionālas valsts nonivelēšanu un pat likvidēšanu.(..)mūsdienu liberālās vērtības priekšplānā liek paša intereses un orientē uz absolūtu patērētāja egocentrismu. ” Dr. hist. Harijs Tumans.
    =====================================================================================
    Ideoloģijas elementārā teorija nošķir divus jēdzienus: nonivilēšana-likvidēšana un attīstība-uzplaukums. Tātad šajā gadījumā lejam ūdeni uz neoliberālisma ideoloģijas dzirnām – “ilgtermiņā tas novedīs pie tā, ka himnu tiešām izpildīs tikai profesionāļi, bet tautas lielākā daļa tikai klausīsies to. Noder atcerēties Tautas dzejnieka Imanta Ziedoņa brīdinājumu:
    “Kultūras surogāts vazājas pa visu pasauli un meklē lētticīgos. Augstās materiālās kultūras
    zeme Amerika nebūt nevar lepoties ar atbilstošu dvēseliskās kultūras izkoptību. (..)
    Surogāts cenšas iespiesties tūkstošgados iedibinātajā skaistuma izpratnē, to samulsināt un sajaukt. Surogāts lien pa visiem kanāliem.” Ziedonis I. Raksti, 5.sējums / Nordik, R., 1996,-239.lpp.

    0
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 09.11.2017. 14.20

Manprāt svarīgi ir nevis censties akadēmiski ierāmēt to, kā tev himnu būs dziedāt, bet gan mācēt atšķirt stingri sodāmas situācijas, kad valsts himna tiek parodēta no situācijām, kad tā tiek lietota ar pārliecību. Salīdzinājums ar helovīnu nevietā.

+4
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > rinķī apkārt 09.11.2017. 18.04

    Je suis Charlie/ Esi šārlijs?! Vārda brīvība – iespēja parodēt visus un visu jebkurā veidā, vietā un laikā – tā ir esošās Rietumu civilizācijas svētums, kas tiks aizstāvēts ar visiem spēkiem!
    Būsim reālisti:
    Harijs Tumans: Tagadējās Rietumu vērtības ir radušās kristīgo vērtību nolieguma rezultātā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > edge_indran 10.11.2017. 01.27

    “iespēja parodēt visus un visu jebkurā veidā, vietā un laikā”
    —————
    Bet protams, tai skaitā krievu fašistisko izdzimteņu un ASV cionistu sarīkoto WWII

    0
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 09.11.2017. 21.15

Himna mums ir bēdīga, bet solists to var nodziedāt skanīgi un ātrākā tempā. Ja nodziedās šķībi, nākamreiz viņu neaicinās. Arī kori dzied šķībi. Aizliegs dziedāt solo, dziedās duetā. Lieka diskusija, neko nevajag aizliegt.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu