Tiesa Turcijā liek atbrīvot astoņus cilvēktiesību aktīvistus • IR.lv

Tiesa Turcijā liek atbrīvot astoņus cilvēktiesību aktīvistus

Atbrīvotie cilvēktiesību aktīvisti Vācijas pilsonis Pēters Šteitners (2. no labās) un Zviedrijas pilsonis Ali Garavi. Foto: AFP/LETA

Tiesa Turcijas pilsētā Stambulā trešdienas vakarā lika atbrīvot no apcietinājuma astoņus cilvēktiesību aktīvistus, tai skaitā organizācijas “Amnesty International” Turcijas biroja direktori Idilu Eseri. Viņus apūdz terorismā, ziņo LETA/AFP.

Aktīvisti tika atbrīvoti līdz sprieduma pasludināšanai. Tiesa nolēma, ka “Amnesty International” Turcijas nodaļas priekšsēdētājam Taneram Kiličam jāpaliek apcietinājumā.

Stambulā trešdien sākās prāva pret 11 cilvēktiesību aktīvistiem, tai skaitā Vācijas pilsoni Pēteru Šteitneru un Zviedrijas pilsoni Ali Garavi. Šteitners un Garavi tika atbrīvoti un drīkst atstāt Turciju, paziņoja advokāts. Tiesas sēdē Šteitners paziņoja, ka nav vainīgs nevienā no apsūdzības punktiem un pieprasa nekavējoties tikt atbrīvotam.

Šteitnera apcietināšanu asi nosodīja Vācijas kanclere Angela Merkele, kura pieprasīja Turcijai viņu nekavējoties atbrīvot. Savukārt Vācijas valdības oficiālais pārstāvis Stefans Zeiberts apsūdzības Šteitneram nosauca par absurdām un aicināja Eiropas Komisiju pārskatīt jautājumu par ES finansējumu Turcijai.

Desmit aktīvisti tika aizturēti 5. jūlijā Marmora jūras Bijikadas salā, kur viņi kādā viesnīcā piedalījās “Amnesty International” seminārā par digitālo drošību.

Nepilnu mēnesi pirms tam Turcijas varasiestādes aizturēja “Amnesty International” Turcijas nodaļas priekšsēdētāju Taneru Kiliču, apsūdzot viņu par saikni ar ASV dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru Ankara uzskata par vainīgu pagājušā gada 15. jūlija puča organizēšanā.

Kiliča lieta tagad apvienota ar pārējo desmit aktīvistu lietu, papildinot to ar minētajām apsūdzībām “bruņota teroristiska grupējuma atbalstīšanā”.

Turcijas prokurori ir pieprasījuši apsūdzētajiem cietumsodu uz laiku no septiņarpus līdz piecpadsmit gadiem.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu