Slimā sala • IR.lv

Slimā sala

2
Tiesu medicīnas eksperti meklē ķermeņa un auto fragmentus pēc mašīnā ievietotā spridzekļa eksplozijas 16. oktobrī. Foto — AFP/LETA
Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Brutālā žurnālistes slepkavība gaismā izceļ Maltas tumšos noslēpumus

Maltā labi pazīstamās izmeklējošās žurnālistes īrētajā Peugeot ievietotās bumbas sprādziens bija tik spēcīgs, ka policijas izmeklētājiem bija nepieciešamas četras dienas, lai saules izdedzinātu lauku ceļmalā salasītu visus sievietes ķermeņa un automašīnas atlūzu gabaliņus. Taču krietni ilgāku laiku prasīs pēdu dzīšana aizdomās turētajiem, kuri tik ļoti ienīduši Dafni Karuanu-Galiciju (53). «Tas ir ļoti garš saraksts,» intervijā saka Maltas premjers Džozefs Muskats, kas pats bijis viens no žurnālistes pētījumu mērķiem, «viņa ļoti skarbi kritizēja arī mani».

Cilvēku sarakstā, kurus Vidusjūras mazās salas žurnāliste ar savām publikācijām atmaskojusi vai aizskārusi, ir vairāki Muskata valdošās Darba partijas biedri, kā arī opozīcijā esošās labēji centriskās partijas līderis. Šim sarakstam jāpievieno arī Azerbaidžānas prezidents un viņa ģimenes locekļi, kādas ķīniešu elektronikas ierīču ražotājfirmas vadība, ārzemju narkotiku baroni, Irānā dzimis baņķieris un vairāki citi cilvēki, kuri savu naudu glabā tādās beznodokļu ārzonās kā Panama un Britu Virdžīnu salas.

Viņi visi pēdējos gados bijuši Karuanas-Galicijas izpētes objekti, jo žurnāliste bija pārliecināta, ka viņas zeme nav tik jauka, kā varbūt izskatās no malas. Malta ir Eiropas Savienības sīkākā valsts pēc iedzīvotāju skaita un lepojas ar vienu no straujāk augošajām ekonomikām. Tajā pašā laikā pēdējos divos gados Maltā notikušas sešas automašīnu spridzināšanas un neviens no šiem noziegumiem nav atšķetināts.

Tabakas skandāls Briselē

Kā gan gleznainā sala varēja kļūt par vietu kārtējai šaušalīgajai slepkavībai tikai pusstundas braucienā no galvaspilsētas Valletas? Šo jautājumu tagad uzdod daudzi vietējie. Kas viņu valstī nogājis greizi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu