Negribot pret valsti • IR.lv

Negribot pret valsti

Anita Rozentāle. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Upleja, speciāli Ir

Laikraksta Bauskas Dzīve galvenā redaktore Anita Rozentāle nonākusi plašākas sabiedrības uzmanības lokā, jo 5. oktobrī Eiropas Cilvēktiesību tiesa ierosinājusi lietu «SIA Bauskas Dzīve pret Latviju». Nerodot atbalstu Latvijas tiesu sistēmā, valdībā un parlamentā, samilzušais reģionālo laikrakstu strīds ar pašvaldību izdevumiem, kuri kropļo godīgu konkurenci mediju tirgū, tagad iznests Eiropas līmenī.

Piektdienas vakarā, kad Anita no Bauskas ieradusies Rīgā, viņa atrod laiku sarunai Index Cafe Brīvības bulvārī, taču nebeidz uzsvērt, ka nealkst publicitātes un jūtas pietiekami nelāgi, ka jātiesājas ar pašu valsti. «Taču kādam kaut kas ir jādara. Nav izejas, jo viss cits jau ir izmēģināts. Tas ir nožēlojami. Tas ir sāpīgi,» Anita saka par to, ka problēmu nav izdevies atrisināt  tepat Latvijā.

«Man tā šķiet vienkārši aksioma, ka nedrīkst kropļot tirgu. Valsts un pašvaldības nedrīkst iet biznesā. Sevi mierinu ar domu, ka tas ir visu labā, tas ir cēls mērķis, un tāpēc jānorij, ka tas ir «Bauskas Dzīve pret Latvijas valsti». Interneta komentāros mums pārmet — ja uzvarēsim, tad zaudējumus segs no nodokļu maksātāju naudas. Bet valsts mūs piespieda uz to iet, jo citas iespējas nav,» saka redaktore. Tika celta trauksme, visos reģionālo mediju saietos pie Ministru prezidenta un Valsts prezidenta runāts par to, ka situācija veidojas nenormāla. Saeima arī nav sadzirdējusi.

Bauskas Dzīves sūdzības pamatā ir Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10. pants, kas uzliek valstīm pienākumu neiejaukties vārda brīvības īstenošanā. Valstij ir jāatturas no jebkādām darbībām, kas nonivelē mediju lomu vai mazina mediju plurālismu, uzsver laikrakstu pārstāvošais advokātu birojs Sorainen, kas sniedz brīvprātīgu atbalstu šajā lietā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu