Vieta pārtop laikā • IR.lv

Vieta pārtop laikā

3
NULL

Vīvi Luikas grāmatas Ēnu teātris lasīšana ir kā kino skatīšanās

Visapbrīnojamākā ir igauņu rakstnieces spēja ar vārdiem radīt kustību. No vienas puses, tās ir ceļojuma piezīmes Romas apraksts, taču patiesībā neviens nekur neceļo, tā ir darba vajadzību diktēta īslaicīga pārcelšanās. Ja autores rakstītajam piemērojam viņas pašas doto atslēgu un salīdzinām to ar teātri, tad šajā lugā darbojošos personu sarakstu un notikumu kārtību priekšvārdā visprecīzāk izklāsta tulkotāja Rūta Karma: Vīvi Luika, «dzīvā klasiķe», viena no izcilākajām un visvairāk tulkotajām igauņu rakstniecēm, arī dzejniece, kura prozai pievērsusies tikai mūža otrajā pusē, kā Jāka Jērīta arī rakstnieka un dzejnieka, latviešu lasītājam iepazīta Guntara Godiņa tulkojumos dzīvesbiedre, kopīgi dodas diplomātiskā misijā uz Mūžīgo pilsētu. 

Ēnu teātri veido epizodes, kuru nosaukums biežāk atklāj sajūtu, kas caurauž stāstīto, nevis lietas faktiskos apstākļus. Piemēram, No putām dzimstošā Venera ir stāsts par zobārsta apmeklējumu. Un tomēr pat bailes no nepazīstamā zobārsta caurvij Mūžīgā pilsēta šo dottore iecienījušas augstas Vatikāna amatpersonas, viņu gaumei atbilstoši iekārtota uzgaidāmā telpa, kurā satiekas gadsimti. Laiks ir aizmirsis lineāro plūdumu, tā motīvs ir arī stikla un tērauda minimālismā iekārtotajā ārsta kabinetā uz stikla rakstāmgalda goda vietā stāv gadžets, kas citē Dalī gleznu ar pulksteni, kura ciparnīcas precīzais laiks sakusis peļķē. 

Savukārt epizode ar nosaukumu Skeletu remonts gan nav ned-z par laika galu, nedz esības īslaicīgumu. Nāve Romā mājo ne jau pulksteņu un skeletu darbnīcā, bet gan starp milzīgiem akvārijiem tirgū, kur jūras vāravai līdzīgās karpas tiek pārdotas dzeltenīgām filipīniešu kalpotājām un kur baudai un ciešanām ir cena gabalā vai kilogramā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu