Stopsignāls Bentlijam • IR.lv

Stopsignāls Bentlijam

5
Nellija Ločmele

Latvijas likumsardzes sistēmā mēdz notikt neticamas lietas un gana bieži. Neticami vārgi sodi, neticami klusa lietu izbeigšana, neticami pavirša vai iestrēgusi izmeklēšana – tas ir redzēts. Taču līdz šim nebija redzēts, ka policija aiztur un tiesa apcietina tiešām ietekmīgus maksātnespējas «biznesa» darboņus, kas gadiem bez īpašiem uztraukumiem kārtojuši lietas ar vērienu un iznesību, ka viss ies kā smērēts.

Trešdien apritēja divi mēneši, ko cietuma kamerā nosēdējis par Misteru Bentliju dēvētais administrators Māris Sprūds, un apmēram pusotru mēnesi aiz restēm pavadīja arī administrators Ilmārs Krūms – viņus izmeklētāji tur aizdomās par izspiešanu un naudas atmazgāšanu Trasta komercbankas likvidācijas gaitā. Aizdomās turētā statuss Sprūdam ir vēl citā kriminālprocesā, kas saistīts ar viņa administrētu maksātnespējīgu uzņēmumu un miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā – šajā lietā izmeklētāji tur aizdomās arī Sprūda bijušo kolēģi, kādreizējo Tieslietu ministrijas augstu amatpersonu un Nacionālās apvienības bijušo ģenerālsekretāru Aigaru Lūsi.

Abas lietas ir sava veida klasika. Trasta komercbankas likvidācija demonstrē, cik fantastiskas peļņas iespējas administratoram sniedz šis process (6,49 miljoni eiro 14 mēnešos), taču laikam ar to vēl bijis par maz, un policija šobrīd pārbauda iespējamu naudas izspiešanu no kreditoriem. Savukārt gadījums pie Ķīšezera ir klasisks likumsargu mazspējas pierādījums – shēma, kuru Ir cēla gaismā jau 2014. gadā, vairāku gadu garumā tā arī netika izmeklēta, ceļojot starp dažādiem atbildīgajiem. Iespējams, beidzot lietas sāk mainīties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu