No paraugbērna par peramo • IR.lv

No paraugbērna par peramo

4
Jaroslavs Kačiņskis savas partijas Likums un taisnīgums kongresā jūlija sākumā.

Jaroslavs Kačiņskis, kuru uzskata par ietekmīgāko poļu politiķi, ir iniciators tieslietu reformai, kas izsaukusi plašus protestus Polijā un citu Eiropas valstu nosodījumu. Vai, viņa mudināta, Polijas valdība tiešām gatava riskēt ar valsts izmešanu no ES?

Polijas politiskās varas kodols nav meklējams ne parlamentā Varšavā, ne Valsts prezidenta pilī, bet gan dīvaina paskata ēkā, kas nezinātājam drīzāk atgādina daudzstāvu autonovietni. Sajūta, ka tai nav logu, jo tie paslēpti aiz fasādes žalūzijām. Tas nav gluži Varšavas centrs, taču daudzie centra stikla un tērauda debesskrāpji ir saskatāmi arī no šīs vietas.

Katru rītu dienesta auto sagaida Jaroslavu Kačiņski pie viņa dzīvokļa Žoļibošas mikrorajonā galvaspilsētas ziemeļos un atved uz biroju ēku Novogrodzkas ielā. Namā atrodas suši restorāns, kopēšanas birojs, apdrošināšanas kompānija un valdošās partijas Likums un taisnīgums (PiS) centrālais birojs.

Partijas līderis izmanto atsevišķu ieeju. Tūlīt pēc ierašanās gados jaunu palīgu komanda viņam pasniedz izlasi ar jaunāko presi un būtiskāko ziņu izdrukām no elektroniskajiem medijiem. Tikai poļu valodā, jo avotus citās valodās 68 gadus vecais vīrietis ignorē. Parasti ap pusdienlaiku sāk ierasties regulārie viesi tumšos limuzīnos – valdības ministri un laiku pa laikam arī Polijas Nacionālās bankas prezidents. Lai lūgtu padomu un saņemtu instrukcijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu