Evelīna, Rasa un Māris, lietuviešu restorāna komanda • IR.lv

Evelīna, Rasa un Māris, lietuviešu restorāna komanda

5
«Domājām, kā nosaukt restorānu, lai tas pārstāvētu gan latviešus, gan lietuviešus. Milda ir lietuviešu pagānu mīlestības dieviete, un tā dēvē arī latviešu Brīvības pieminekli,» stāsta restorāna komanda, kuram līdzīga Rīgā nav. Rudenī tas pārcelsies uz plašākām telpām Vecrīgā.
Ieva Puķe

Žemaitijas aukstā siļķes zupa Cibuline. Cepelīni. Asinsdesa, kuru daudz garšīgāk protot gatavot Latvijā nekā Lietuvā. Pelēkie zirņi, ko, izrādās, mūsu dienvidu kaimiņi nemaz nepazīst. Restorāns Milda Upīša pasāžā vienīgais Rīgā piedāvā gan latviešu, gan lietuviešu tradicionālos ēdienus. 28 gadus vecā šefpavāre Evelīna Bačianskaite pēc izglītības ir žurnāliste. Bet, kā stāsta viņas mamma Rasa Leipute, meita jau bērnībā uz mājas kāpnītēm Klaipēdā spēlējusi «pavāros». Pati Rasa, kas palīdz gan virtuvē, gan viesu apkalpošanā, ir pedagoģe. Trešais partneris, Evelīnas latviešu līgavainis Māris Celitāns, vispirms apguvis galdnieka arodu, tomēr jau 15 gadus strādā restorānu biznesā par viesmīli, bārmeni, banketu vadītāju. 

Visi trīs satikās uz britu kruīza kuģa Royal Princess. «Tikai latviešu un lietuviešu apkalpe. 50 pasažieru vietas, piecu zvaigžņu serviss, ļoti bagāti cilvēki brauc.» Māri strādāt kuģa restorānā 2010. gadā aizdzina ekonomiskā krīze. Pa vasaru papildināt budžetu ieradās arī Evelīna, mamma Rasa jau bija stjuarte. «Kopā nokuģojām tikai pusotru gadu. Kulturāls cietums. Jauniem cilvēkiem vispār neiesaku braukt jūrā, ja var naudu nopelnīt citur,» puisis ir skarbs. 

Evelīna, kuras ēdienu blogs savācis 14 000 sekotāju, kurbulējusi atvērt restorānu – Viļņā vai Rīgā. Izvēlējušies pēdējo. «Manam tēvam te ir galdniecības cehs, pats varēju taisīt ozolkoka mēbeles,» skaidro Māris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu