NATO, mežabrāļi un Krievija • IR.lv

NATO, mežabrāļi un Krievija

52
Kadrs no NATO filmas par mežabrāļiem.
Gunārs Nāgels

Iepriecinoši, ka NATO ir atzinusi Latvijas pretošanos padomju okupācijai

Pēdējās dienās varējām atkal pārliecināties par to, ka Krievija ir īstā Padomju Savienības mantiniece – gan garīgi, gan ētiskos principos.

Kā zināms, pēc nacistiskās Vācijas bezierunu kapitulācijas, ne visi latvieši bija gatavi mest plintes krūmos un padoties padomju varai. Partizāni jeb mežabrāļi uzsāka un turpināja aktīvu bruņotu cīņu pret okupantiem. Pēdējā partizānu grupa padevās tikai 1956. gada oktobrī.

Tagad NATO ir sagatavojusi īsfilmu Forest Brothers – Fight for the Baltics (Mežabrāļi – cīņa par Baltiju). Tā ir skatāma YouTube NATO kanālā. Filma pozitīvā veidā izgaismo faktu, ka Latvija nepadevās okupācijai bez cīņas.

Kā zināms, aktīvo nacionālo partizānu cīnītāju skaits varēja būt ap 20 000, bet atbalstītāju skaits četras reizes lielāks. Pēc vēsturnieka Heinriha Stroda datiem, partizāni nogalinājuši 2208 padomju darbinieku un kaujinieku, un ievainojuši 1035. Kritušo starpā bija gandrīz 600 čekistu, gandrīz 400 NKVD karavīru un ap 200 iznīcinātāju bataljonu kaujinieku. Lielākajā daļā no pārējiem kritušajiem okupantu pusē bija padomju, kompartijas un komjaunatnes aktīvisti.

Protams, Padomju Savienība nacionālos partizānus raksturoja kā bandītus. Un tagad Krievija ir pārņēmusi šo apmelošanas kampaņu. Jo visi, kas ir pretojušies Padomju Savienībai, ir, acīmredzot, uzskatāmi arī par Krievijas ienaidniekiem.

Krievijas Ārlietu ministrija aicina „pārtraukt NATO mēģinājumus falsificēt vēsturi”. Tā uzskata, ka partizāni ir bijuši „līdz galam nenosistie fašisti” – vācu okupācijas puses atbalstīji un nacistu noziegumu izpildītāji. Patiesībā partizānu grupas izveidojās no daudziem un dažādiem cilvēkiem, no kuriem tikai daļa bija saistīta ar vācu okupāciju, bet kurus vienoja vēlme izdzīt okupantus no Latvijas.

Vēsturnieks Zigmārs Turčinskis saka par tām vienībām, ko Vācijas armija veidoja kā diversantus, kas palika Sarkanās armijas aizmugurē: „Visas šīs grupas ir iznīcinātas līdz 1945. gada janvārim, februārim. Tātad viss tālākais nekādā veidā nav saistīts ar šīm nacistu organizētajām vienībām. Tā bija tautas pašas vēlme cīnīties par savu neatkarību ar cerību par to, ka mēs kā maza tauta varēsim izmanevrēt sev brīvību.”

Ir iepriecinoši, ka NATO ir atzinusi Latvijas pretošanās padomju okupācijai, un cerams, ka šī īsfilma palīdzēs arī pašiem latviešiem labāk saprast savu vēsturi.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (52)

Edite Gornova 18.07.2017. 11.31

Karš Krievijas un Latvijā Putina līdzskrējēju izpratnē nav beidzies. Karš turpinās, tikai citādiem līdzekļiem sadzīvē – tirgus laukumā,veikalā, sab. transportā utt..Viens no spilgtākajiem ir Latvijas pilsonības neatdzīšana un valodas nemācīšanās( ko sekmē valdības atbalstītās mācības skolā 2 valodās).Pēdējos gados arvien vairāk parādās attieksmes izrādīšana – nereaģēt uz latviešu valodu un varas šlīdošā atdošana Krievijai ar oligarhu palīdzību Saeimā.

+12
-1
Atbildēt

4

    Anonīms > Edite Gornova 18.07.2017. 11.45

    kā es šito neciešu – bāc !!! – vai ne LR saeima Latvijā ir salaidus tūkstošiem putina krievu !!! kāds tirgus laukums un iela !!!

    varētu domāt, ka es kaut ko viena iespēju pret tiem tūkstošiem , kuri šeit ierodas ar mūsu valdības un parlamenta svētību un padzen mūs no šīs zemes un musu bērnus nospiež nabadzībā

    braucu ar riteni pāri tiltam pie Lielupes – elle un indija – Jaunā Krievija – jaunlaulāto atslēgas ar krievijas karoga krāsām

    atlaidiet so maucīgo saeimu, šo nespējīgo valdību

    ŠORĪT BIJU TIRGŪ – TAS IR TUKŠS!!!

    VIENI VIENĪGI POLIJAS DĀRZENI UN AUGĻI !!!!

    labi, apnika man te ar kulakiem vēcināties- putins par mums smejas, bet ir jau pamats ….

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Edite Gornova 18.07.2017. 14.36

    andrej, tu savai baibiņai rīas domes ušakova sirdsdrudzenei paldies vismaz pateici, jeb tikai te pa komentāriem lieliels ?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Edite Gornova 19.07.2017. 11.37

    Dullās skaisles savēlē Saeimā kremlinu līdzskrējējus,bet vainu mēģina uzlikt nacionālistiem,galīgi prātu izkūkojusi.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > Edite Gornova 18.07.2017. 12.07

    Karš turpinās, tikai citādiem līdzekļiem sadzīvē – tirgus laukumā,veikalā, sab. transportā …

    ——————–

    … valsts iestādēs, kur jau sen ieviesta reāla divvalodība.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

lno 18.07.2017. 08.07

…cerams, ka šī īsfilma palīdzēs arī pašiem latviešiem labāk saprast savu vēsturi. Cerēsim.

+9
-2
Atbildēt

6

    Anonīms > lno 18.07.2017. 09.53

    fretka, liekuli – tavs partijas biedrs paŗādnieks nebūtu no kučinska tos 2 milj paprasījis, bet uzstādījis ultimātu, lai rāda šo filmu – kādi pretīgi liekulīgi maukas jūs naciķi esiet

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Anonīms > lno 18.07.2017. 09.34

    cik drausmīgi nožēlojami – paši mēs neko nespējam, nevaram – cik miljonus tēŗējām Latvijas prezidentūras laikā ES, bet nevienu pašu vēstures, kura būtiski ietekmē šodienu, jautājumu nepubliskojām ES līmenī.

    Nevienā sabiedriskajā medijā nav nopietni, izglītojoši raidījumi par mūsu vēsturi.

    Nu NATO uztaisa filmiņu, nu visi varoņi

    drausmas , cik mēs esam verdziski jēli un pakļāvīgi ….

    čekas ziņotāja ziedoņa popularizēšanai 140 000 eur – uz sitienu – maucīgā oligarhu saeima … nē – sakiet ko gribiet, bet es to redzu un saprotu kā Latvijas beigas … pat par savu vēsturi mēs neesam noteicēji ….

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 18.07.2017. 12.05

    šī īsfilma palīdzēs arī pašiem latviešiem labāk saprast savu vēsturi

    ————————-

    Latviešu jurists un politiķis Loskutovs par to, ka Latvija ir bijusi okupēta, uzzināja 15 gadus vēlāk par Gorbunovu un 60 gadus vēlāk par pārējiem latviešiem.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > lno 18.07.2017. 14.17

    basta, ar tevi es sirsnīgāk komunicēšu , kad būsim divatā – tu būsi rokudzležos, es ar grāmatiņu rokās – un kā tu man pareizi neatbildēsi manu jautājumu – tā es drikstēšu tevi pamocīt – nē , stipri nesāpēs , nebaidies, bet sāpēs, jo citadi jau tevi par cilvēku dabūt nav iespējams

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > lno 18.07.2017. 13.11

    to Skaisle

    “tavs partijas biedrs paŗādnieks nebūtu no kučinska tos 2 milj paprasījis”

    Zaudējumi, ko valstij radīja čekas kājslauķi un prokremliskie kaku stumdītāji, par sviestmaizi atdodot Citadeli līdz tam nevienam nezināmam off-shore firmu (visticamākais čekas) fondam, pietiktu lai katram deputātam izsniegtu 2-3 miljonus labo nodomu īstenošanai. Ar Zaharjina un Dombrovska izvazāto un Krimas čekistiem uzdāvināto LM vēl tik pat. Ko visu varētu paveikt ar 32,5 miljoniem, ko kropļi par brāķi “gudrona dīķu” projektā un Stradiņa slimnīcā, uzdāvināja saviem saimniekiem, bet tā jau tikai neliela daļa?

    Ja esi Dombrovska “faršu” izbarojusi savam kaķim, vari būt kompetenta arī Lembergu pakritizēt, lai izkārnītos uz Parādnieka kungu, jāpastrādā daudz nopietnāki varoņdarbi.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    fretka > lno 18.07.2017. 09.37

    Neraudi, skaisle, bet paskaties te:

    https://www.youtube.com/watch?v=fABjSF17iUM

    Un pie reizes padomā, kādēļ šo Šnores filmu negrib tautai radit LTV curiki un hazamazas.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 18.07.2017. 14.05

kolpant, ja būtu mana teikšana es tevi arestētu un ieliktu pārmācības namā

lasa pekstiņus un raksta savus pekstiņus

par nacionājamiem partizāniem sauc , drīkst saukt tikai tos, kuri cīnījās par Latvijas Republikas – konkrēti 1918.gada Latvijas brīvību – vienalga – zii , zaļi, sarkani va dzelteni viņi bija

ar tiem saviem bandītiem , pirmkārt au no kreivijas iesūtītiem – škic uz vēstures mēslaini un nejauc te gaisu , nelieti!

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu