Elektrošoks • IR.lv

Elektrošoks

6
NULL

Francijas valdība pārsteidz ar lēmumu apbērēt tradicionālos iekšdedzes dzinējus, kurus darbina benzīns vai dīzeļdegviela. Gan Parīzē, gan citur pasaulē nostiprinās vīzija, ka nākotne pieder elektromobiļiem

Francija pievienojusies globālajai kustībai pamazām atteikties no automobiļiem ar iekšdedzes dzinējiem – pagājušajā ceturtdienā franču vides aizsardzības ministrs Nikolā Holu deklarēja, ka no 2040. gada viņa valstī vairs netiks izsniegtas jaunas licences braucamlīdzekļiem, kas tiek darbināti ar tradicionālo degvielu. Lai gan Parīzes mērķis ir mazāk ambiciozs, piemēram, par Norvēģijas un Indijas apņemšanos, Francijas paziņojums piesaistījis lielu uzmanību, jo tas nāk no zemes, kas ir viena no autoražošanas lielvalstīm. «Mūsu uzdevums ir ļoti grūts,» lēmumu komentēja Holu. «Taču tehnoloģiskie risinājumi tā īstenošanai jau eksistē.»

Holu arī skaidroja, ka lēmums atteikties no benzīna un dīzeļdegvielas darbinātiem automobiļiem ir tikai viens no aspektiem Francijas cīņā pret kaitīgiem izmešiem un globālo sasilšanu. Valdība arī pieņēmusi lēmumu jau šogad pārtraukt izsniegt jaunas atļaujas naftas un gāzes ieguves lauku izpētei, bet no 2022. gada pilnībā atteiksies no elektroenerģijas, kuras ražošanā izmanto ogles.

Franču ministra paziņojums ir kārtējais apliecinājums, ka pamazām tuvojas gadsimtu ilgās iekšdedzes dzinēju ēras beigas. Burtiski dienu pirms Holu paziņojuma zviedru Volvo darīja zināmu, ka no 2019. gada visi autoražotāja jaunie modeļi būs vai nu darbināmi ar elektriskajām baterijām, vai arī tie būs tā dēvētie hibrīdauto, kurā elektromotors darbojas mijiedarbībā ar benzīna vai dīzeļdegvielas dzinēju. Patērētājiem jāsāk rēķināties, ka vairs nevienā Volvo jaunajā modelī nebūs tradicionālā iekšdedzes dzinēja, teikts uzņēmuma paziņojumā. Eksistējošo iekšdedzes modeļu ražošana tiks pilnībā pārtraukta 2024. gadā. Līdz ar to Volvo kļuvis par pirmo lielo autobūves uzņēmumu, kas pieņēmis šādu stratēģisku lēmumu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu