Koalīcija konceptuāli atbalsta "oligarhu sarunu" parlamentāro izmeklēšanu • IR.lv

Koalīcija konceptuāli atbalsta “oligarhu sarunu” parlamentāro izmeklēšanu

26
Saeimas deputāts Armands Krauze (no kreisās), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Māris Kučinskis un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns ieradušies uz koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdi, kuras laikā partijas "Vienotība" pārstāvji prezentē politiskā spēka priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu par žurnālā "Ir" publiskotajām "oligarhu sarunām".

“Vienotība” divu nedēļu laikā sagatavos precīzu iesniegumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un tās ar mērķiem

Koalīcijas partneri pirmdien konceptuāli atbalstīja partijas “Vienotība” priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā “Ir” publiskotajām “oligarhu sarunām”, pēc sēdes sacīja “Vienotības” pārstāvis Edvards Smiltēns.

Politiķis teica, ka, ņemot vērā publicētās sarunas un sabiedrībā valdošo sašutumu, “Vienotība” pirmdien koalīcijas partneriem piedāvāja veidot nopietnu parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimas deputāta Andreja Judina (V) vadībā.

“Domāju, ka nevienam nav šaubu par Judina kvalifikāciju, turklāt viņš nav bijis saistīts ar šīm sarunām, līdz ar to viņš varēs iespējami objektīvi notikušo izvērtēt,” sacīja Smiltēns.

“Vienotība” divu nedēļu laikā sagatavos precīzu iesniegumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un tās ar mērķiem. “Būtībā mērķis ir noskaidrot sarunu autentiskumu, kāpēc process beidzies bez rezultāta, kā tas ietekmējis mediju brīvību, vai saskatāmas valsts nozagšanas pazīmes un citas nianses. Komisijas mērķis arī varētu būt meklēt atbildīgos, kāpēc lieta tika izbeigta,” pieļāva Smiltēns.

Tāpat “Vienotība” apņēmusies divu nedēļu laikā savākt komisijas izveidei nepieciešamos 34 Saeimas deputātu parakstus. Patlaban zināms, ka par komisijas izveidi parakstīsies “Vienotība” un Nacionālā apvienība. “Patlaban grūti spriest par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) parakstiem, jo politiskā apvienība šodien nepauda atbalstu parakstiem, bet gan apsolīja nelikt šķēršļus parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei. Man ir iekšēja pārliecība, ka 34 deputātu paraksti varētu būt,” teica Smiltēns.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka viņam nav iebildumu pret parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, tomēr viņš no “Vienotības” sagaida konkrētus mērķus un uzdevumus, ko komisija risinās.

“Līdzšinējā Saeimas parlamentāro izmeklēšanas komisiju prakse nav bijusi pārāk iedvesmojoša. Savukārt sarunu autentiskuma noskaidrošana patlaban ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzdevums, un birojs to darīs profesionāli. Bet neviens nevar liegt politiķiem nākt klajā ar savām iniciatīvām,” teica Kučinskis un piebilda, ka ZZS neliks šķēršļus parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei.

VL-TB/LNNK pārstāvis Jānis Dombrava sacīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks ir gatavs parakstīties par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, tomēr Nacionālā apvienība starp komisijas uzdevumiem vēlas redzēt arī nacionālās drošības apdraudējuma aspektu.

“Publicētās sarunas skaidri parāda, kā šaura cilvēku grupa, kas pārstāv dažādus politiskos spēkus, ciniskā veidā mēģinājusi ietekmēt Latvijas attīstību. Šajā gadījumā nevajadzētu aprobežoties tikai ar vienu parlamentārās izmeklēšanas komisiju, bet visām Saeimas atbildīgajām komisijā vajadzētu strādāt pie šīs jautājuma, iespējams, sasaukt vairāku komisiju, piemēram, Nacionālās drošības, Aizsardzības, Korupcijas novēršanas apakškomisijas u.c. sēdes arī vasarā,” uzskata Dombrava.

Viņš ir pārliecināts, ka tā saukto oligarhu sarunu parlamentārās izmeklēšanas komisija ir jāveido, turklāt būtu jāpiesaista arī Satversmes aizsardzības birojs, ar kura palīdzību varētu izvērtēt, vai sarunu laikā notikusi komunikācija ar ārvalstīm.

“Atceramies stāstu ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS), kurš savulaik bez valdības saskaņojuma tikās ar augstām Krievijas amatpersonām. Tas viss norāda, ka sarunas var būt autentiskas, un raisa bažas par to, kas noticis Latvijā pirms dažiem gadiem un kas, iespējams, notiek patlaban,” piebilda Dombrava un atzina, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijai būtu jāsauc pie atbildības sarunās iesaistītās personas, kā arī citi, kas “piesedza šos cilvēkus tiesībsargājošajās iestādēs”.

Jau ziņots, ka, veicot parlamentāro izmeklēšanu saistībā ar tā dēvētajām oligarhu sarunām, tiktu izgaismoti notikušie valsts nozagšanas procesi, aģentūrai LETA iepriekš sacīja partijas “Vienotība” Saeimas deputāts Andrejs Judins.

“Vienotība” Judinu izvirzījusi kā iespējamo kandidātu komisijas vadītāja amatam, ja tiks savākti nepieciešamie paraksti parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanai.

Vaicāts par parlamentārajām izmeklēšanām veltīto kritiku, ka tās nesniedzot kādus praktiskus rezultātus, politiķis norādīja, ka pašreizējā situācija atšķiras no iepriekšējiem gadījumiem. Publiskotās sarunas rada aizdomas, ka notika un notiek valsts nozagšana un ka ir cilvēki, kas strādā nevis valsts, bet savtīgās interesēs.

Judins uzsvēra, ka jau pats izmeklēšanas process būs vērtējams kā pozitīvs rezultāts. Tās laikā uz komisiju varēs izsaukt cilvēkus, kas ir saistīti ar šīm sarunām, un viņiem par nepatiesu liecību sniegšanu būs jārēķinās ar kriminālatbildību. Parlamentārās izmeklēšanas process izgaismos “šo vidi” – deputātiem būs iespēja iepazīties ar krimināllietas materiāliem un iegūt papildu informāciju, iztaujājot cilvēkus.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu