Radio "Pieci.lv" latviešu valodā pārraidītā satura īpatsvars būs jāpalielina līdz 80% • IR.lv

Radio “Pieci.lv” latviešu valodā pārraidītā satura īpatsvars būs jāpalielina līdz 80%

30
Didzis Vinogradovs cīnījās 20 minūtes, kamēr no āliņģa Alūksnes ezerā izvilka 11,3 kg smagu un 114 cm garu līdaku.

Līdaka: Par “Pieci.lv” galveno uzdevumu jākļūst Latvijas autoru radītās mūzikas popularizēšanai jauniešu vidū

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien sēdē nolēma, ka Latvijas Radio (LR) kanālam “Latvijas Radio 5” (“Pieci.lv”) līdz 1.septembrim jāveic izmaiņas, lai nodrošinātu, ka tajā atskaņotās mūzikas un satura formāta īpatsvars latviešu valodā sasniedz 80%, aģentūru LETA informēja padomē.

Neskaitot autorraidījumus, ne mazāk kā 80% muzikālā satura “Pieci.lv” jābūt Latvijas autoru darbiem, īpaši akcentējot jaunās mūzikas grupas un izpildītājus.

Radiostacijai uzdots veidot Latvijas jaunās mūzikas izlasi, kas tiek nodota auditorijas vērtējumam, iepazīstināt ar Latvijas mūzikas attīstības tendencēm kontekstā ar pasaules mūzikas industrijā notiekošo, kā arī nodrošināt mūzikas ierakstus LR studijās, izceļot jaunos māksliniekus Latvijas mūzikas jomā.

Tāpat “Pieci.lv” jāveic ieraksti būtiskos Latvijas festivālos un pasākumos, atbilstoši “Pieci.lv” mūzikas formātam, jāveicina mūzikas kritika un komentāri par notiekošo Latvijas mūzikā un jāizveido “Pieci.lv” arhīvs, ietverot gan populārās, gan nekomerciālās nišas mūzikas ierakstus.

NEPLP locekle Gunta Līdaka norādīja, ka par “Pieci.lv” galveno uzdevumu jākļūst Latvijas autoru radītās mūzikas popularizēšanai jauniešu vidū, vienlaikus rosinot Latvijas autorus radīt kvalitatīvu, laikmetīgu un aktuālu mūziku, kas uzrunās jauniešu auditoriju. “Tieši tāpēc LR5 ir jābūt viegli sasniedzamam jebkuram Latvijas jaunietim, līdz ar to “Pieci.lv” jāturpina būt par sabiedriskā pasūtījuma sastāvdaļu,” sacīja Līdaka.

Vienlaikus NEPLP sēdē nolēma, ka “Pieci.lv” jāturpina raidīt FM apraidē

Kā skaidroja Līdaka, iepriekš NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome savā izvērtējumā norādījusi, ka ir pamats diskusijai par “Pieci.lv” saglabāšanu FM apraidē, jo lineārais radio nav efektīvākais veids jauniešu auditorijas sasniegšanai. Tomēr viņa norādīja, ka NEPLP ieskatā nav pamata atteikties no jauniešu uzrunāšanas arī FM formātā.

“NEPLP izskatīja divus lēmuma projektus, no kuriem viens paredzēja turpmāk nefinansēt “Pieci.lv” FM apraidi, tomēr tika pieņemts lēmums turpināt finansējuma piešķiršanu, ja tiks pilnveidots saturs atbilstoši NEPLP noteiktajām vadlīnijām,” uzsvēra Līdaka.

Iepriekš publiski jau izskanējusi informācija, ka “Pieci.lv” netika izpildījusi LR pasūtījuma plānā noteikto uzdevumu piesaistīt 100 000 jauniešu klausītāju vecumā no 15 līdz 30 gadiem FM apraidē un interneta vidē, jo, pēc reitingu datiem, 2016.gadā šajā vecuma grupā vidēji sasniegti ap 20 000 klausītāju.

Arī 2017.gada pavasara rezultātos, kuros tika sasniegti augstākie “Pieci.lv” reitingi vairāk nekā trīs darbības gadu laikā, kopējā radiostacijas auditorija bija 73 000 klausītāju, savukārt jauniešu grupā – 38 000 klausītāju, kas liecināja, ka “Pieci.lv” līdzšinējais formāts nesasniedz rezultātus, līdz ar to nav perspektīvs.

Iepriekšminētie rādītāji kļuva par iemeslu diskusijai ar LR par gados jaunas auditorijas piesaisti “Pieci.lv” kanālā, kā modeļu izstrādei turpmākai kanāla “Pieci.lv” attīstībai, no kuriem kā veiksmīgākais tika izvēlēts uz latviešu mūzikas tirgus attīstību vērsts modelis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šā gada maijā NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem paziņoja, ka Latvijas Radio valdes locekle Sigita Roķe piedāvājusi mainīt radiostacijas “Pieci.lv” un LR3 “Klasika” programmu konceptus.

 

Komentāri (30)

Jānis 07.07.2017. 09.39

ja reitingi auga, kāpēc mainīt?

jaunieši noteikti klausīsies latviešu mūziku :(
sačakarēja labu braucam radio.

+3
-2
Atbildēt

2

    andrejs > Jānis 07.07.2017. 10.22

    pārej uz LR3. Uzzināsi daudz jauna

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > Jānis 07.07.2017. 15.31

    to andrejs

    Viņi nekad nav klausījušies “Mostly classical” vai “Venice Classic Radio”, jo pretējā gadījumā zinātu ka klasiskās mūzikas radio nav diršana, pavieglā mūzika, vai džezs divos naktī. Latvijas radio, ko kādreiz klausījos pusi dienas, strauji iet uz galu. LR4, kur kādreiz translēja Radio Svoboda, kas krievus vismaz kaut cik mēģināja padarīt ar cilvēciskām sejām, to pēc Antonijas ielas nama cenzoru prasības ir pārtraucis un tur raidītā krievu popsa arī personības neveido.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

fretka 07.07.2017. 07.46

Šausmas!

Būs jālamājas latviski… :D

+3
-4
Atbildēt

1

    andrejs > fretka 07.07.2017. 08.38

    Būs jālamājas latviski… :D

    ———-

    Kādā valodā vini lamājās lidz Šim? :P

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu