Pamosties • IR.lv

Pamosties

7
Inga un Juris Rubeņi (pa kreisi), Ilze un Uldis Pīlēni Ķīpsalā — vietā, kur taps jaunais institūts.
Nellija Ločmele

Juris Rubenis un Uldis Pīlēns kopā ar dzīvesbiedrēm veido pirmo integrālās izglītības institūtu Baltijā – lai palīdzētu kļūt redzīgākiem pasaulē, kas kļūst arvien sarežģītāka

Uzcelt baznīcai torni! Tik liela un skaista, bet 80. gadu padomju Latvijā pilnīgi dulla ideja pirms 35 gadiem pirmo reizi saveda kopā Juri Rubeni un Uldi Pīlēnu. Liepājā. Toreiz Juris bija visjaunākais mācītājs Latvijā, Uldis – jaunākais pilsētas galvenais arhitekts visā PSRS. Baznīcas tornis palika neuzcelts, taču kopējā ideju vilkme ir bijusi tik spēcīga, lai pēc vairākām desmitgadēm radītu jaunu projektu, kura īstenošanā vīri šoreiz liks spēkus kopā ar sievām.

Četrotne – Inga un Juris Rubeņi, Ilze un Uldis Pīlēni – ir nodibinājuši Integrālās izglītības institūtu I3 un pirmo reizi Baltijā nopietni piesaka izglītības virzienu, kas jaunajā tūkstošgadē pieņemas spēkā dažādās valstīs. Tā pamatā ir pārliecība, ka cilvēks un pasaule attīstītos daudz harmoniskāk, ja savu personību, attiecības ar citiem un jebkuru dzīves soli – ģimenē, biznesā vai politikā – mēs iemācītos uztvert kā daļu no vienota, savstarpēji saistīta veseluma, nevis saskaldītu pretrunu lauskās.

Redzīguma treniņš, pamošanās – šādiem vārdiem viņi raksturo integrālās izglītības procesu. «Redzīgums ir būtiski svarīgs Latvijas valsts izdzīvošanā. Jautājumi, kas mums būs jārisina tuvākajos 20 gados, būs vēl simtreiz sarežģītāki nekā pašreizējie, ar kuriem grūti tiekam galā. Institūts ir mūsu pienesums, ko savu spēku ietvaros varam konstruktīvi darīt,» Juris Rubenis iezīmē plāna mērogu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu