Viena viegla diena • IR.lv

Viena viegla diena

4
Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Gunita Nagle

Tā darba dienas izskaņā smaidot saka sociālā darbiniece Jana Pūķe, mēģinot izpurināt no drēbēm blusas, pie kurām tikām vienā no apsekotajām vietām. Tomēr apstulbinošo šoku, kādu piedzīvo cilvēks, pirmo reizi iepazīstoties ar sociālā dienesta darbu, viņa labi saprot. Pati ik pa laikam naktīs neguļ, domājot par piedzīvotajām šausmām

Kur skatījās sociālais darbinieks!? Šis ir tipisks komentārs ziņām par novārtā pamestiem, uz ielām un netīros midzeņos uzietiem bērniem. Par ģimenēm, kur vecāki lieto grādīgos, pārdozē narkotikas un kopojas bērnu acu priekšā. Lai saprastu, kur skatās, ko redz un kā strādā sociālais darbinieks, nolēmu pavadīt vienu darba dienu ar Rīgas Sociālā dienesta teritoriālā centra Āgenskalns vecāko sociālo darbinieci Janu Pūķi (48). Šajā darbā viņa strādā pēdējos sešus gadus. 

Kad pirmo reizi 1995. gadā pamēģināja strādāt savā profesijā, divu gadu laikā saprata – nevar. Darba dienas beigās spriedze bija tik liela, ka pašas mazajiem dvīņiem neatlika ne spēka, ne dzīvesprieka. Tomēr 2011. gadā, kad Jana bija pabeigusi augstskolu un viņu aicināja sociālajā dienestā, Jana piekrita. Apzinās, ka ir dotības to darīt: enerģiska, jūt, ar kuru runāt rāmi, ar kuru – uzmundrinoši, zina, kā atvēsināt sašutumā aurējošu vīrieti un nolikt pie vietas kundzi, kas pārmetoši aizrāda: «Līdz kam noveduši mūsu Latviju, a!» Iespējams, patīk arī adrenalīns, kas slēpjas šajā ikdienā. Kad no rīta ierodas darbā, nekad nevar zināt, kāda būs diena.

Pulksten 9.30. Starp kolēģiem

Darba kabinetā, kas atrodas Eduarda Smiļģa ielas 46 sestajā stāvā, rīta kafija jau izdzerta. Lai gan kabinetā sociālajam darbiniekam nevajadzētu pavadīt daudz laika, tomēr sanāk – jāgatavo ziņojumi un pārskati. Piemēram, «klienta sākotnējai izvērtēšanai» jāaizpilda astoņas A4 formas veidlapas. Janai zvana no bāriņtiesas un lūdz ziņojumu par tēvu, kuram pirms gada pārtrauktas vecāka tiesības. Viņa skaidro, ka ne reizi nav izdevies atrast vīrieti dzīvesvietā, nav atsaucies uz aicinājumiem piezvanīt vai atnākt uz sociālo dienestu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu