Lai runā kartes! • IR.lv

Lai runā kartes!

4
Jānis Turlajs.
Gunita Nagle

Latvija nav tik bagāta, lai uzturētu neefektīvu skolu tīklu – to ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs pierāda ar kartēm, kuras uzskata par daiļrunīgāko izteiksmes līdzekli

Karte, kurā diagrammās attēlots 12. klašu skolēnu skaits un sekmes centralizētajos eksāmenos katrā Rīgas skolā, mācību gada izskaņā izraisīja lielāku ažiotāžu nekā gadiem ilgi spriedelējumi par trūkumiem Latvijas izglītības sistēmā. Cik nav runāts, ka skolēnu kļūst aizvien mazāk, būtu jāsarūk arī skolu un skolotāju skaitam! Tomēr katrā piektajā skolā joprojām nav vairāk par 70 audzēkņiem. Latvijā uz vienu skolotāju ir tikai deviņi skolēni – gandrīz divreiz mazāk nekā vidēji Eiropā, kur šis skaitlis ir 16. Iepriekšējo ministru pārāk biklie mudinājumi pašvaldībām racionālāk izmantot izglītības naudu palikuši nesadzirdēti. 

Tāpēc šogad Izglītības ministrija aicināja palīgā karšu izdevniecību Jāņa sēta, lai tā piedāvā skolu tīkla optimizācijas modeli. Pētījums jāpabeidz jaunā mācību gada sākumā, taču jau starpziņojums atklāja pārsteigumu – pirmo reizi uzskatāmi parādīja, ka Rīgā līdzās izcilām skolām ir daudzas mazas skolas ar vājām sekmēm. Lai saprastu, vai pētījuma atklājumi var mainīt mītu, ka katra skola ir savas apkaimes gaismaspils, Ir intervē pētījuma vadītāju Jāni Turlaju.

Kāpēc jūs esat īstais cilvēks, kuram vadīt skolu tīkla pētījumu?
Esmu ekonomģeogrāfs, kas pēta vides un tautsaimniecības mijiedarbību. Ar to nodarbojos jau kopš 80. gadiem. 1993. gadā pētīju Dānijas pieredzi, un Reformu ministrija, gatavojoties administratīvajai reformai, man uzticēja veikt pirmo teritoriālo analīzi. Bet jau toreiz bija viena problēma – tāpat kā kolēģi, es neesmu politiski ietekmējams. Kad man sāka skaidrot, kāds teritoriālais sadalījums būtu izdevīgs Latvijas ceļam, es teicu, ka strādāšu pēc saviem ieskatiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu