Rita Grendze, rada mākslu no grāmatām • IR.lv

Rita Grendze, rada mākslu no grāmatām

2
Rita Grendze ir pieradusi skatīties uz grāmatu lapām kā uz savu darbu izejmateriālu. Tomēr, radot instalāciju Simts raksti tiem, kas meklē gaismu, ik pa brīdim «aizlasījusies». «Foršākais ir tas, ka es zinu, kurš man katru grāmatu ir dāvinājis. Man tas ir kā mazs, skaists moments ar to cilvēku.»
Ieva Puķe


Viss sākās ar to, ka Čikāgas mājas pagrabstāvā bija plūdi. Grāmatas, kas tur stāvēja, tika nedaudz mitras, jau bija radies pelējums, atceras Rita Grendze. Kādu daļu nācās izmest. Bet sējumus, kas bija cietuši mazāk, viņa, māksliniece būdama, izlēma likt lietā, veidojot instalāciju. Izstāstīja par to draugiem un radiem, un pēkšņi pār viņu, tēlaini izsakoties, nogāzās vecu grāmatu lavīna, daudzas bija latviešu valodā. «Vienubrīd garāža bija pilna ar grāmatām. Mani interesēja, ka grāmata ir gan fizisks objekts, gan ideja. Kā mākslā to savienot?» Latvietes instalācijā Krasl Art Center Sentdžozefas pilsētiņā Mičiganā pims četriem gadiem «akcents bija uz apjomu, grāmatas bija sakrautas kaudzēs, dažām lapas kā ūdenskritumi bira ārā, bet es īstenībā biju izgriezusi tās no citām grāmatām, salīmējusi».

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā līdz 20. augustam aplūkojamajā Ritas darbā Simts raksti tiem, kas meklē gaismu Amerikas latviete grāmatu pārvērtībām izmantojusi citu tehniku. «Draugi tepat Latvijā sadāvināja vairāk nekā 100 grāmatu. Vākus nogriezu, lapas salīmēju uz 50 lielām plēvēm un apdrukāju ar dreļļu rakstiem. Tagad izstādē ir gan tie raksti, kas uz grāmatu lapām, gan audēju raksti. Tāpat kā rakstnieks raksta, es rakstu uz 50 lapām, kas jāredz no abām pusēm, tātad kopā ir 100 lapaspušu.» 

Telpisko lapu mežu, kas tonāli atgādina Latvijas bērzu birzi vai linu galdautu, Rita veidoja nevis Amerikā, bet Pasaules Latviešu mākslas centrā Cēsīs. Cita čikāgiete Lelde Kalmīte centru iekārtojusi sava tēva Jāņa Kalmītes piemiņai. Bet Kalmīte, kura gleznotās rijas joprojām var atrast vai katrā latviešu mājā Amerikas vidienē, bija Ritas skolotājs Garezera vasaras vidusskolā. «Atceros, ar kādu pārliecību viņš runāja par savu mākslu. Jau tajā laikā zināju, ka gribu darīt kaut ko radošu.» Vēl viena sakritība – mākslas maģistra grādu Rita ieguva Cranbrook Academy of Art, kur mācījies arī bibliotēkas arhitekts Gunārs Birkerts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu