Labā feja? • IR.lv

Labā feja?

Tiesnesis Kārlis Jansons.
Ieva Cielava

Skandalozā Latvijas Dzelzceļa šefa Uģa Magoņa un igauņu miljonāra Oļega Osinovska krimināllieta par lielāko līdz šim Latvijā pieķerto viena kukuļa summu – pusmiljonu eiro – pēkšņi nonākusi pie Limbažu tiesneša Kārļa Jansona. Viņš iepriekš bijis maigs pret dzērājšoferiem un kontrabandistiem, turklāt ir disciplināri sodīts, jo nav pildījis tiesneša pienākumu noskaidrot patiesību

Šosejas Rīga-Tallina 137. kilometrs. Igaunija, autobusu pietura RAE. Šajā vietā 2015. gada 6. augustā satikās toreizējais uzņēmuma Latvijas Dzelzceļš prezidents Uģis Magonis un igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis. Magonis turp traucies, lai saņemtu naudu – bez pāris simtiem pusmiljonu eiro. Kad maisiņš ar banknotēm pārceļoja Magoņa dienesta mašīnā, viņš devās atpakaļ uz Latviju, bet neilgi pēc robežas šķērsošanas KNAB viņu aizturēja.

Prokuratūra abus apsūdz kukuļošanā – Magoni par kukuļņemšanu, bet Osinovski par kukuļdošanu lielā apmērā. Par šiem noziegumiem draud cietums. Par kukuļa ņemšanu – no diviem līdz desmit gadiem, par tā došanu – līdz astoņiem.

Šo lietu jau apēno aizdomas par izmeklēšanas traucēšanu – pērn jūlijā bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājs Juris Jurašs publiskoja informāciju, ka viņam 2015. gada rudenī piedāvats miljona eiro kukulis, lai lietu no kukuļošanas pārkvalificētu uz tirgošanos ar ietekmi, par ko paredzēts krietni maigāks sods. Likumsargi ilgstoši nesāka izmeklēt Juraša teikto, tikai šā gada sākumā beidzot ierosināts kriminālprocess.

Bet pati Magoņa un Osinovska lieta nupat ieguvusi negaidītu pavērsienu, nonākot Limbažu rajona tiesā pie tiesneša Kārļa Jansona. Viņa vārds Ir lasītājiem zināms, jo pirms vairākiem gadiem rakstījām, kā šis tiesnesis bez soda palaida policijas noķertu dzērājšoferi. «Tas bija liels teātris ar iepriekš zināmu iznākumu,» Jansona vadīto tiesas sēdi toreiz raksturoja policists, kurš procesā sniedza liecības. Vai šāds scenārijs nevar atkārtoties atkal?

«Ej tu pa gaisu!»

Limbažu rajona tiesa mīt divstāvīgā dzeltenā ēkā pilsētas centrā. Aiz ārdurvīm ir patumšs un šaurs – viss turpat vien blakus. Pāris soļus no ieejas, tieši blakus tiesas zālei – tiesneša Jansona kabinets.

Tiesnesis Jansons skaļi nopūšas, pirmdien pirms atklātās tiesas sēdes ieraugot Ir žurnālisti. Vaicāts, vai Magoņa krimināllieta nonākusi pie viņa automātiskās izlozes kārtībā, nosaka: «Laikam. Mēs jau divi tikai esam ar Miķelsoni.» Tā viņš saka par sevi un tiesas priekšsēdētāju Aiju Miķelsoni, kas vienīgie skata krimināllietas šajā rajona tiesā.

Patiesībā nekādas izlozes nav bijis – lieta nonākusi uz Jansona galda ar tiesas priekšsēdētājas Miķelsones rezolūciju, Ir noskaidro vēlāk. Noliedzis, ka būtu ar kādu konsultējies, kā Magoņa lieta spriežama, Jansons veikli iemūk savā kabinetā, pirms durvju aizvēršanas ar platu smaidu paceļot roku bērnišķīgā atvadu sveicienā: «Atā!»

Vēlāk, jau mantijā tērpies, tiesnesis dodas uz zāli un fotogrāfam, kurš gaitenī mēģina viņu nobildēt, uzsauc: «Ej tu pa gaisu!» Tad atver tiesas zāles durvis un ar smaidu prasa: «Nu, nāksi iekšā?» Fotogrāfs izmanto brīdi, lai notvertu kadru, bet Jansons veikli pazūd zālē. No kārtīgas intervijas tiesnesis izvairās.

Zagļi un kontrabandisti

Dzērumā pastrādāti noziegumi. Tādas lielākoties ir lietas, kuras iztiesā tiesnesis Kārlis Jansons. Braukšana bez tiesībām, degvīna pudeles nozagšana veikalā, laulības gredzena un televīzijas dekodera zādzība, darba galda «iznešana» no šķūnīša – šādas krimināllietas lielākoties redzamas, caurskatot Kārļa Jansona taisītos spriedumus.

Pa vidam bijis arī kāds nopietnāks process. Piemēram, jau četras reizes iepriekš sodīta persona pērn 26. jūnijā 0,87 promiļu reibumā bez autovadītāja tiesībām izraisījusi avāriju, kurā uz vietas gāja bojā velosipēdists. Tiesnesis piespriedis likumā paredzēto minimumu – trīs gadus ilgu brīvības atņemšanu, taču sods ir nosacīts, vainīgajam cietumā nav jāsēž. Viņš saņēmis arī liegumu iegūt autovadītāja tiesības uz pieciem gadiem un pienākumu tuviniekiem samaksāt 15 tūkstošus eiro lielu kompensāciju.

Savukārt citam dzērājšoferim bez tiesībām (2,35 promiles) tiesnesis bijis vēlīgs, jo atzinis, ka iepriekš tiesātajam sodi nav līdzējuši.

«Tiesa secina, ka nav nepieciešams piemērot reālu brīvības atņemšanas sodu. (..) Apsūdzētais jau iepriekš ir sodīts par līdzīgu nodarījumu izdarīšanu, taču tas nav atturējis viņu no jauna noziedzīga nodarījuma izdarīšanas,» lasāms spriedumā. Sods – brīvības atņemšana nosacīti uz astoņiem mēnešiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Interesanti, ka līdzīgā ceļā kā Magoņa lieta pērn oktobrī Limbažu tiesas zālē pie Jansona nonākuši divi cigarešu kontrabandisti. Katrs valstī ievedis vairāk nekā 31 tūkstoti cigarešu. Uz šosejas pie Ainažiem viņus apturējis VID. Visticamāk, kontrabandisti bijuši no Daugavpils, jo pilsētas probācijas dienestam uzdots uzraudzīt sodu. Tas gan nemaz nebija bargs. Minimālais iespējamais – 40 stundu piespiedu darba. Salīdzinājumam – tikai par vienas degvīna pudeles zādzību tiesnesis iepriekš spriedis 70 stundu ilgu darbu valsts labā. Jāpiebilst, ka kontrabandistiem arī bija jākompensē valstij radītie zaudējumi par nesamaksātajiem nodokļiem – katram četrarpus tūkstoši eiro.

Taču Jansona pieredzē ir arī nopietns pārkāpums. 2015. gadā viņš saņēma tiesnešu disciplinārkolēģijas rājienu par to, ka nebija izpildījis tiesneša pienākumu noskaidrot patiesību. Runa ir par cita dzērājšofera glābšanu, par ko Ir rakstīja 2014. gadā.

Sods par nesodīšanu

«Jūs esat debili vai izliekaties?» – policijas filmētā video redzams, kā bijusī Ādažu pašvaldības policijas vecākā inspektore Andra Veipa manāmā reibumā runā ar policistiem, kas viņu apturējuši alkohola pārbaudei un atsakās «sarunāt» brīvlaišanu. Viņa policistiem atzīst, ka lietojusi alkoholu. Par auto vadīšanu dzērumā Andrai Veipai policija 2014. gada 5. aprīlī sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu, jo viņas izelpā konstatēja vairāk nekā 1,5 promiles, par ko likums paredz piemērot administratīvo arestu, 1200-1400 eiro sodu un vadītāja tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Taču, kad lieta nonāca Limbažu rajona tiesā pie Kārļa Jansona, viņš apšaubīja trīs policistu liecības un noticēja Veipai, kura stāstīja pavisam citu stāstu, nekā dzirdams policistu nofilmētajā video. Pirmoreiz policisti viņu esot apstādinājuši nedzērušu, likuši pūst alkometrā un palaiduši. Tas viņu satraucis, tāpēc gabalu pabraukusi, lai nomierinātos, viņa iedzērusi liķieri, kas atradies auto, un mašīnu vairs nav vadījusi. Pēcāk atkārtoti piebraukuši policisti, piedraudējuši viņai un sastādījuši protokolu.

«Tiesai nav nekāda pamata apšaubīt A.Veipas iepriekš minētos paskaidrojumus, sevišķi to, ka viņa alkoholu lietojusi pēc tam, kad beigusi vadīt automašīnu,» tiesnesis ierakstīja spriedumā un lietu izbeidza, Veipu pie atbildības nesaucot.

Par šādu rīcību Jansons 2015. gadā no Tiesnešu disciplinārkolēģijas saņēma rājienu par neatbilstošu rīcību, kā arī par likuma «Par tiesu varu» pārkāpumu, jo nebija izpildījis pienākumu noskaidrot objektīvu patiesību. Vidzemes apgabaltiesa Jansona parakstīto spriedumu vēlāk atcēla, tomēr Jansons netraucēti turpina darbu tiesā.

No Magoņa lietas izskatīšanas tiesnesis sevi atstatīt negrasās. Uz Ir jautājumu, vai spriedums Veipas lietā viņa reputāciju nedara nepiemērotu tik sarežģīta un nozīmīga tiesas procesa izskatīšanai, viņš atbild: «Tad jau es nevarētu nevienu lietu skatīt!»

Rīgas tiesnese pārspēlē tālāk

Gandrīz pusmiljons eiro – tik liela viena kukuļa summa skaidrā naudā Latvijas vēsturē līdz šim vēl nebija pieķerta. Izmeklēšanas detaļas netiek izpaustas, bet ticamākā līdz šim publiski izskanējusī versija liek domāt, ka Magoni tur aizdomās par gandrīz pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar uzņēmuma LDz Ritošā dzelzceļa sastāva serviss dīzeļlokomotīvju iepirkumu, kura summa varētu būt aptuveni desmit miljoni eiro. No Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma Skinest Rail Latvijas kompānija grasījās iepirkt četras lietotas lokomotīves. Šāda paša modeļa dīzeļlokomotīves iepriekš Skinest Rail tikai par diviem miljoniem bija nopirkusi no Igaunijas valsts uzņēmuma EVR Cargo.

Kā šī skaļā lieta nonākusi Limbažos pie tiesneša Jansona?

Prokurore Evita Masule 4. aprīlī to nodeva izskatīšanai Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesai, kur tā datorizētās lietu sadales kārtībā nonāca uz tiesneses Ināras Janēvičas galda. Jau nākamajā dienā  tiesnese vienpersoniski nolēma lietu nodot izskatīšanai Limbažu rajona tiesā, jo noziegums tika pārtraukts tai piekritīgajā Salacgrīvas novadā. Likums ļauj nodot lietu izskatīšanai arī pēc apsūdzētā vai liecinieku vairākuma atrašanās vietas vai noziedzīga nozieguma nodarījuma seku iestāšanās vietas. Balstoties uz to, prokurore bija nodevusi lietu izskatīšanai Latgales priekšpilsētā Rīgā. Taču tiesnese nolēma citādi. Tikai seši no 25 izsaucamajiem lieciniekiem dzīvo Latgales priekšpilsētā, bet vairumam liecinieku Gogoļa iela 3 Rīgā – uzņēmumu Latvijas Dzelzceļš un LDz Ritošā sastāva serviss adrese – ir darba, nevis dzīves vieta, tāpēc ar tiesneses Janēvičas lēmumu krimināltiesas materiāli pārsūtīti uz Limbažiem.

Gan prokurore, gan Limbažu rajona tiesas priekšsēdētāja pret to neiebilst – piekritības strīdi starp tiesām nav pieļaujami.

Zeltu trušu būdā neraks

6. aprīlī Magoņa krimināllietu saņēma Limbažu rajona tiesā. Šajā pašā dienā tiesas priekšsēdētāja Aija Miķelsone parakstīja rezolūciju, nododot lietas izskatīšanu tienesim Kārlim Jansonam.

Limbažu rajona tiesā strādā četri tiesneši, no kuriem viens ir izmeklējošais tiesnesis, kas krimināllietas skatīt nedrīkst. Viena tiesnese izskata tikai civillietas, bet krimināllietas izskata tikai divi tiesneši – Jansons un tiesas priekšsēdētāja Miķelsone.

Kāpēc tiesas priekšsēdētāja skaļo lietu neuzņēmās pati? Miķelsone Ir skaidro, ka pārņemšot savā ziņā civillietas, kas šobrīd nozīmētas tiesnesei Grīnbergai – viņa no 18. aprīļa ieplānojusi ņemt «slimības lapu» plānotas operācijas dēļ. «Jansons skata krimināllietas un administratīvos pārkāpumus. No 18. aprīļa mēs paliekam trijatā. Tiesneses Grīnbergas rehabilitācija būs kā minimums pieci mēneši. Esmu paņēmusi jau viņas 20 civillietas, kas saliktas aprīlī un maijā. Un man būs jāņem pārējās krimināllietas, kas pēc tam ienāks. Nav vairāk, kam to lietu iedot, saprotiet?» situāciju skaidro tiesas priekšsēdētāja Miķelsone. «Jansons ir spējīgs to izskatīt, jo viņam stāžs ir pāri desmit gadiem,» piebilst tiesnese. Vēlāk sarunā gan vaļsirdīgi atzīst: «Mīļā meitene, es labprāt no tās lietas kratītos vaļā!» Esot zvanījusi uz Vidzemes apgabaltiesu, prasījusi, vai ir kāds veids, kā no lietas izvairīties. Neesot. Jātiek vien galā pašu spēkiem.

Vaicāta, vai neuzskata, ka Veipas lieta iedragājusi tiesneša Jansona reputāciju, priekšsēdē atbild: «Tā jau administratīvā lieta bija. Redziet, mēs esam tikai pirmā instance, jebkuru spriedumu var pārsūdzēt. Tāpēc jau tiesnesis nav jāziepē uzreiz.»

Miķelsone stāsta, ka tiesnesim Jansonam tagad liels darbs priekšā – jālasa 18 sējumus biezā krimināllieta, jāplāno, kā aicināt uz Limbažiem lieciniekus. «It kā jau tas notikums nebūtu tik traks – pārbaudīt pierādījumus un nospriest,» Miķelsone saka.

«Es jau 31 gadu te sēžu un neesmu ietekmēta,» tiesas priekšsēdētāja atbild uz jautājumu, vai bijuši kādi mēģinājumi ietekmēt tiesas spriešanu. Pagaidām vienīgie, kas izrādījuši interesi par lietu, esot žurnālisti. «Bet domāju, ka Jansonu neietekmēs Magonis,» viņa iesmejas. «Godīgi saku. Par saviem tiesnešiem esmu droša. To kukuli jau nepārvērtīsi zelta stieņos un neraksi trušu būdā. Tūlīt jau redz, kā dzīvo. Jansons maina gan tās mašīnas, bet Kia, ne mersedesus. Un uz kredīta, pa taisno nevar nopirkt. Dzīvo savā pusmājā, ko dabūja atpakaļ, jo tēvam tā piederēja. Ģērbjas viņš… (Smejas.) Jūs jau pati varat apskatīties. Mums jau nevajag šiki ģērbties, mums ir mantijas.»

Kārļa Jansona ienākumu deklarācija rāda, ka tiesnesim pieder 2012. gada izlaiduma Kia Venga automašīna, kopīpašumā esošs zemes un būvju īpašums Limbažos, kuram nav norādīta platība un vērtība, un bezskaidras naudas uzkrājumi – 22 tūkstoši bankā Citadele, bet 13 tūkstoši – DNB bankā. Algā no Tiesu administrācijas viņš pērn saņēmis nedaudz vairāk kā 27 tūkstošus eiro.

Par tiesneša spēju tikt galā ar lietu pārliecināta arī Limbažu rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Laimdota Janitena. «Tas, ka citā lietā jebkad ir bijušas problēmas, uz šo lietu pa taisno nav attiecināmas. Tiesnesis viņš ir. Lietas ir. Viņam tās jāskata.» Pagātnē esošo skandālu ar dzērājšoferi Veipu viņa neuzskata par šķērsli, bet skaļā Magoņa lieta tiesnesim drīzāk esot «iespēja celties». Kā tas notiks, redzēsim rudenī – 8. septembrī jau ieplānota pirmā tiesas sēde.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu