Kā svin citi • IR.lv

Kā svin citi

4
Ziediem rotāti vērši pagājušā gada Lieldienu gājienā Florencē.

Olu karināšana kokos, pastaigas dabā un baznīcas zvana ieskandināšana – katrai tautai savas Lieldienu tradīcijas. Aptaujājām cittautiešus, kā Lieldienas pavada viņu dzimtenē


Vanni Boljolo, Itālija

Katrā Itālijas reģionā svētku tradīcijas nedaudz atšķiras. Tomēr galvenā tēma ir Jēzus Kristus augšāmcelšanās. Notiek gājieni, kuros krustā sistā Jēzus statuju nes uz pilsētas centrālo laukumu. Florencē, no kuras es nāku, Lieldienu svētdienā notiek gājiens Scoppio del Carro, kurā grezni, 1679. gadā darināti, kaujas rati, piepildīti ar pirotehniku, uz baltu vēršu mugurām tiek vesti uz Piazza del Duomo, kur katedrāles arhibīskaps tos aizdedzina, atklājot skatītājiem krāšņu uguns šovu. Kaut arī pastāv teiciens – «Ziemassvētkus svin ar ģimeni, bet Lieldienas – kā vēlas», arī šos svētkus itāļi parasti pavada ģimenes lokā. Mājokļi tiek dekorēti ar olīvu un palmu zariem, kas simbolizē mieru. 

Galvenais galda dekors ir krāsotas olas, kas iepriekš nestas uz baznīcu un mācītāja nosvētītas. Centrālā svētku daļa ir vērienīgas pusdienas, kas tiek atzīmētas par godu gavēņa beigām. Šī tradīcija vieno visus reģionus, taču ēdienkarte gan atšķiras. Manā reģionā Toskānā pamatēdiens ir cepts jērs. Tiek pasniegtas arī kūkas ar sieru, sparģeļiem, bekonu, un, protams, Colomba – dūjas formā veidots Lieldienu kēkss ar cukuru un mandelēm. Taču itāļu mīļākais Lieldienu našķis ir šokolādes olas – visās krāsās un izmēros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu