Mīl savu darbu • IR.lv

Mīl savu darbu

6
Olga Dragiļeva.
Anda Burve-Rozīte

LTV pētnieciskā raidījuma De facto žurnāliste Olga Dragiļeva par reportāžu no Krimas saņēmusi 2016. gada mediju izcilības balvu

Cik daudz laika tev atliek tā – ar vīna glāzi vai kafiju – mierīgi pasēdēt tuvu cilvēku lokā, neformāli spriežot, strīdoties par karstiem tematiem pasaulē? Jautājumu, ko esmu uzdevusi Olgai brīvdienas priekšpusdienā Kaņepes Kultūras centrā (viņa izvēlējās šo vietu intervijai), žurnāliste satver zibenīgi. Uzreiz gatava arī atbildēt: «Tu jau veido cilvēku loku ap sevi. Mēs visi dzīvojam echo chamber*, un es tāpat – vīrs, draugi pārsvarā ir līdzīgās domās ar mani.» Olgas pasaules uzskatu varētu raksturot kā liberālu. Viņai svarīgas demokrātijas vērtības. Nozīmīgākais iemesls, kāpēc patīk strādāt pētnieciskajā žurnālistikā: rakties līdz «problēmas saknei», saskatīt kopsakarības un pavēstīt par tām sabiedrībai. 

Karjeru elektroniskajos medijos Olga sāka TV5. Vēlāk kļuva par Latvijas Radio 4 žurnālisti. Tad sekoja Latvijas Televīzija. Viņas reportāžas Panorāmai no Maskavas bija spraigas. Sarežģītas politiska rakstura tēmas žurnāliste skatītājiem spēja izstāstīt aizraujoši. 17. martā Olga saņēma Latvijas Žurnālistu asociācijas Izcilības balvu par sižetu Krima. Divi gadi pēc, ko pagājušā gada pavasarī viņa veidoja LTV Ziņu dienesta krievu valodas raidījumam Ļičnoje ģelo. Žurnāliste bija devusies uz Krievijas anektēto Krimas pussalu, lai noskaidrotu, kā cilvēki tur dzīvo, ko domā divus gadus pēc notikušā. Šī nebija pirmā reize, kad pētnieciskais instinkts Olgu aizveda uz vietu, kur uzdot jautājumus nav nedz viegli, nedz vienkārši. 2014. gadā viņa bija klāt Maidana notikumos Ukrainā. 

«Katrā darba braucienā es ziņoju par to, ka nekad savā mūžā neesmu pieredzējusi un dzirdējusi par tik lielu cietsirdības, šausmu un sāpju līmeni, kas notiek man blakus (šoreiz tālāk, Ukrainas austrumos). Un katru reizi man likās, ka sliktāk jau vairs nevar būt, un izrādījās – var,» viņa rakstīja savā blogā Lsm.lv 2014. gada maijā. Savukārt pagājušā gada rudenī žurnāliste gatavoja reportāžu no Čečenijas, kur ar propagandu un iebiedēšanu tiek uzturēts Putinam lojālā līdera Ramzana Kadirova kults. «Vārtrūmi uz Groznijas galvenās ielas, ko pirms vairākiem gadiem pārdēvēja par Vladimira Putina prospektu, pārkrāso teju katru nedēļu – tiklīdz tur parādās pavisam mazs grafiti vai kāds uzraksts. Iemesls – mājai regulāri brauc garām Čečenijas galvas Ramzana Kadirova kortežs, un visam ir jābūt ideālā stāvoklī,» no Groznijas vēstīja Olga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu