Mūrniece prognozē, ka Latvijā tiks ieviests obligātais militārais dienests • IR.lv

Mūrniece prognozē, ka Latvijā tiks ieviests obligātais militārais dienests

34
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotajā štābā notiek NBS komandieru maiņas ceremonija. Foto: Ieva Makare, LETA

“Tagad domājam par militārās mācības ieviešanu skolās un augstskolās,” šorīt paziņoja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) prognozē, ka Latvijā tuvākajā nākotnē tiks atjaunots obligātais militārais dienests, ziņo LETA.

Šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” Mūrniece atzina, ka Latvijā būtu jāatjauno obligātais militārais dienests, bet līdz tam, ir jādomā par to, lai iesāktie darbi aizsardzībā tiktu izdarīti līdz galam.

“Sākumā ir jāsakārto aizsardzības sistēma un tad var domāt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Piemēram, tagad domājam par militārās mācības ieviešanu skolās un augstskolās, jau tiek darīti darbi zemessardzes stiprināšanai, kā arī citi pasākumi,” piebilda Mūrniece.

Aizsardzības ministra (AM) aģentūrai LETA jau iepriekš skaidroja, ka obligātā militārā dienesta atjaunošanai un uzturēšanai būtu nepieciešami ievērojami cilvēkresursi un finanšu līdzekļi, kā arī ilgs sagatavošanās periods, lai šī sistēma sniegtu rezultātu.

Šāda dienesta atjaunošanai nāktos pilnībā izmantot esošos profesionālā dienesta resursus un arī Zemessardzi. Tas nozīmē, ka obligātā dienesta atjaunošanas gadījumā būtu pilnībā jāizformē profesionālais dienests un arī Zemessardzes labākais resurss, jo obligātā dienesta apmācībai ir nepieciešami virsnieki un instruktori, kuri ir pieejami vienīgi no esošajiem cilvēkiem. Tas savukārt nozīmē, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vismaz uz trim līdz pieciem gadiem zaudētu jebkādas kaujas spējas.

Lai pārbaudītu obligātā dienesta karavīrus, rekrutētu un garantētu to atbilstību dienestam, būtu nepieciešams izveidot centru ar vairāk nekā 300 cilvēku lielu personālu, piemēram, Igaunijā ir šāds centrs, kurā strādā 400 cilvēku. Papildu būtu nepieciešami reģionālie rekrutēšanas centri ar atbilstošu personālu un infrastruktūru. Kopumā tas radītu NBS lielu administratīvo slogu un ar tā uzturēšanu saistītās izmaksas, secina AM.

Attiecībā uz virsnieku sastāvu, būtu nepieciešams palielināt komandējošā personāla skaitu – virsniekus un instruktorus, kuri veiktu rekrūšu apmācību. Komandējošo sastāvu nevar sagatavot īsā laika periodā, līdz ar to tam būtu jānāk no profesionālā dienesta vienībām, kas nozīmē tiešu to novājināšanu, norādīja AM.

 

Komentāri (34)

Absints 10.03.2017. 11.03

Muļķības, to, kas māk maršēt (un ierindas skates būs pirmās, ko atjaunos no padomju laikiem), un jaukt automātu, no tāluma vadāms šāviņš nošaus tikpat ātri, kā to, kas nemāk to darīt. Ir pat jocīgi – situācijā, kad Zemessardzei trūkst līdzekļu, gribam tai uzkraut vēl papildus funkcijas. (kas tad būs instruktori, pasniedzēji…, kas nodrošinās infrastruktūru?) Bez tam viss, kas ir “obligāts”, rada riebumu pret to, nevis mīlestību. Faktiski šāds “obligātums” ir veids kā graut patriotismu pret Latviju, nevis to stiprināt… Pajautājiet tiem, kas savulaik ir dienējuši padomju armijā. Kļuva Krievijas fani? Drīzāk otrādi. Armija nav patriotisma skola, tā uz to balstās, nevis to rada…

Racionāli būtu – palielināt Zemessardzei līdzekļus, palielināt dienējošo skaitu uz brīvprātības principiem, stimulēt jaunsardzi. Celt tās prestižu, popularitāti, jauniešu, vīriešu vēlmi tajā iesaistīties.. Rezultāts būtu labāks un saprātīgāk izdarīts. Ja jau esam gatavi terēt naudu, tad tak vajag rezultātu, ne naudas iztērēšanu. Vai spiedīsim ieroci rokās Girsam, vai tomēr aicināsim un stimulēsim patriotus?

ASV, piemēram, demobilizētajiem ir lielas priekšrocības izglītības ieguvē… ASV nav militārisma ne skolās, ne augstskolās, toties ir prestižas armijas akadēmijas, elitāri operatīvie spēki, kuru dalībniekiem ir liels prestižas sabiedrībā. Vai mēs atkal uzskatam, ka esam gudrāki, un mūsu izgudrotais ritenis būs labāks? Varbūt Latvijai tomēr vajadzētu iet saprāta ceļu, ne atgriezties pie padomju prakses.

Ja vēl nepielec – nemācam tak šaut ar bultām un arbaletiem, Kāpēc- tāpēc, ka to laiks ir pagājis. Tāpat kā ir pagājis konvencionālā kara laiks. Tas vēl ir mūsu galvās, bet vairs nav dzīvē..

Armijas pārstāvis, kā pamatojumu teica, ka civilās augstskolas māca profesijas, kas armijai vajadzīgas – piemēram ārstus. Tad vai vajag šitādu ārstu piespiest” nolauzt armijas laiku”, vai vienkārši armijniekam ar medicīnas izglītību nodrošināt “normālu” apmaksu, dzīvesvietu. Un vai tas pat nebūs lētāk kā organizēt kara katedru, iesaukšanu, apmācību medicīnas studentiem? Vai puritāņi nesaprot, ka vergu darbs ir vienmēr bijis daudz neefektīvāks par apmaksātu darbu?.

Mēs visi esam padomju bērni, visi zinam vēsturi par pirmo un otro pasaules karu. BET Latvija ir NATO valsts, un, ja NATO karos, tas tad nu nekādi vairs nebūs konvencionālais karš ar ierakumiem, pozīcijām un lielgabalnieku. Tas būs satelītu, informācijas tehnoloģiju, mediju, dronu, raķešu karš, Nekas tāds, kā tas bija Gruzijā, Ukrainā Krimā, Latvijā nav iespējams. Tāpēc, ka NATO. Būtu laiks to saprast…

Un jā, Zviedrija un Lietuva nav paraugs. Tur konservatīvisms ir uzvarējis, ceru, ka Latvijā saprāta pietiks… Bez tam Zviedrija jau tā to sauc, bet būs tikai daļa no iesaukuma vecuma jauniešiem, tas nebūs obligāti visiem, tas būs brīvprātīgi… Bez tam tur nav Zemessardzes, mums ir. Un tā šīs funkcijas jau pilda- atškirībā no tām valstīm.

PS gaudu koris dzied par Latvijas slikto GINi, par sabiedrības noslāņošanos. Tomēr tas pats par sevi nav nekas slikts, tā ir tāda vienkāršota ekonomikas procesu interpretācija (ASV GINI ir sliktāks kā Latvijai, Kubai labāks..), bet svarīga ir tā sauktā “mobilitāte”- iespēja tiem, kas spēj, var un grib no nabadzības izrauties. Armija, ja būtu stimulējošais reformas, būtu viens no šādiem efektīviem veidiem…

Es gan neticu, ka mēs spēsim to izdarīt, mūsu Saeimas spēju robeža ir iešana pa padomju dzīvesveida restaurācijas taku..

+10
-5
Atbildēt

3

    andrejs > 10.03.2017. 12.36

    Pajautājiet tiem, kas savulaik ir dienējuši padomju armijā. Kļuva Krievijas fani?

    —————

    Varu atbildēt. Krievi man riebās jau kopš bērnības, mūsu ģimene bija represēta, militārisms pirms dienesta armijā bija absolūti nepieņemams, jo zināju ka tā ir okupantu armija. Centos arī bišķi simulēt, bet bez labi pazīstamu un finansiāli stimulētu dakteru palīdzības tas bija diezgan bezcerīgi. Pāris klasesbiedru tomēr izvairījās.

    Armijā par Krievijas fanu nekļuvu, bet, ja būtu sācies militārs konflikts, saviem kazarmas biedriem mugurā nešautu.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > 10.03.2017. 12.26

    Ja rodas šaubas pat lojalitāti – atņemt pilsonību. Ierēdni, kas dalījis pilsonību, padzīt no darba valsts pārvaldē.

    Atvainojos. Biju domājis atbildēt Viļuma k-gam

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    vvilums > 10.03.2017. 13.12

    Andreis.Ja rodas šaubas pat lojalitāti – atņemt pilsonību.
    Uz KURA šaubu pamata tad ņemsim pilsonību nost?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

J.Biotops 10.03.2017. 21.08

Būti interesanti uzzināt, vai mūsu obligātā dienesta karsēji ar šo terminu tiešām saprot to pašu, kas ieviests kaimiņvalstīs? Un – vai vispār palasīts, kā īsti pie viņiem ir un būs?

No šejienes tekstiem tāds iespaids, ka drīzāk izpaužas nostalģija pēc padomju mantojuma.

+4
-1
Atbildēt

2

J.Biotops 10.03.2017. 15.44

Lepnumā slejos pāri Gaiziņam un Monblānam.

Kad šejienes militāri-patriotiskie intelektuāļi iestāsies Zemessardzē, visādas Vestpointas un Sandhērstas aiz kauna nobāles, toties baiļu drebuļi pārņems pat ķīniešus un zulusus.

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu