Daugavpils novadā pārplūstošās Daugavas ūdeņi no ārpasaules nošķīruši Ribaku ciemu • IR.lv

Daugavpils novadā pārplūstošās Daugavas ūdeņi no ārpasaules nošķīruši Ribaku ciemu

35
Foto: Ieva Makare, LETA

Straujo ūdens līmeņa celšanos Daugavpils apkaimē izraisījis ledus sastrēgums Daugavā lejpus Nīcgales.

Daugavpils novadā pārplūstošās Daugavas ūdeņi šonakt no ārpasaules nošķīruši Ribaku ciemu, kurā dzīvo aptuveni pusotra desmita cilvēku, aģentūrai LETA pastāstījis Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Patlaban visi Daugavpils novadā applūstošo teritoriju tuvumā dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par palu draudiem, bet visi atbildīgie dienesti vajadzības gadījumā ir gatavi rīkoties.

Straujo ūdens līmeņa celšanos Daugavā Daugavpils apkaimē, pēc Aizbalta teiktā, ir izraisījis ledus sastrēgums Daugavā lejpus Nīcgales.

Lielākais ūdens līmeņa pacēlums Daugavā Daugavpils apkaimē ir gaidām šonakt un tas, cik augstu pacelsies ūdens līmenis, lielā mērā būs atkarīgs arī no tā, kāda būs ledus kustība upē lejpus Nīcgales.

Patlaban ūdens līmenis Daugavā Daugavpilī ir septiņi metri virs Daugavpils novērojumu stacijas nulles punkta. Ūdens līmenim, sasniedzot astoņus metrus, pilsētas zemākās vietas sāk applūst.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks pauda cerību, ka tik augstu, kā 2013.gadā, kad ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bīstami pietuvojās astoņu metru atzīmei, sasniedzot 7,94 metrus, tomēr nepacelsies.

2013.gada palos Daugavpils novadā tika appludināti 40 kilometri pašvaldības ceļu, daļēji appludināti trīs valsts ceļi un citu īpašnieku ceļi, kā arī 953 hektāri lauksaimniecības zemes.

Applūda arī aptuveni 95% no 400 dārza mājiņām dārzkopības kooperatīvā “Ļubasti” Līksnas pagastā un 260 mājiņas Tabores pagasta dārzkopības sabiedrībā “Maļutki”. Daugavpils novadā apdraudētajās teritorijās mītošajiem 148 iedzīvotājiem bija liegta piekļuve sauszemei.

Savukārt Daugavpilī applūda pļavas Kalkūnos un Nīderkūnos, ūdens bīstami pietuvojās dzīvojamajām mājām Grīvā, Muižas, Brjanskas un Zvaigžņu ielā un transporta kustībai tika slēgta Nometņu iela.

Jau vēstīts, ka naktī uz pirmdienu sākušas applūst zemākās palienes pie Daugavpils.

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija, kopš svētdienas rīta ūdens līmenis Daugavā kāpis par 2,5 metriem, agrā pirmdienas rītā pārsniedzot 6,5 metrus virs Daugavpils novērojumu stacijas nulles punkta.

Ļoti augsts ūdens līmenis saglabājas Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām. Šeit pārsniegta bīstamības robeža, tomēr jāatzīmē, ka ūdens līmenis ir metru zemāks nekā 2013.gadā, kad šeit tika reģistrēts plūdu rekords.

Ūdens līmenis pakāpeniski kāpj arī Daugavā pie Jēkabpils, tas pagaidām saglabājas zem sešu metru robežas un palienes nav applūdušas. Arī Pļaviņās situācija pagaidām ir stabila.

Krāslavas novadā ūdens līmenis Daugavā pēdējā diennaktī ir nedaudz pazeminājies.

Daugavā turpinās ledus iešana, vietām saglabājas sastrēgumi, gaidāma arī ledus masu ienākšana no Baltkrievijas, tāpēc vēl ir iespējama ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Ogres lejtecē ūdens atkāpies līdz līmenim, kāds bija pirms ledus iešanas sākuma. Arī Lielupē ūdens līmenis ir pazeminājies, bet Gaujā tas ir stabils.

 

Komentāri (35)

robotron 06.03.2017. 23.50

“Ribaku ciems”!!! Būtu iedevuši cilvēcisku nosaukumu, nepārplūstu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu