Purvīša astoņnieks • IR.lv

Purvīša astoņnieks

5
No kreisās: Krišs Salmanis (darbu veidojis kopā ar Annu Salmani un Kristapu Pētersonu), Arturs Bērziņš, Anda Lāce, Kristaps Epners, Ivars Drulle, Maija Kurševa, Atis Jākobsons un Voldemārs Johansons.

Piektdien, 17. februārī, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lielajā izstāžu zālē tiks atklāta Purvīša balvas finālistu izstāde un paziņots uzvarētājs. Viņu darbus žurnālam Ir komentē gan kuratore un mākslas kritiķe Šelda Puķīte, gan arī paši mākslinieki




Ivara Drulles personālizstāde Manai dzimtenei galerijā Alma

Šelda Puķīte. Tēlnieks, pedagogs un vairāku kultūrsociālu eseju autors Ivars Drulle ir viens no tiem latviešu māksliniekiem, kas nevairās no tagadnes neērtajām reālijām, bet apņēmīgi vāc un apstrādā iespaidus par tā dēvētā mazā cilvēka dzīves tēmām. Mākslinieka paņēmienus var salīdzināt ar režisora Alvja Hermaņa latviešu stāstiem, kuros apkopotais faktoloģiskais materiāls mijas gan ar anekdotēm par dažādām cilvēciskām paražām, gan ar rūpju pilnu attieksmi par to, kas tad ar mums īsti notiek. 

Izstāde Manai dzimtenei ir jau otrais Purvīša balvas finālam izvirzītais autora projekts, un tas liek domāt, ka, līdzīgi Hermanim, arī Drulle spēj regulāri apburt gan žūriju, gan skatītājus. Izstāde atgādina epitāfiju, veltītu graustos pārvērstajam kultūras mantojumam, ko visspilgtāk parāda ar novērošanas kameru fiksētais kapu kopiņai līdzīgais puķu dārzs kādas mājas drupās 30 saullēktu garumā, kamēr pats mākslinieks lelles izskatā ar velosipēdu minas bezgalīgā cilpā pa uzzīmētu lauku ainavu.

Ivars Drulle. Izstāde Manai Dzimtenei ir dienasgrāmata par dzīvi laukos. Tā ir par miglainajiem rītiem, ogu lasītājiem ar divlitrīgajām alus kapsulām, bet galvenokārt par izmaiņām Latvijas ainavā; vairākus gadus ilgstošā projektā lūkoju iemūžināt katru pamesto māju 15 km rādiusā ap savu māju Druvienā. Pēc aptuvenām aplēsēm, to skaits ir ap 350, veidojot neparastu arhīvu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu