Mūsu pašu Marss • IR.lv

Mūsu pašu Marss

6
Denakila ieplaka ir viena no zemākajām vietām pasaulē. Un arī viena no karstākajām.

Pētot ļoti dīvainu ieplaku Etiopijā, zinātnieki trenējas atpazīt varbūtējās dzīvības formas uz citām planētām

Nežēlīgs karstums. Smako sērs un hlors. Akmeņainā ainava krāsojas neonzaļos un koši dzeltenos toņos, atgādinot bēdīgu galu piemeklējušu olu kulteni. Sāls kalniņi kā lapseņu pūžņi, ar dzelzi bagāti ieži kā sēnes ar plakanām galviņām, bet zem kājām dzeltena sēra garoza ar sarkanīgām plaisām. Un šur tur pa vidu burbuļo skābs ūdens, kas sasniedzis gandrīz vārīšanās temperatūru. Liekot soli, dzirdama krakstēšana un brīdinoša tvaika šņākšana – it kā mūs uzrunātu citplanētieši.

Lai gan izskatās pēc kādas tālas un dīvainas planētas, patiesībā tas viss redzams Denakilas ieplakā, kas atrodas nomaļā ziemeļaustrumu Etiopijas reģionā netālu no Eritrejas robežas. Atrodoties aptuveni 100 metru zem jūras līmeņa, Denakila ir viena no zemākajām vietām pasaulē. Un arī viena no karstākajām – diennakts vidējā temperatūra ir 34,4 grādi pēc Celsija, un lietus daudzums visa gada garumā nepārsniedz 100 milimetru. (Nokrišņu daudzums gadā Latvijā ir 667 mm – red.)

Šis vulkāniskais reģions ir pazīstams kā ģeoloģisks brīnums. Tieši Zemes uzbūvi un tās attīstības procesus līdz šim Denakilā laiku pa laikam studējuši pētnieki. Taču tagad zinātnieki tur atgriezušies, lai saprastu, kādas ir dzīvības iespējas šādā vidē – varbūt tas palīdzēs noskaidrot, vai kaut kas tamlīdzīgs varētu eksistēt uz citām planētām un to pavadoņiem. Par spīti politiskajai nestabilitātei un regulāri uzliesmojošajai vardarbībai starp Etiopiju un Eritreju, ieplakā sākuši rosīties astrobiologi no planetārās izpētes konsorcija Europlanet. Jo, viņuprāt, ieplakas ģeoloģija, iežu sastāvs un bioloģiskā vide ir labākā vieta uz Zemes, kas visvairāk līdzinās Marsam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu