Purva bridējs • IR.lv

Purva bridējs

1
Donalds Tramps.
Māris Diņģelis

Ko Donalda Trampa nosauktie kandidāti valdības amatiem liecina par jaunā ASV prezidenta izvēlēto kursu?

Kad Donalds Tramps ķeras pie sava iecienītākā plašsaziņas rīka – tvītošanas -, saviem deklaratīvajiem paziņojumiem viņš bieži pievieno tēmturi #DTS. Pilnā tekstā tas skan Drain that swamp! jeb Nosusināsim to purvu!, ar to domādams Vašingtonu. 

Nē, runa nav par nepilnus 230 gadus vecās ASV galvaspilsētas ģeogrāfiskajām īpatnībām – dažas lēzenajā vietā tapušās metropoles daļas kādreiz tik tiešām bijušas purvainas, un mūsdienās par to joprojām atgādina mitrumu un siltumu cienošie odi un žurkas. Trampa uzbrukuma mērķi ir politiski knišļi – varas grožus sagrābušie, kuriem «patīk daudz runāt, bet neko nedara». 

Aptaujas liecina, ka amerikāņu viedoklis par saviem likumdevējiem tik tiešām ir skarbs: pēdējos sešos gados ar ASV Kongresa darbu apmierināto skaits stabili turas zem 20%. Kad 2014. gada rudenī Kongress ietiepīgi atteicās apstiprināt prezidenta Baraka Obamas piedāvāto budžetu, izraisot valdības iestāžu piespiedu slēgšanu uz divām nedēļām, likumdevēja reitings nokrita līdz rekordzemam līmenim – 9%. (Salīdzinājumam – viszemāko uzticēšanās līmeni Latvijas Saeima piedzīvoja 2009. gada janvārī Vecrīgas grautiņu laikā. Tad Saeimas darbu atbalstīja tikai 4,5% SKDS aptaujāto.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu