Ēd uz ielas • IR.lv

Ēd uz ielas

7
Street food festivālā Milānā pagājušā gada maijā
Ilze Vītola

No steidzīgo pilsētnieku pusdienām street food kļuvis par lielo pilsētu kultūras fenomenu. Šīs nedēļas nogalē ēšanas svētki notiks arī Rīgas ielās

Pilsētas iela, kurā automobiļu vietā rindojas stendi ar smaidīgiem bufetniekiem un mašīnas rūkoņu nomaina ēdāju baudpilnie «mmm!» un «ā!», Eiropā nav nekas neparasts. 

Berlīnē uz katra stūra atrodams kāds currywurst stends, parīziešu nerimstošo kāri pēc saldumiem apmierina pie metro stacijām izvietotie pankūku jeb crêpes kioski, bet pār Kopenhāgenas ielām valda hotdogu tirgotāji. Gandrīz katrai tautai ir sava maltīte, kas gatavota uz ielas un ir gatava tūlītējai notiesāšanai. Turpretī Latvijas pilsētnieki, šķiet, prot atrast laiku, lai apsēstos pie kārtīga pusdienu šķīvja. Ēdāji Rīgas ielās ir retums. Bet, ja ir, tad viņu ēdienkartē vienprātības nav: viens grauž kioskā nopirktu karstmaizi, otrs mielojas ar kebabnīcas labumiem, cits steigā aprij pie kafijas paķerto kruasānu. 

«Citām tautām šie ēdieni ir veidojušies vēsturiski, laika gaitā. Arī mums līdz tam ir jānonāk. Kas būs mūsu street food, rādīs laiks,» spriež Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs Dzintars Kristovskis. Iespējams, par Latvijas iedzīvotāju gastronomiskajās simpātijām skaidrība būs pavisam drīz: 14. janvārī Vecrīgu pārņems garšīgu smaržu mutulis, jo Kaļķu un Vaļņu ielā notiks pirmais ielas ēdienu festivāls Latvijā – Riga Street Food Festival. Festivāls atklās pasākumu ciklu, kas veltīts Eiropas gastronomijas reģiona 2017 titulam, ko ieguvis Rīgas-Gaujas reģions. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu