Akrila sirds • IR.lv

Akrila sirds

4
Sirds ķirurgs Edgars Freilibs ar vienu 3D printera izdrukāto sirds puslodi.
Ieva Cielava

Izdrukāta sirds – precīza kopija cilvēka krūtīs pukstošajai. Tā nav aina no zinātniskās fantastikas, bet nesens notikums Stradiņa klīnikā, kad inovatīva tehnoloģija apvienojumā ar ārstu profesionalitāti izglāba cilvēka dzīvībuVai, turpinot attīstību šajā virzienā, Latvija var kļūt par digitālās medicīnas lielvalsti?

Divas tumši pelēkas, gumijotas puslodes ar nevienmērīgām mežģīnēm klātu iekšpusi. Pavisam vieglas un pietiekami mīkstas, lai vajadzības gadījumā būtu griežamas ar skalpeli. Sirds ķirurgs Edgars Freilibs rotaļīgi tās cilā plaukstās. Vēl nesen viņa rokas skāra šīs sirds kopiju cilvēka krūtīs. Tagad daktera rokās ir ar 3D printeri izdrukāta cilvēka sirds.

59 gadus vecais vīrietis, kura sirds kļuvusi slavena, bet vārds nav zināms, tika nogādāts slimnīcā ar ātrās palīdzības ekipāžu. Miokarda infarkts viņam bija radījis retu un ļoti bīstamu komplikāciju – sirds sieniņā izplīsis caurums. Ja to «neaizlāpa», izsīktu sirds muskulis un līdz ar to arī pacienta dzīvība. Vienīgais glābiņš bija operācija, taču to pavadītu 60% liels nāves risks, dakteris Freilibs atminas nesenos notikumus.

Pacienta stāvoklis bija pietiekami labs, lai operāciju nevajadzētu veikt uzreiz, tāpēc ārstiem bija brīdis pārdomām. Skaidra risinājuma nebija. Profesors Pēteris Stradiņš iedomājās par trīsdimensiju printētājiem Baltic 3D. Viņi jau labu laiku bija ārstus mudinājuši apvienot zināšanas ar inovatīvajām tehnoloģijām, piedāvājuši izdrukāt cilvēka sirdi. Šis bija īstais brīdis pamēģināt!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu