Gads par īsu • IR.lv

Gads par īsu

2
Ozolnieku vidusskolas 8.a un 9.b klases bērni atbalsta vēl vienu sporta stundu nedēļā, bet negrib, kā tikai tādēļ mācību gadu pagarina par divām nedēļām.
Gunita Nagle

Dzirdot par mācību gada pagarināšanu, daudziem pirmā atbilde: nevajag bērniem nolaupīt vasaru! Bet iedziļinoties izrādās, ka bērnus drīzāk aplaupa garās brīvdienas

Ja izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) būtu senās Romas gladiators, viņu gaidītu nežēlīgs gals – Ozolnieku vidusskolas 8. klases skolēni, izdzirdot par ministra ideju pagarināt mācību gadu, rāda īkšķus uz leju. «Mums vasara ļoti patīk!» sauc Nauris. 9. klasē atskan «fuuuuuu» koris. Tikai divas meitenes, Gabriela un Mairita, mudina pārējos padomāt – mācību gadu pagarinot, ikdienas slodze taču varētu samazināties.

Latvijā ir viens no garākajiem skolas brīvlaikiem Eiropā – 17 nedēļas. Gatavojoties 2018. gadā sākt izglītības satura reformas, eksperti secinājuši – pārmaiņas būs grūti īstenot, ja mācību gads netiks pagarināts. «Šobrīd katra nedēļa ir noslogota līdz pēdējam, ja neveram vaļā [gada] rāmi, nav iespējas mainīt mācību saturu,» skaidro ministrs Šadurskis. Turklāt virknē pētījumu secināts, ka garas vasaras brīvdienas palielina nevienlīdzības plaisu starp turīgo un mazāk turīgo ģimeņu bērniem, un Latvijā tā ir sāpīga problēma.

Gads par īsu

Tam, ka mācību saturā vajadzīgi papildinājumi, Ozolnieku skolēni piekrīt. Visi atbalsta trešo sporta stundu, jo «daudzi kļūst apaļīgi». Jauniešus interesē viss, kas saistīts ar uzturu, dzīvesveidu un pārmaiņām ķermenī, labprāt apmeklētu arī drošības stundas. Taču vienlaikus atzīst – papildinājumiem nav vietas. Stundas ilgst līdz trijiem, tad gandrīz visiem ir treniņi, dejošanas mēģinājumi, mūzikas vai mākslas skolas nodarbības, pēc kurām mājās atgriežas vakarā un ķeras pie mājasdarbiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu