Obama: ASV atbildēs uz Krievijas hakeru uzbrukumu vēlēšanām • IR.lv

Obama: ASV atbildēs uz Krievijas hakeru uzbrukumu vēlēšanām

97
Vladimirs Putins un Baraks Obama. Foto: Alexei Druzhinin/Krievijas prezidenta preses un informācijas centrs/ TASS / LETA

“Kaut kas no tā varētu būt atklāts un publiskots. Kaut kas no tā varētu nebūt,” Obama skaidro, kā gatavojas atbildēt Krievijai.

ASV rīkosies, lai atbildētu uz liecībām par Krievijas hakeru uzbrukumiem ASV vēlēšanu ietekmēšanai, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama, vēsta LETA. 

“Manuprāt, nav šaubu, ka tad, kad kāda ārzemju valdība cenšas ietekmēt mūsu vēlēšanu integritāti, mums ir jārīkojas,” intervijā radiostacijai NPR pavēstīja Obama. “Un mēs to darīsim mūsu izvēlētajā laikā un vietā. Kaut kas no tā varētu būt atklāts un publiskots. Kaut kas no tā varētu nebūt.” 

Obama uzdevis ASV izlūkdienestiem veikt pilnu pārskatu par hakeru uzbrukumiem un sniegt viņam atbildi pirms viņš pamet amatu 20.janvārī. “Kad mēs saņemsim gala ziņojumu, manuprāt, mēs varēsim sniegt visaptverošu un labāko minējumu par motīviem,” sacīja Obama. 

Savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka ASV apsūdzības Krievijai par hakeru uzbrukumiem “jau izskatās nepieklājīgi un tās vajag izbeigt, vai arī sniegt kādus pierādījumus”. 

Kā trešdienas vakarā ziņoja ASV telekanāls “NBC News”, ASV izlūkdienestu amatpersonas tagad uzskata, ka Putins bija personīgi iesaistīts hakeru uzbrukumos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, lai atriebtos demokrātu kandidātei Hilarijai Klintonei. Putins personīgi devis norādījumus, kā jānopludina un citādi jāizmanto hakeru iegūtie ASV demokrātu materiāli, ziņoja NBC, atsaucoties uz divām informētām amatpersonām, kam bija “augsts pārliecības līmenis” par šo hakeru uzbrukumu jauno vērtējumu. 

Tiek uzskatīts, ka Putins nespēja piedot Klintonei to, ka viņa kā valsts sekretāre publiski apšaubīja 2011.gada Krievijas parlamenta vēlēšanu godīgumu. Putins arī apsūdzēja Klintoni musināšanā uz ielu protestiem Krievijā. 

Izlūkdienesta amatpersonas pavēstīja NBC, ka Putina sākotnējais mērķis šajos kiberuzbrukumos bija atriebties Klintonei, bet vēlāk tas pārtapa par plašākiem centieniem parādīt pasaulei ASV politikas korumpētību un radīt iespaidu, ka citas valstis vairs nevar paļauties uz ASV kā drošu globālu līderi.

Komentāri (97)

LoveLove 16.12.2016. 11.51

Par to, ka ASV atbildēs uz Krievijas iejaukšanos prezidenta vēlēšanās, nav šaubu. Galvenais, lai atbilde tiek dota ASV izvēlētajā laikā un veidā, kā norāda Obama. Jo rūpīgāk pārbaudīta, pierādāma un precīza tā būs, jo efektīvāks būs rezultāts. Lai arī Trampam tas ļoti nepatīk, iejaukties šajā atbildes procesā viņš nevarēs, jo tas ir ASV likumdevēja kompetencē. Tramps un viņa atbalstītāji šobrīd izvēlējušies saskrāpētās plates stratēģiju, nemitīgi atkārtojot, ka runa nav par to, ka trešā valsts kompromitē ASV demokrātiju, bet to, ka demokrāti cenšas nomelnot Trampa cienījamo uzvaru vēlēšanās.

+17
-6
Atbildēt

1

    Miervaldis > LoveLove 16.12.2016. 12.12

    – ē, pacan, ņe uvažaješ!

    no “cienījamu” kriminālnoziedznieku spārnoto frāzu arsenāla

    0
    -11
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 16.12.2016. 12.17

Lasīju rakstu angliski (saiti diemžēl pazaudēju), kurā bija teikts, ka Trampu ievēlēt palīdzēja ASV kristieši, kuri šādi nolika uz bremzēm Klintones “liberālismu”. Varētu jau par to priecāties, ja vien nebūtu šī problēma – konservatīvi domājoši ļaudis kļūdās, mēģinot vilkt paralēles starp Trampu un Ronaldu Reiganu, piemēram. Tramps nav Reigans kaut vai tādēļ vien, ka par Reiganu viss bija skaidrs jau pirms ievēlēšanas, bet par Trampu nekas nav skaidrs arī pēc ievēlēšanas. Tas labākais ko viņš ir par sevi teicis – Tramps ir pārāk gudrs, lai lasītu grāmatas un piedalītos ikdienas informatīvajās sanāksmēs, kurās ASV prezidents tiek informēts par svarīgākajiem notikumiem pasaulē politiskajā, militārajā un izlūkošanas jomā un citos svarīgos jautājumos :)

Tā kā pareizi vien ir, ka tiks izmeklēts, cik pareizas ir bijušas šīs ASV prezidenta vēlēšanas. Kaut vai tāpēc vien, ka var gadīties, ka izmeklēšanas rezultāti liks Trampam pierauties savā “neatkarībā” un sākts spēlēt šo spēli pēc pieņemtās kārtības.

+9
-6
Atbildēt

0

lno 17.12.2016. 11.35

Andrei Piontkovsky ‏@apiontkovsky 13m13 minutes ago

Андрей Пионтковский: “Потенциальный Госсекретарь США зависит от Путина как Ротенберги и Тимченко” http://www.kasparov.ru/material.php?id=58548910746BF

+2
-2
Atbildēt

1

    atrium > lno 17.12.2016. 12.17

    lno

    Netieku gudrs, Kristofu de Maržerī čekisti nogalināja tāpēc, ka tas atteicās dalīties ar naftas ieguves un pārstrādes tehnoloģijām, jeb tomēr padalījās un ar sarīkoto avāriju tika noslēpti gali ūdenī?

    Nesaprotu, kā Rekss Tilersons varētu būt atkarīgs no Puķina apstākļos, kad pret Krieviju ir ieviests embargo, kuru nevar pārkāpt ne prezidents, ne valsts sekretārs, īpaši tagad, kad senāts un kongress ir Republikāņu rokās. Vietas uz zemeslodes, kur attīstīt slānekļa gāzes un naftas ieguvi, ir bez gala, tas nebūt nav jādara ienaidnieku Krievijā.

    Tādu kremļa pakalpiņu, kāds bija Obama, un kādreiz bija Rūzvelts un Kenedijs, nebūs vēl ilgi.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu