Debates: Vai Latvijai jāatver durvis lētajam darbaspēkam? • IR.lv

Debates: Vai Latvijai jāatver durvis lētajam darbaspēkam?

84
Strādnieki kuģubūvētavā. Foto: Evija Trifanova, LETA.
Evita Puriņa

Piedalies ar balsojumu un izsaki savu viedokli.

Oficiālais bezdarba līmenis Latvijā pārsniedz astoņus procentus, un reālais ir vēl lielāks, taču uzņēmēji norāda, ka atrast pietiekami daudz strādnieku ir grūti vai pat neiespējami. Tāpēc viņi aizvien uzstājīgāk runā par atvieglojumiem mazkvalificētu darbinieku ievešanai no citām valstīm.

Trūkst ogu lasītāju, kokapstrādē strādājošo, kravu pārvadātāju. Par darbinieku trūkumu sūdzas ari citu nozaru uzņēmumu vadītāji.

Ievesto darbinieku skaits ar katru gadu aug, rāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati. Līdz šā vidum termiņuzturēšanās atļaujas izsniegtas 6826 cilvēkiem, kas ieradušies strādāt mazkvalificētu darbu. Visvairāk iebraukušo ir no Ukrainas (1366), Lietuvas (1014) un Bulgārijas (717), tām seko Baltkrievija un Krievija. Šajos skaitļos nav iekļauti viesstrādnieki, kas iebrauc uz neilgu laiku.

Taču uzņēmēji norāda, ka patlaban darbinieku ievešana no trešajām valstīm ir ļoti sarežģīta. Dokumentu noformēšana — ilga un dārga, uzņēmējam jāatbild par nodarbinātā veselības aprūpi, ja tāda vajadzīga, turklāt jāmaksā vismaz vidējā alga valstī, kas šogad trešajā ceturksnī bija 847 eiro pirms nodokļu nomaksas. Šo nosacījumu Iekšlietu ministrijas pārstāvji solījuši pārskatīt, paredzot, ka jāmaksā vismaz vidējā alga nozarē, ziņoja portāls LSM.

Ir.lv debatē darbaspēja ievešanas atvieglojumus aizstāv uzņēmuma “Food Union” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. Viņš norāda, ka reģioni Latvijā kļūst aizvien tukšāki, un viesstrādnieku piesaiste ir neizbēgama, turklāt zemākas algas ļautu noturēt zemākas produktu cenas un tātad lielāku patēriņu.

Oponē Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs. Viņš uzskata, ka lēta darbaspēka pieplūdums var palielināt IKP, taču ietekme uz algām un kopējo dzīves līmeni būs negatīva.

Vai Latvijai jāatvieglo nosacījumi mazkvalificēta darbaspēka ievešanai? Lasi argumentus, balso un komentē portāla Ir.lv debašu sadaļā!

Komentāri (84)

west 15.12.2016. 19.57

Vergu darbu gribās ? Lētais darbaspēks pakāpeniski kļūs par dārgo, ja vien valsts nav sevi nolēmusi mūžīgajai nabadzībai.

Lētajiem strādniekiem neizbēgami seko etniskie geto un etniskā noziedzība.

Tā bija un ir visās lielajās valstīs.

Mums vēl tikai jaunu iebraucēju trūkst. Vēl ar vecajiem nezinām ko darīt.

Kā var trūkt darba roku, ja valstī ir liels bezdarbs ? Kas tiek darīts, lai strādnieki paši visur pieteiktos ? Kur ir Eiropas cilvēka cienīga dzīves perespektīva viņu nākotnei ?

+19
-1
Atbildēt

3

    edge_indran > west 15.12.2016. 21.16

    ————

    “Saeima 1.lasījumā atbalsta MUN paaugstināšanu un atteikšanos no minimālajām sociālajām iemaksām.” Ziņu aģentūra LETA, Šodien, 13:37

    ======================================================================================

    Tiek darīts viss iespējamais, lai strādnieku šķira Latvijā neparādītos. Jābūt oligarhiem, kampējiem, eirokrātiem un pārējiem “reņģēdājiem”. Pietiks jau ar 1940.g. gada “darba revolūciju” – tagad popularizē svingošanu un svingerus!

    http://www.valmiera.lv/images/articles/large/14944_svingeri_cinema_1190x1750mm_paraugs.jpg

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > west 16.12.2016. 10.29

    —————

    Agri vai vēlu, bet……Bet satiksimies pēc 100 gadiem, tad jau skaidrāk būs redzama tā “jūsu”, tusētāju un svingerētāju izveidotā pasaule. Tad to varēs salīdzināt ar šodienas auseklīšu Latviju.

    Pēc simts gadiem Piebalgā

    https://www.youtube.com/watch?v=QAoIaNp6VMs

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > west 16.12.2016. 00.31

    edge_indran, lietiņa jau tā, ka joprojām pie reālās varas esiet jūs – vecie avantūristi “komunisma cēlāji”, kuru vadībā notiek kapitālisma restaurācija – un, protams, jūsu izpratnē tas ir mežonīgais kapitālisms /marksisma skola/.

    Un tādēļ tā “mūsu” valdība ir jāmaina. Un vēlami būtu atkal visu sākt ar dabisku un nacionāli orientētu valdību; tādu, kurai nebūtu pieņemams ne mežonīgais kapitālisms, ne karojošais komunisms. Un kur nu vēl imperiskais sapnis par “lēto darbaspēku…?

    Agri vai vēlu, bet tās sociālā taisnīguma problēmas būs jārisina vienlaicīgi ar nacionālajām, jo tāda „atvērtā sabiedrība”, vai „sabiedrība bez robežām” ir tikpat nereāla, cik nereāls un pretdabisks bija jūsu „komunisms”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

nomale 15.12.2016. 15.01

Tā būtu pēdējā zārka nagla Latvijas laukiem!

Ko nozīmē vidējais nozarē? Tas nozīmē to, ka kaut kur dziļi laukos, kur cilvēkam nav iespējas tikt pie labāka darba šitie “biznesmeņi” cilvēkus nodarbina par ēdiena bļodu un cigaretēm. Burtiski! Tas arī būs tas vidējais. Vai gribam to legalizēt?

Ja piekāpsies tiem “biznesmeņiem”, kas pa lielam ir krievu naudas atmazgātāji, kā piemēram daži labi krūmu melleņu audzētāji, tad nabadzība Latvijas reģionos tiks nostiprināta ar likumu!

+17
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > 16.12.2016. 00.02

    ————-

    Darbaspēks seko kapitālam – ar to būs jārēķinās. Tikko kapitāls Latvijā sasniegs “kritisko masu”, tā sāksies darbaspēka pieplūdums. Varturus nebaida nekādi etniskie geto un etniskie konflikti, gluži pretēji – etniskās nesaskaņas ļauj pagriezt masu neapmierinātību pret iebraucējiem, mazināt sociālo spriedzi attiecībā pret oligarhiem un kampējiem.

    http://www.motherjones.com/files/blog_capital_2st_century_english.jpg

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

aivars15 15.12.2016. 13.43

Latvija ir Eiropas Savienībā, ar tās 510 miljoniem iedzīvotāju! Vai tiešām starp tiem nav neviena, kas derētu Stankeviča Rīgas piena kombinātam? Kāpēc visi piemērotie atrodas Kazahijā un Uzbekijā?

+13
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu