5 interesanti koncerti decembrī • IR.lv

5 interesanti koncerti decembrī

3
Norvēģu dziedātāja Kristina Asbjornsena.

Norvēģiskais vokāls, Apkalna un ērģeles, apcerīgie Ziemsvētki un Bēthovens


1. decembrī Lielajā ģildē

Stīgu kvartets 3+1, Brāmss, Zarebskis, Vains
Kopš stīgu kvarteta 3+1 iepriekšējā koncerta, kurā neaizmirstami izskanēja Sergeja Taņejeva Klavierkvintets, jau aizritējuši mēneši, bet pēcsajūta gaisā sataustāma joprojām. Tāpēc, ieraugot ansambļa jaunu parādīšanos uz koncertafišām, atmiņā ataust burvīgi kamermūzikas mirkļi. Šoreiz 3+1 uzmanības lokā Brāmss un Otrais stīgu kvintets, austrālietis Karls Vains un arī stīgu kvintets. Pirmajā ansamblim pievienosies altiste Tatjana Ļebedeva, otrajā uz skatuves kāps čelliste Ieva Upatniece. Kopā ar pianistu Sergeju Osokinu savukārt iestudēts mazāk zināmā poļu komponista Juliuša Zarebska Klavierkvintets. Un atgādināšu, ka 3+1 ir čelliste Diana Ozoliņa, altists Arigo Štrāls, vijolnieces Beāte Račko un Liene Neija-Kalniņa. 

2. decembrī Latvijas Radio 

1. studijā Džeza dziedātāja Kristina Asbjornsena un basists Gjermunds Silsets
Pēc tam, kad izlasīti daudzie klausītāju mēģinājumi aprakstīt norvēģu dziedātājas Kristinas Asbjornsenas balsi («aizkustina un apbreibina» un «smalki strukturēta», «trausli dzidra, īpaša»), tā vien šķiet, ka labākā vieta, kur 2. decembra vakarā atrasties, ir Latvijas Radio 1. studija. Tur pietuvināti siltā gaisotnē Asbjornsenas neparastā balss savīsies ar basista Gjermunda Silseta spēli. Tiek solīts muzikālais spektrs no gospeļiem un soula līdz Rietumāfrikas deju ritmiem un vēl vairāk. Rīgas ritmu ideja kamernoskaņā pavadīt ziemas vakarus izcilu džeza mūziķu sabiedrībā ir teicama. Uz šo koncertu jāiet, lai tvertu iespaidus un gaidītu nākamos vakarus, kad Radio silti kūpēs džeza vīraks.

4. decembrī Rīgā Sv. Pētera baznīcā

Latvijas Radio koris, Sigvards Kļava, zvanu ansamblis Primus, Perts un Sviridovs
Tiem, kam Ziemassvētku pāragrajā gaismoņā uznāk stipra vēlme kaut uz brīdi no tās patverties, ar skaistas un gaišas mūzikas klausīšanos to piedāvā Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava un Kristapa Karpa vadītais zvanu ansamblis Primus. Koncertā skanēs Arvo Perta un Georgija Sviridova Ziemassvētku laikam radīta mūzika (tieši tā!). Ja vēl neesat dzirdējuši abu ansambļu lielisko saspēli, iesaku izmantot šo Latvijas koncertdzīvē ne tik bieži sastopamo iespēju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu