«Man patīk lielas sistēmas» • IR.lv

«Man patīk lielas sistēmas»

5
Ilze Cīrule.
Pauls Raudseps

Jaunā VID vadītāja Ilze Cīrule atklāj, kā pretosies politiskajam spiedienam un ko varam mācīties no igauņiem

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja izvēle daudziem sagādājusi kārtējo pārsteigumu. Konkursa komisija amatam ieteica Ilzi Cīruli, kura atpalika no diviem pārējiem finālistiem prognozēs par ticamāko ģenerāldirektoru. Cīrule iepriekš nav strādājusi valsts pārvaldē. Vairāk nekā 20 gadus darbojusies apdrošināšanas nozarē, ieņēmusi augstus amatus Balta un Gjensidige. Par spīti saspringtajam grafikam, viņa piekrita Ir intervijai pirmdien, dienu pirms viņu amatā apstiprināja Ministru kabinets.

Kāpēc nolēmāt piedalīties otrajā konkursā uz VID direktora amatu, bet ne pirmajā?
Tā bija īpaša apstākļu sakritība, jo 17. septembrī pārtraucu darba attiecības savā iepriekšējā darbavietā. Apdrošināšanas kompānija reorganizēja Baltijas operācijas, apvienoja divas kompānijas un pārcēla centrālo biroju uz Lietuvu. Līdz ar to visi vadošie amati Latvijā tika likvidēti. Kad vēl strādāju, man zvanīja personāla atlases kompānija un prasīja, vai būtu interese pieteikties [VID] vakancei. Tajā brīdī sāku domāt. Kad reāli darba attiecības bija pārtrauktas, man bija vairāk laika palasīt, iegūt informāciju, un es atradu daudzas lietas, kas man likās ļoti saistošas. VID ir sāktas daudzas ļoti labas reformas. Vēl interesantāk – visā valsts pārvaldē tiek realizētas būtiskas izmaiņas, un VID ir izvēlēts kā pilotprojekts.

Kā, jūsuprāt, valsts pārvalde strādā, un kas būtu jāuzlabo?
Esmu lasījusi Valsts kancelejas izstrādāto reformu plānu valsts pārvaldei, kas tiks virzīts apstiprināšanai nākamā gada sākumā. Ir mērķis pārnest ļoti daudzas labas pārvaldības metodes, kas tiek izmantotas privātajā sektorā, un padarīt valsts pārvaldi daudz uzticamāku un efektīvāku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu