Saeima noraida "Saskaņas" pieprasījumu Bergmanim par NBS mehanizācijas jautājumiem • IR.lv

Saeima noraida “Saskaņas” pieprasījumu Bergmanim par NBS mehanizācijas jautājumiem

44
Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Foto: Ieva Makare, LETA

Partija “Saskaņa” pierasa paplašinātu informāciju par Nacionālo bruņoto spēku mehanizāciju.

Saeima šodien noraidīja partijas “Saskaņa” deputātu pieprasījumu aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (ZZS) par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mehanizāciju, kurā bija taujāts arī par konsekvenci ierobežotas pieejamības ziņu sniegšanā, ziņo LETA.

Debašu laikā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) norādīja, ka attiecībā uz NBS mehanizācijas projektu Aizsardzības ministrija (AM) ir aktīvi sadarbojusies ar Valsts kontroli (VK), lai veiktu objektīvu projekta revīziju. VK, veicot revīziju, nav atklājusi pārkāpumus mehanizācijas projekta īstenošanā, uzsvēra aizsardzības ministrs.

AM turpinās aktīvi sadarboties ar VK un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju, lai arī turpmāk nerastos šaubas par NBS attīstību atbilstoši normatīvajiem aktiem, solīja Bergmanis.

Viņš norādīja, ka deputātu pārmetumi par valsts valodas neievērošanu, nosūtot dokumentus, ir nevietā, jo deputātu pieprasītais dokuments ir angļu valodā. Aizsardzības ministrs arī vērsa uzmanību, ka deputātu jautājumos nebija informācijas pieprasījuma, bet bija uzaicinājums iesniegt konkrētus dokumentus, kuru pieejamības statuss ir ne tikai ierobežotas pieejamības, bet arī dienesta vajadzībām un ar augstāku klasifikācijas pakāpi. Šajos dokumentos ir iekļauta informācija par NBS operacionālajiem apsvērumiem, kas ir paredzēti tikai iekšējai lietošanai un tikai amatpersonām, kam šāda informācija ir nepieciešama tiešo uzdevumu veikšanai, skaidroja valdības pārstāvis.

“Vēlos uzsvērt, ka aizsardzības jomā mēs skrupulozi ievērojam klasificētās informācijas apriti un nepieciešamības zināt principu, lai nodrošinātu nacionālās un NATO informācijas aprites prasības,” akcentēja ministrs.

Savukārt deputāts Andrejs Elksniņš (S) debašu laikā atbildēja, ka Bergmanis attiecībā uz VK secinājumiem sniedzot maldinošu informāciju. “Aizsardzības ministrs melo – tiešām melo! -, melo attiecībā uz to, ko ir pateikusi Valsts kontrole. Nu ne jau Elksniņš ir izdomājis tos NATO standartus, ir viņi atbilstoši vai nav atbilstoši. To ir norādījusi VK kā aizrādījumu, kā bažas AM: “Nu ko jūs esat iegādājušies?! Munīcijas taču šiem daiktiem nav! Kur jūs viņu pirksiet? Kur jūs viņu ražosiet?” Un tie ir Valsts kontroles jautājumi,” sacīja politiķis.

Elksniņš arī pauda, ka Bergmanis šajā situācijā ir ķīlnieks, jo nav pieņēmis lēmumu par attiecīgo lietu iegādi un ka viņam jāuzņemas atbildība par citu personu – toreizējā aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) un pašreizējā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa – darbībām. Deputāts norādīja, ka Bergmanis izvairās izsniegt dokumentus, kuru izstrādē ir piedalījušās vai ar tām ir saistītas tādas personas kā Pabriks, Vējonis un bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs un pašreizējais Valsts prezidenta padomnieks, kādreizējais aizsardzības ministru padomnieks Jānis Kažociņš. Tā kā par to, kas ir šajos dokumentos konkrētie cilvēki, negrasās atklāt informāciju, tad “acīmredzot viņiem kaut kas tajā visā ir slēpjams”, secinājis deputāts.

Iepriekš pieprasījums pēc tā izskatīšanas tika noraidīts arī Pieprasījumu komisijas sēdē.

“Saskaņas” deputāti pieprasījumā arī prasīja atsūtīt Ministru kabineta ziņojumu par munīcijas iegādi un NBS komandiera apstiprināto izvērtējumu, uz kuru balstoties valdībā tika iesniegts ziņojums, piedāvājot trīs iespējamos risinājumus kājnieku brigādes nodrošināšanai ar mehanizētām platformām.

Pēc Pieprasījumu komisijas sēdes tās vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS) aģentūrai LETA pastāstījis, ka vairums deputātu atzinuši, ka AM veiktais darbs bruņoto spēku mehanizācijā ir pozitīvs, ko augsti novērtējot arī sabiedrotie. “Jautājums ir par to, cik tālu un kuru informāciju ir iespējams saņemt. Viņi [“Saskaņas” deputāti] gribēja paplašināt informāciju kā tādu un apšaubīja Valsts kontroles atzinumu, lai gan tika pierādīts un argumentēts, ka mašīnas ir normāla tehnika,” norādīja Brigmanis.

Arī aizsardzības ministrs noraida bažas attiecībā uz NBS mehanizāciju. “Kaujas mašīnas jau izmantotas nesen notikušajās mācībās “Zobens 2016″, kur bija ļoti labi rezultāti. Turklāt, ja bieži tiek piesaukta NATO standarta neievērošana, tad Igaunijā Lielbritānija ieradīsies tieši ar tādu pašu tehniku. Par to, ka mašīnu iegāde bija pareizs lēmums, man nav ne mazāko šaubu,” paziņoja Bergmanis.

Pieprasījumā cita starpā taujāts, vai ir pieļaujama situācija, ka deputātiem atsevišķos gadījumos atbildēs tiek atsūtīti arī ierobežotas pieejamības materiāli, bet, atbildot uz citiem jautājumiem, šāda informācija netiek sniegta.

“Saskaņas” deputāti norāda, ka septembra sākumā pie Bergmaņa vērsušies ar jautājumiem par NBS mehanizāciju – bruņutransportieru un NATO standartiem neatbilstošas munīcijas iegādi. “Ar nožēlu jāatzīst, ka jūs uz uzdotajiem jautājumiem atbildes sniedzat vai nu daļēji, vai arī nesniedzat vispār. Turklāt atsevišķos gadījumos ignorējat arī Ministru prezidenta doto uzdevumu,” teikts pieprasījumā.

“Saskaņa” prasīja atbildēt uz vairākiem jautājumiem, tostarp par to, vai ir pieļaujams, ka, atbildot uz deputātu jautājumu, tiek ignorētas Valsts valodas likuma prasības, jo atbildei nav pievienots tulkojums valsts valodā, lai gan atbildē ir minēta informācija par to, ka AM ir pieejams līguma tulkojums latviešu valodā.

Parlamentārieši atkārtoti prasīja iesniegt dažādus materiālus kopumā par apmēram desmit apakštēmām, tajā skaitā attiecīgā projekta operacionālās pirmsizpētes dokumentus un NBS komandiera apstiprināto operacionālo izvērtējumu. Deputāti norādīja, ka viņu rīcībā ir ziņas arī par atsevišķu mehanizācijas projekta gaitā nepieciešamo lēmumu iztrūkumu, ņemot vērā VK revīzijā konstatēto.

Parlamentārieši arī taujāja, vai AM atbalsta Latvijas atrašanos NATO un alianses nosacījumu izpildi. Pieprasījumā tika uzdoti arī citi jautājumi.

Jau ziņots, ka Elksniņš iepriekš vērsās tiesībsargājošajās iestādēs ar lūgumu analizēt Latvijas armijas vajadzībām paredzētās bruņutehnikas iegādi no Lielbritānijas. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs paziņojis, ka izvērtēs Elksniņa iesniegumu.

Savukārt Bergmanis noraidījis deputāta kritiku par kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnu iepirkumu.

 

Komentāri (44)

ierados 03.11.2016. 13.56

Saskaņai pienāktos vispirms latvijas sabiedrību sīki informēt par draudzības un sadarbības līguma ar jeģinorosiju faktisko norisi visās detaļās, bez meliem un krāpšanās.

+5
-2
Atbildēt

0

dzeris49 03.11.2016. 12.19

Da viss normāli mums ar “mehanizācioju”, ar ģenerāļiem arī, vairāk, nekā ierindnieku.

+1
-1
Atbildēt

4

    dzeris49 > dzeris49 03.11.2016. 13.32

    Kā tad, ja viss būtu tik vienkārši.

    Saskanieši arī reizēm norāda uz reālām problēmām, kā jau opozīcija, vai arī tu domā, ka Latvijas armijā tādas nav?

    Dabiski, valdības koalīcijai to atzīt galīgi nav izdevīgi.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 03.11.2016. 17.22

    Ja krievu okupanti un viņu pēcteči apgalvo, ka kaut kas ir slikti, tad tas noteikti ir labi Latvijai

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 03.11.2016. 21.15

    andrejs

    Neintegrētie pēcteči arī desmitā paaudzē paliek okupanti, ar visām no tā izejošām sekām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 03.11.2016. 13.26

    dozers 49. Ja saskanīgajiem neptīk, tas nozīmē, ka kārtībā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

atrium 03.11.2016. 13.53

Latvijas armijas lielākā bēda ir rublovski un bergmaņi, kuri pēc atvaļināšanās pievienojas Krievijas zagļu un žuļiku, kā arī slepkavu un pederastu – pedofīlu, “bļjaģinaja rossija” apkalpojošai neostaļinisko ekstrēmistu bandai, SC. Tie var sagādāt vairāk nelaimju, nekā nopirktie lielgabali ar saliektiem stobriem.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu