Turbulence • IR.lv

Turbulence

3

Dizains un arhitektūra veido mūsu dzīves telpu, kuru ikdienā lietojam un veidojam. Publiskās vides kvalitāte ir pelnījusi ne mazāk rūpīgu vērtēšanu kā teātra vai kino māksla, tāpēc Ir lappusēs turpmāk regulāri piedāvāsim arī dizaina kritiku


Latvijas modes industrijas
sarīkojumi uzrāda mērķtiecīgu virzīšanos uz priekšu, taču pagaidām bez veiksmes stāsta

Oktobra izskaņā apmeklējot divus nozīmīgākos Latvijas modes sarīkojumus – Latvijas modes nedēļu Modes manifestācija un Rīgas Modes nedēļu -, nevarēja nedomāt par līdzībām ar arhitektūru. Jauno kolekciju skates (rudenī tiek izrādītas 2017. gada pavasara/vasaras kolekcijas) sniedz ieskatu nākotnē, un, ja nav izpratnes par to, kāda ir kolekciju veidošanas, izrādīšanas, ražošanas un pārdošanas secība, ir grūti spriest par to, kas notiek uz mēles, pa kuru lietainās rudens dienās defilē vasarīgi tērptas modeles. Mode, tāpat kā arhitektūra, ir nozare, kas Latvijā formāli ir saistoša vairākām ministrijām, un tieši šā iemesla dēļ netiek pietiekami analizēta ne kā kultūras, ne ekonomikas prece, kaut tieši abas šo nozaru ministrijas ir izveidojušas instrumentus modes atbalstam – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas modes zīmoliem ļauj veikt pārdošanas aktivitātes ārvalstīs, bet Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) piešķir finansējumu jaunu kolekciju veidošanai. 

VKKF šogad līdzfinansējis arī abus lielākos modes izrādīšanas sarīkojumus – Latvijas modes nedēļu Modes manifestācija (kuratore Dita Danosa) un Rīgas Modes nedēļu (producente Elena Strahova), kas vairāk zināma kā zīmols Riga Fashion Week (RFW). RFW šogad notika jau 25. reizi, un to raksturo klasisks skašu grafiks, kur katrs zīmols prezentē nākamo kolekciju savam skatītāju lokam konkrētā laikā. Modes manifestācija savukārt izceļas ar kompaktām zīmolu parādēm, kur viena vakara laikā iespējams iepazīties ar vairākām kolekcijām bez pārtraukuma – no skatītāja viedokļa tas ir ērti, un, tā kā lielas izmaksas paģērošais kolekciju izrādīšanas formāts tiek arvien biežāk apšaubīts visā pasaulē, Modes manifestācija izceļas ar progresīviem meklējumiem. Taču RFW pagaidām ir vērienīgāks un katram zīmolam ļauj sevi vairāk izpaust segmentētai auditorijai. Šoruden RFW skatēm bija pievilcīga defilē scenogrāfija, taču Modes manifestācijas digitālajam noformējumam bija pievilcīgāks saturs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu