KNAB pazuduši valsts noslēpumu saturoši dokumenti • IR.lv

KNAB pazuduši valsts noslēpumu saturoši dokumenti

41
Foto: Ieva Lūka, LETA

Birojs informāciju neskaidro, jo nekomentēšot ar valsts noslēpumu saistītus jautājumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pazudis viens no aktīvas operatīvās uzskaites lietas sējumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Slepenā materiāla pazušana konstatēta pagājušā nedēļā. KNAB apstiprinājumu par materiāla pazušanu aģentūrai LETA neizdevās iegūt.

Kā norādīja KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte, birojs nekomentēs jautājumus, kas saistīti ar valsts noslēpuma objektu pārvaldību.

Ministru kabineta noteikumi paredz, – ja institūcijas vadītājam ir pamats uzskatīt, ka notikusi valsts noslēpuma, NATO vai Eiropas Savienības klasificētās informācijas izpaušana vai valsts noslēpuma objekta, NATO vai Eiropas Savienības klasificētās informācijas nozaudēšana, viņš nekavējoties ziņo augstākam vadītājam un nacionālās drošības iestādei, kas KNAB gadījumā ir Satversmes aizsardzības birojs.

Moteikumi paredz, ka institūcijas vadītājam ne vēlāk kā nākamajā dienā jāizveido dienesta izmeklēšanas komisija vismaz triju cilvēku sastāvā. Dienesta izmeklēšanas komisijas sastāvā ir institūcijas un attiecīgās valsts drošības iestādes pārstāvji.

Operatīvās darbības likumā teikts, ka uzraudzību pār operatīvās darbības atbilstību likumiem veic ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori. Veicot uzraudzību, viņi ir tiesīgi iepazīties ar operatīvās darbības subjekta rīcībā esošajiem dokumentiem, materiāliem un informāciju jebkurā operatīvās darbības stadijā. Informācijas avotu identitāte atklājama vienīgi ģenerālprokuroram, bet viņa īpaši pilnvarotiem prokuroriem – tikai ar operatīvās darbības subjekta vadītāja atļauju.

Attiecībā uz operatīvo uzskaiti likumā teikts, ka operatīvās darbības subjekti ir tiesīgi vākt, sistematizēt, analizēt, uzglabāt un uzskaitīt publiski pieejamo un slepeno informāciju par personām, faktiem, notikumiem un lietām, kas nepieciešama un kam ir nozīme operatīvās darbības un kriminālprocesa uzdevumu veikšanai.

Komentāri (41)

jurisml_inbox_lv 23.09.2016. 20.55

kad no KNABA pazuda kaaposts , tad Loskutovu izmeta pa durviim ka nemetaas , bet šito muļļu atstaas?

+25
-3
Atbildēt

6

    J.Biotops > 23.09.2016. 21.56

    Un pēc Loskutova nomešanas reālais zaglis palika turpināt varoņdarbus.

    Ja ir kaut minimāla sajēga par likumiem un noteikumiem, kas nosaka „valsts noslēpuma objektu” glabāšanu un kā darbojas „sevišķā lietvedība” tad jābūt arī skaidram, ka tieši šoreiz „šitais muļļa” nu nekādi nevar būt pie vainas un vēl mazāk – ieinteresēts jebkādā šmucē ar kādu noslēpumu savā kantorī. Pat pieņemot, ka muļļa saņēmis apmaksātu vai neatraidāmu lūgumu kaut ko tādu norakt, tik primitīvā veidā to pat trakais nedarītu. It īpaši zinot, ka kantoris pilns ar ļaudīm, kuri notikušo iznestu laikā bez kavēšanās.

    Cita lieta – priekšnieka sakompromitēšanai tāda pazušana ir ideāls līdzeklis. Bet arī tad izpildītājam, kurš nu nekādi nav neatrodams, jābūt drošam pa savu nesodāmību. Mūs gadījumā tas diezgan ticami. Pat sabiedrības atbalsts droši garantēts – visi jau zina, kurš patriecams, kuri – paijājami.

    +4
    -14
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > 23.09.2016. 23.36

    Smieklīgi. Slepenie dokumenti pazūd neilgi pēc tam, kad pēc 12 gadus gaidīšanas sākta JS1 identitātes pārbaude. Viss kopā – gaidot novembri, kad JS2 beidzas šefošanas sroks. Paredzami līdz absolūtai garlaicībai.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    atrium > 24.09.2016. 11.09

    lno

    Ja pielaides valsts noslēpumiem ir tikušas izsniegtas augsta ranga FSBešņiku znotiem: K. Petersam un Magonim, bijušai čekas tiešās pakļautības uzņēmuma “ОВИР” apzinīgai darbiniecei, Āboltiņai, krievu oficiera atvasei, Vējonim un augstākām valsts amatpersonām, kuras ar čekistiem kopiski pavada laiku, ja nevienam čekistam un krievu bandītam, kuri nopirkuši uzturēšanas atļaujas no AB.LV un Rietumu bankām, tās nekad nav atteiktas, ja Latvijā nav noķerts neviens krievu spiegs vai atmaskots nodevējs, ir stulbi runāt tikai par blatu sistēmu vai parastu korupciju SABā.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    atrium > 23.09.2016. 21.37

    Ebenemezers

    Loskutovs nebija sagādājis kompromatus, Streļčenoks izrādījās tālredzīgāks.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > 25.09.2016. 16.48

    Precīzi!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 24.09.2016. 09.18

    Optiskais Tēmeklis. Tu uzskati, ka SAB to nav darījis, pa blatu iedevis augstāko pielaidi?:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

zanE. 23.09.2016. 19.12

…ui!…tad jau būs pazudis Juraša iesniegums par piedāvāto kukuli…jo…Juraša paziņojumu ģenerālprokurors ar Streļčenoku nosaucis par valsts noslēpuma izpaušanu…

+21
-3
Atbildēt

1

    vvilums > zanE. 24.09.2016. 00.35

    Mapes pazušanas publiskošana tagad var jebkura dokumenta pazušanu ciniski pamatot.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

zanE. 23.09.2016. 23.45

….un vēl…tā jau tikai tāda nejaušība vai apstākļu sakritība – pagājušā nedēļā KNABā pazūd dokumenti un šīs nedēļas sākumā no Lemberga “neatkarīgajā” rīta avīzē parādās raksts par Strīķes identitāti, kuram pievienota kolāža ar Strīķi gestapo(?) formas tērpā…tomēr tas neizsauc gaidīto ažiotāžu un…KNAB kļūst nepacietīgs, tāpēc tviterī retvīto cinisko kolāžu, cerot, ka tas kļūs par notikumu Nr.1 un aizņems ļaužu prātus…gatavojās uzmanības novēršanai?….

+18
-3
Atbildēt

4

    atrium > zanE. 24.09.2016. 11.33

    zanE ….& vvilums

    kurš?…kurš uzdrošināsies ar Lemberga “neatkarīgo” rokas smērēt!?!.

    Vai reakcionārie saskaņieši, Kononova fani: Rinkēvičs un Kozlovskis, arī būtu “mafijas bosa”, Lemberga ieliktnīši?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 24.09.2016. 00.13

    ….DD1…kurš?…kurš uzdrošināsies ar Lemberga “neatkarīgo” rokas smērēt!?!…KNĀBim nācās vilties – tviterpublika savu vērtējumu par KNĀBi izteica nesaudzīgi…un tāds retvīts atklāja daudz vairāk par pašu KNĀBi, nekā raksta saturu…

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > zanE. 23.09.2016. 23.51

    > zanE

    “neatkarīgajā” rīta avīzē parādās raksts par Strīķes identitāti, kuram pievienota kolāža ar Strīķi gestapo(?) formas tērpā…”

    Pie tam KNAB to retvīto. Vai par to neviens netiks saukts pie atbildības?

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > zanE. 24.09.2016. 00.49

    Strīķi gestapo(?) formas tērpā…
    Tipisks kremļa rokraksts. Ko lembis, grib ar to pateikt?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu