Brīvībā! • IR.lv

Brīvībā!

6
Prokurores amatu Irina Bogdanova zaudēja pēc tam, kad 2008. gadā KNAB viņu pieķēra kukuļņemšanā no kāda Igaunijas uzņēmēja.
Zane Mače

Par kukuļošanu tiesājamā eksprokurore Irina Bogdanova atkal ir brīvībā – viņai konstatēti psihiski traucējumi, kas neļauj atrasties cietumā un tiesas sēdēs. Vai šī ekspertīze var sagraut vēl citus kriminālprocesus par tiesnešu kukuļņemšanu?

Pirms gada 5. maijā tiesa bijušajai Jūrmalas prokurorei Irinai Bogdanovai piesprieda četru gadu cietumsodu par 35 tukstošu eiro kukuļa izspiešanu un apcietināja tiesas zālē. Tomēr Bogdanova vairs neatrodas Iļģuciema sieviešu cietumā – kā noskaidroja Ir, jau šā gada 9. maijā viņa no apcietinājuma atbrīvota. Iemesls ir ekspertu atzinums, ka Bogdanovai ir tādi psihiski traucējumi, kuru dēļ viņa nedrīkst atrasties brīvības atņemšanas vietās un piedalīties tiesas sēdēs.

Lietu kārtotāja

Pērn februārī plašāka sabiedrība LTV raidījumā De facto iepazina bijušo prokurori Bogdanovu kā kundzi, kura palīdzējusi «sakārtot lietas» Rīgas un Jūrmalas tiesās. Raidījums atskaņoja audioierakstu, kurā Bogdanova sarunā ar uzņēmēju Uldi Skudru vaļsirdīgi stāstīja, kā iespējams nopirkt tiesas spriedumus un uzpirkt ārstus. Bogdanovas liecības ir būtiskas vairākos kriminālprocesos, kuru tālāko vizību var ietekmēt negaidītais ekspertīzes atzinums par viņas psihisko veselību.

Cik procesi pēc Bogdanovas liecībām ir sākti, nav zināms, bet publiski izskanējusi informācija par diviem. Kriminālvajāšana sākta pret bijušo Jūrmalas tiesnesi Tatjanu Bormani, kura ar bijušās Jūrmalas virsprokurores, Bogdanovas paziņas, Sigitas Priedes starpniecību saņēma viltotas darba nespējas lapas. Kriminālprocesā, kurš vēl atrodas prokuratūrā, figurē arī kardioloģe Inguna Rožkalne-Žubure, kura, pēc KNAB domām, par samaksu izsniedza nepamatotās ārsta zīmes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu