Pabeigts projekta ''On The Border'' velobrauciens pa Latvijas pierobežu • IR.lv

Pabeigts projekta ”On The Border” velobrauciens pa Latvijas pierobežu

32
Brauciena dalībnieki maršrutu noslēdza pie Brīvības pieminekļa. Foto no projekta albuma.

Studentu komanda veidos dokumentālo filmu un digitālu tūrisma maršruta aprakstu

Četru studentu komanda no 3. līdz 25. augustam pabeigusi informatīvā projekta ”On The Border” jeb ”Uz robežas” braucienu apkārt Latvijas robežai, apmeklējot novadu pierobežas pagastus. Projekta pirmais posms tika noslēgts galvaspilsētā Rīgā, informē projekta dalībnieki.

Gids un velobraucējs Toms Treimanis, viņa filmēšanas komanda Roberts Pogožeļskis, Agnese Lāce un Miks Jeluškins iepazinās ar latvisko dzīvesveidu, tradīcijām un vērtībām, mērojot vairāk nekā 1700 km, meklējot atbildi uz jautājumu – ko mūsdienās nozīmē būt latvietim? Sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem, nejauši satiktiem ceļotājiem braucēji pārliecinājās, ka Latvija ir pilna rūpīgi glabātu kultūras noslēpumu un tradīciju, kas raksturīgas katram novadam. Netrūkst gudru, strādīgu cilvēku, kuru apbrīnas vērtos stāstus uzklausīt un parādīt plašākai publikai.

Plānots izveidot vēl nebijušu publiski pieejamu digitālu velo maršrutu, iekļaujot lielāko daļu Latvijas robežteritorijas. “Ar GPS ierīces palīdzību digitālais maršruts ir jau reģistrēts. Tas tiks papildināts ar svarīgāko informāciju par ceļu segumu, apskates objektiem, noderīgu informāciju un fotogrāfijām. Maršruts tiks aprakstīts, katrs to varēs pielāgot sev. Katrs posms būs pieejams gpx faila fomātā, un to jebkurš varēs ielādēt sava GPS ierīcē,” skaiudro digitālā velo maršruta veidotājs Toms.

Projekta galamērķis ir kultūrvēsturiskā mantojuma izstrāde unikālas daudzsēriju dokumentālās filmas formātā. “Latvijas novados neiedomājams dabas skaistums. Kurzeme pārsteidza ar sūnainajiem priežu siliem un jūras šalkoņu, Zemgale – ar plašajiem laukiem un apstrādātajiem tīrumiem, Latgale atklāja līkumainus ceļus un zilos ezerus, Vidzemē saskatījām kripatiņu no visa skaistā,” stāsta filmas režisors Miks, ”katra filmas sērija sniegs ieskatu pierobežas iedzīvotāju vērtībās. Filmā tiks atpoguļots novada krāšņākās dabas īpatnības.”

Brauciena laikā tapa pētījums par atkritumiem, kas tiks apkopots video stāstā. Komanda atklāja, ka velo brauciena laikā atkritumi galvenokārt rodas no ūdens dzeršanas un maltītes gatavošanas, taču tos bija, kur izmest – lielākoties urnas ir izvietotas gan pilsētvidē, gan atpūtas vietās. Latvijas pierobeža vērtējama kā tīra un velo tūristiem piemērota vide, secina braucēji.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu