Lietuva iegādāsies 88 bruņumašīnas "Boxer" • IR.lv

Lietuva iegādāsies 88 bruņumašīnas “Boxer”

29
Bruņumašīna ''Boxer''. Ilustratīvs foto: globalsecyrity.org

Armijas tehniku kaimiņvalsts pērk no Vācijas par teju 386 milj.eiro

Lietuva pirmdien parakstīja nepilnus 386 miljonus eiro vērtu līgumu ar Vācijas konsorciju “Artec” par 88 bruņumašīnu “Boxer” iegādi, kas ir lielākais iepirkums kaimiņvalsts Bruņoto spēku vēsturē, ziņo aģentūras LETA-BNS. Aizsardzības ministrs Juozs Oleks parakstīja līgumu ar “Artec”, kas ražo “Boxer”, un starptautiskās bruņojuma iegādes organizācijas OCCAR pārstāvjiem.

Pirmo bruņumašīnu piegāde Lietuvai gaidāma 2017.gada nogalē, viss projekts turpināsies līdz 2021.gadam. Reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā un militārajām aktivitātēm Baltijas jūras reģionā, Lietuva kopš 2014.gada palielinājusi savu aizsardzības budžetu aptuveni par trešo daļu. Nākamgad aizsardzības vajadzībām paredzēts atvēlēt 725 miljonus eiro jeb aptuveni 1,8% iekšzemes kopprodukta.

“Par 385,6 miljoniem eiro tiks iegādātas 88 kājnieku bruņumašīnas, kas ir pielāgotas Lietuvas Bruņoto spēku prasībām,” žurnālistiem teica Oleks. Lietuvas armija šo tehniku varēs izmantot vismaz trīs gadu desmitus.

Ar 84 kājnieku kaujas mašīnām un četrām komandvadības bruņumašīnām tiks apgādāti divi Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus. Bruņumašīnas aprīkotas ar 30 milimetru lielgabalu, prettanku munīciju un automātiskajiem šaujamieročiem.

Kā uzsvēris Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks, Lietuvas armijai piegādātās bruņumašīnas ir vienas no modernākajām un ražotas saskaņā ar lietuviešu speciālistu prasībām. Viņš norādījis, ka šī tehnika vairos abu bataljonu un visas brigādes “Geležinis vilkas” (“Dzelzs vilks”) mobilitāti, kaujasspējas un karavīru drošību.

Vienlaikus ģenerālis atzinis, ka pirms bruņumašīnu saņemšanas armijai būs jāparūpējas par infrastruktūru to turēšanai un remontam un jāizstrādā tehnikas apguves un kaujas mācību programmas. Viņš pastāstīja, ka pašlaik Lietuvas Sauszemes spēkos izmantotie bruņutransportieri “M113” tiks sadalīti citām Bruņoto spēku daļām.

Komentāri (29)

vvilums 22.08.2016. 21.02

Boxer ir smukiņi, bet mūsu tankelītes pa purviem varētu būt labākas.
Atkal kopīgajās mācībās gan varētu mazvērtības sajūta iezagties.

+3
0
Atbildēt

1

    Raicha > vvilums 23.08.2016. 01.50

    Nevajag nemaz īstu purvu, pietiek ar pielijušiem laukiem, kā šobrīd. Tomēr parastos apstākļos Bokseris droši vien pārāks + jāskatās, kāds ir aprīkojums katrā gadījumā.

    Cena trīsreiz augstāka leišiem – parasti lielos vilcienos jau kvalitāte ar cenu korelē.

    Savukārt igauņu CV90 vispār iedzen mazvērtības kompleksus…

    Salīdzinājumam – Boxer un CV90 svars ir drsucīt virs 30 tonnām, bruņas- tērauds, dalītais, vismaz CV90 ir arī t.s. aktīvā bruņa. CVRT svars 8t, bruņas ir alumīnijs… Aizsargā tikai pret strēlnieku ieroču lodēm.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 22.08.2016. 20.30

Kas jauns bija raksts,ka igauņi un leišivpērk jaunu un labu militāro tehniku,kamēr latviešu čekisti – vecus dzelžus…. mani tas nepārsteidza…. nav ko tērēties,spriež čekas roklaižas … nu tādi kā jau tikai reflektē … kā saka …varu vien atraugāties un tecēt uz Baznīcu …

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu