Lemberga pensija pārsniedz eksprezidenta Bērziņa saņemto • IR.lv

Lemberga pensija pārsniedz eksprezidenta Bērziņa saņemto

12
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šogad Latvijā lielākā pensija ir aptuveni 19 000 eiro 

Ventspils pilsētas domes deputāts Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) šovasar oficiāli sasniedzis pensionēšanās vecumu un pievienojies lielāko pensiju saņēmēju pulkam. Pēc Lemberga teiktā, viņa pensijas apmērs ir aptuveni 6000 eiro mēnesī, ziņo LETA.

Iepriekš bija zināms, ka viens no lielākajiem pensiju saņēmējiem Latvijā ir eksprezidents Andris Bērziņš, kura pensija, pēc mediju aprēķiniem, ir ap 4,5 tūkstošiem eiro mēnesī. 

Šonedēļ preses konferencē Lembergs teica, ka pensionēšanās vecuma sasniegšana viņa ikdienā nekādas pārmaiņas nav ieviesusi. Viņš ir apņēmības pilns turpināt darbu un kandidēt nākamgad gaidāmajās Ventspils domes vēlēšanās. 

Šogad 26.jūnijā Lembergs, kurš dzimis 1953.gada septembrī, sasniedza pašlaik valstī spēkā esošo pensionēšanās vecumu – 62 gadus un deviņus mēnešus. Žurnālistiem preses konferencē viņš teica, ka pensijas apmērs ir aptuveni 6000 eiro mēnesī. Līdz ar to viņš ir pievienojies lielāko pensijas saņēmēju pulkam. 

Bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš, stājoties amatā, 2011. gada jūlijā paziņoja, ka ir gana turīgs un savas pirmās mēnešalgas var atļauties ziedot lauku skolām. Uz Ir.lv e-pastā šonedēļ nosūtīto jautājumu, vai Lembergs varētu rīkoties līdzīgi kā Bērziņš, piemēram, ziedot pensiju kādam mērķim, redakcija atbildi vairāku dienu laikā nesaņēma. Tāpat atbilde nebija uz jautājumu, cik tieši liela ir Lemberga saņemtā valsts pensija.

Saskaņā ar šā gada jūnija datiem gada Latvijā lielākā pensija ir aptuveni 19 000 eiro, bet nākamās divas lielākās vecuma pensijas ir salīdzinoši daudz mazākas – attiecīgi ap 6600 un 6500 eiro. Trīs lielākās šogad pirmajos sešos mēnešos no jauna piešķirtās vecuma pensijas ir attiecīgi ap 3100, 2900 un 2800 eiro. 

Kā skaidroja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine, pirmā pusgada datos var nebūt iekļauta informācija par jūnija beigās pensijas vecumu sasniegušo personu pensijas apmēru, jo pensijas piešķiršana nenotiek burtiski uzreiz, bet gan tad, kad ir nokārtotas visas nepieciešamās formalitātes pensijas saņemšanai. Pamatojoties uz Fizisko personu datu aizsardzības likumu, VSAA nav tiesīga sniegt informāciju par to, kas ir pensiju saņēmēji.

“Pensijas piešķir no summas, no kuras ir veiktas iemaksas. Tas nozīmē, ka maksātas ļoti lielas sociālās iemaksas valstij,” norādīja aģentūrā.

Latvijā pašreizējais pensionēšanās vecums vispārējā kārtībā ir 62 gadi un 9 mēneši. 2016.gada pirmajā ceturksnī Latvijā vidējā piešķirtā vecuma pensija bija 293 eiro.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Pensiju sistēmai šogad aprit 20 gadu.

 

Komentāri (12)

traductrice 29.07.2016. 15.03

vai Lembergs varētu rīkoties līdzīgi kā Bērziņš, piemēram, ziedot pensiju kādam mērķim…

—–

Nu bet no kādiem ienākumiem tad viņš maksās vingrotājiem-advokātiem? Viņam tak nekā cita neesot. Tīrs kā bērna asara.

+5
0
Atbildēt

1

    valdemir > traductrice 29.07.2016. 20.32

    Nedomāju, ka viņa advokāti ir baigi pārpūlējušies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 29.07.2016. 15.08

Vēl Aiviš pirks ziedus, ko zilo govju īpašnieces nesīs uz cietumu – publicitāte viņam ļoti no svara!

+4
0
Atbildēt

0

Dr. Bērziņš 29.07.2016. 16.46

Lembergs visdrīzāk te daudziem citiem “pensijas” maksā, lai sakārto lietas viņam par labu. Jau cik gadus pie varas, nu jā, oficiāli jau laikam nē. Bet tā kuras partijas nav pie viņa durtiņām uz audienci klauvējušies…

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu