Pasažieru elektrovilcienos pirktās biļetes nenāk no kases aparāta, bet drukas ierīces • IR.lv

Pasažieru elektrovilcienos pirktās biļetes nenāk no kases aparāta, bet drukas ierīces

22
PV konduktora izsniegtā biļete, kas nākusi nevis no kases aparāta, bet gan drukas ierīces.
Paula Dēvica

VID norāda, ka ar “drukas ierīci var apiet nodokļu maksāšanu; “Pasažieru vilciens” ir VID redzeslokā

Jau nepilnus četrus mēnešus a/s “Pasažieru vilciens” (PV) elektrovilcienu konduktori izmanto mobilos kases aparātus, kas gan pagaidām skaitās kā drukas ierīces. Tā rīkoties uzņēmumam līdz 2017.gada sākumam ļauj likums, taču, kā Ir.lv skaidro Valsts ieņēmu dienestā (VID), kases aparātu nereģistrēšana uzņēmējam dod iespēju arī manipulēt ar ienākumiem un nemaksāt pievienotās vērtības nodokli. PV sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Egons Ālers apgalvo, ka uzņēmums PVN maksā.

PV, lai atvieglotu konduktoru darbu un paātrinātu biļešu iegādi vilcienā, atjaunotajos elektrovilcienos no šā gada 1.aprīļa ieviesa mobilos kases aparātus, ko pagaidām izmanto kā drukas ierīces.

Jūnijā Ir.lv saņēma “Latvijas atbildīga pilsoņa” vēstuli ar lūgumu pārbaudīt iespējamās pretlikumīgās darbības PV ar jaunajiem mobilajiem kases aprātiem biļešu pārdošanai vilcienos. Lasītājs raksta: “Ņemot vērā publiskajā telpā pieejamo informāciju par a/s “Pasažieru vilciens” (PV) jaunajiem mobilajiem kases aparātiem, kas tiek izmantoti biļešu pārdošanai vilcienos, lūgums pārbaudīt, vai izmantotās iekārtas ir reģistrētas atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) noteikumiem, jo PV izmantotie “Partner” ražotāja kases aparātu modeļi atbilstoši VID publiski pieejamai datu bāzei pēdējo reizi tika reģistrēti 2011.gadā.” Lasītājs raksta, ka “biļetes tiek pārdotas no “Partner” aparātiem”, lai gan publiskajā informācijā var saprast, ka PV “izmanto “NR data” jaunas paaudzes “CHD” ražotos mobilos kases aparātus”.

Ir.lv pārbaudīja, vai PV mobilie kases aparāti ir reģistrēti VID. Lai iegūtu informāciju publiskajā datu bāzē, ir jāievada nodokļu maksātāja reģistrācijas kods un viens no kases aparāta identificējošiem parametriem (šasijas numurs, tehniskās pases sērija un numurs, kases sistēmas identifikators). Nejaušas izlases kārtībā pārbaudot divus mobilos kases aparātus, Ir.lv noskaidroja, ka tie patiešām nav reģistrēti.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību, kas ir spēkā no 2015.gada 30.decembra, atbilstošus kases aparātus PV un citiem nodokļu maksātājiem būtu jāsāk lietot ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautajiem nodokļu maksātājiem, kam šī prasība stājas spēkā no 2019.gada 1.janvāra.

Egons Ālers Ir.lv informē, ka no 2017.gada 1.janvāra visi elektrovilcienos izmantotie mobilie kases aparāti tiks aprīkoti ar fiskālo atmiņu un reģistrēti VID, un piebilst, ka pārējos vilcienos un dzelzceļa stacijās kases aparāti ir reģistrēti.

“No praktiskā viedokļa sanāk, ka visa naudas aprite un biļešu tirdzniecība notiek tieši tāpat, kā līdz šim, kad konduktors ar roku izrakstīja biļeti. Vienīgā atšķirība ir tā, ka biļete tagad tiek izdrukāta. Maksājumus reģistrējam un pievienotās vērtības nodokli maksājam. Nodokļu nemaksāšana ir vairāk privātā biznesa lieta, mēs esam valsts uzņēmums,” skaidro Ālers.

Mobilie kases aparāti ļauj konduktoram biļeti izprintēt, vairs nav katru reizi jāraksta stingras uzskaites čeki. Līdz nākamajam gadam uzņēmums mobilos kases aparātus izmantos tikai kā drukas aparātus, tāpēc maksājumu reģistrācija jāveic, izrakstot pavaddokumentus. Ālers stāsta, ka to, vai konduktora iekasētās naudas daudzums sakrīt ar reāli pārdoto biļešu skaitu, pārbauda revidents.

Kā zināms, kases aparāts reģistrē maksājumu, un tas saglabājas aparāta atmiņā. Pēc likuma šai atmiņai ir jābūt nedzēšamai. Tādā veidā tiek uzrādīti visi maksājumi un ir pierādāms, ka netiek veiktas pretlikumīgas darbības, informē VID. Drukas ierīce tikai izprintē biļeti/čeku, tā atmiņa ir dzēšama. Pieņemot maksājumu ar drukas ierīci, tas netiek reģistrēts, bet reģistrācija ir jāveic ar roku, rakstot pavadzīmi, tāpēc ar šiem datiem iespējams veikt manipulācijas.

Ir.lv vērsās arī VID, kur iestādes sabiedrisko attiecību nodaļa par PV mobilo kases aparātu lietošanu paskaidroja, ka “konkrētā situācija ir specifiska. Kases aparātiem pēc likuma ir jābūt reģistrētiem arī tagad, bet, ja komersants kases aparātu nosauc par drukas ierīci, tad tehniski reģistrēšana nav nepieciešama”. VID arī norāda, ka “šādā veidā gan iespējams apiet nodokļu maksāšanu, jo var neuzrādīt visus ieņēmumus un nemaksāt pievienotās vērtības nodokli (21%)”. Konkrēti par “Pasažieru vilciena” gadījumu VID atteicās ar Ir.lv runāt, jo likums to aizliedzot, bet piebilda, ka uzņēmums esot VID redzeslokā.

Soda sankcijas, kas saistītas ar kases aparātu lietošanu, noteiktas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, tās piemēro atbilstoši katrai konkrētai situācijai, norāda VID. Tā, piemēram, par normatīvajos aktos noteikto nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietotāju pienākumu nepildīšanu var uzlikt naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām no 140 līdz 700 eiro.

 

Komentāri (22)

lno 14.07.2016. 19.00

+7
-1
Atbildēt

2

    Mantrausis > lno 15.07.2016. 09.55

    Hm… Nez kā iespējams nozagt sev pašam… :) :) :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 15.07.2016. 08.17

    cik saprotu no preses, tad potapkini un potapkinietes jau praktiski ir atpirkušies no soda…

    Interesanti vai pašā Ganbejā ir kkas mainījies? Piemēram apgrozījums, ēdienu cenas, nomaksātais sociālais un IIN???

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu