Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Lielbritānijā referendumā par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsoja vairākums — 51,9% pilsoņu; par palikšanu ES bija 48,1% britu. Referenduma rezultāti jau nākamajā dienā ietekmēja sterliņu mārciņas vērtību, kas strauji kritās, premjers Deivids Kamerons demisionēja, bet Skotija un Londona izteica vēlēšanos palikt ES. Tikmēr Vācija, Francija un Itālija vienojās — kamēr Londona nebūs oficiāli brīdinājusi ES par saviem plāniem izstāties no savienības, nekādu sarunu par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju nebūs.

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas Savienības ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju jāpaliek spēkā vēl sešus mēnešus. Sankcijas pret Krieviju bija noteiktas līdz jūlija beigām, bet tagad tās būs spēkā līdz 2017. gada janvārim. ES saista sankciju režīma nākotni ar Minskas pamiera līgumu izpildi. ES par gadu pagarināja sankcijas, kas piemērotas Krievijas okupētajai Krimas pussalai un Sevastopolei.

Pēc gandrīz četrus gadus ilgas Lietuvas strīda ar Krievijas gāzes koncernu Gazprom izskatīšanas par aptuveni 1,4 miljardu eiro pārmaksu par Lietuvai piegādāto gāzi Stokholmas starptautiskā šķīrējtiesa nav atzinusi Gazprom pārkāpumus. Tiesas izdevumi būs jāsedz abām pusēm – katrai pa pusmiljonam eiro. Prasību pret Gazprom par tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu starptautiskajā šķīrējtiesā Lietuva iesniedza 2012. gada oktobrī.

Lai arī Spānijā notikušajās ārkārtas vēlēšanās uzvarēja līdzšinējā premjera Mariano Rahoja vadītā labēji centriskā Tautas partija, tā neieguva pārliecinošu vairākumu, tāpēc partijai būs jāmeklē sabiedrotie koalīcijas valdības izveidošanai. Spānijā nekad nav bijusi koalīcijas valdība. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu