Milzis — bērnu draugs • IR.lv

Milzis — bērnu draugs

4
Sofijas lomā — Rūbija Bārnhila, milzis — ar datorgrafiku pārveidots Marks Railenss.

Stīvena Spīlberga jaunākā lente – ceturtdaļgadsimtu plauktā gulējis projekts

Kinolenti LDM (atšifrējumā: Lielais Draudzīgais Milzis) pirmizrādes laikā Kannu kinofestivālā aptvēra omulīgu smaidu jūra un sirsnīgā 11 gadus vecās aktrises Rūbijas Bārnhilas sajūsma par dalību filmā un festivālā. Taču kinostāsta ceļš līdz ekrānam nepavisam nav bijis glamūra piesātināts. Britu rakstnieka Roalda Dāla bērnu grāmatā par neticamo bārenes un milža draudzību balstītā filma to ir mērojusi 25 gadus. Tās producenti – Frenks Maršals un Ketlīna Kenedija, kuru, starp citu, kinoizdevums Variety šoziem nodēvēja par ietekmīgāko sievieti Holivudā, filmas ideju sāka attīstīt jau 1991. gadā. 

Laika gaitā ir tikuši pārrakstīti scenāriji, nomainīti potenciālie režisori un diemžēl aizsaulē aizgājuši vairāki ar kinodarbu saistīti ļaudis. Titulvaroņa – draudzīgā milža – lomai sākotnēji bijis iecerēts komiķis Robins Viljamss, taču pēc viņa pašnāvības 2014. gadā lomai tika izvēlēts britu kino un teātra aktieris Marks Railenss, kurš februāra beigās saņēma Oskaru par otrā plāna lomu Spīlberga drāmā Spiegu tilts. Savukārt pērnā gada rudenī viņsaulē aizgāja lentes scenāriste Melisa Matisone, kura savulaik sarakstīja arī Spīlberga leģendāro Citplanētieti. 

Sentimentālais klasiķis

Taču, neraugoties uz «muskuļoto» komandu – Spīlbergs, Kenedija un Matisone -, šī bērnu un ģimeņu auditorijai mērķētā filma ir cita kalibra Spīlberga darbs – joprojām saistošs un sirsnīgs, taču maķenīt… paguris. Iztiekot bez pārspīlējumiem, nesalīdzināšu LDM ar klasiku (Citplanētieti), kaut Matisone ar Spīlbergu te ir ieauduši manāmus šā darba motīvus. Šķiet, ka Spīlbergs ar ģimenes kino žanru krietni vien labāk un dzīvelīgāk tika galā pirms pieciem gadiem iznākušajā beļģu komiksu ekranizācijā – animācijā Tintiņa piedzīvojumi

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu