ISIS ir izskaidrojams • IR.lv

ISIS ir izskaidrojams

2
Maikls Vaiss.
Pauls Raudseps

Žurnālists Maikls Vaiss uzrakstījis dižpārdokli par Islāma valsts «terora armiju» un prognozē – Sīrijas karš ir neatgriezeniski mainījis reģionu, un eiropiešiem daudz nopietnāk jāpievēršas savai drošībai

Lasot par kārtējo šausmu darbu, kuru pastrādājis Daesh jeb Islāma valsts jeb ISIS – kā nu kurš to sauc -, var likties, ka šīs kustības dalībniekus vada kāds mums, rietumniekiem, neizprotams reliģisks fanātisms. Bet – vai tiešām tas ir viņu galvenais dzinulis? Žurnālists Maikls Vaiss (Michael Weiss) no Ņujorkas sekojis līdzi Sīrijas pilsoņu karam jau kopš tā pirmsākumiem, un pagājušajā gadā viņš ar līdzautoru Hasanu Hasanu izdeva grāmatu ISIS: Inside the Army of Terror (ISIS: terora armijas iekšpusē), kas iekļuva The New York Times visvairāk pārdoto grāmatu sarakstā. 

Viņš uzskata, ka Daesh nostiprināšanos Sīrijā un Irākā nemaz nav tik grūti izskaidrot, taču tas esot tikai daudz dziļāku un grūtāk risināmu reģiona politisko problēmu simptoms.

Kā jūs nolēmāt uzrakstīt grāmatu par Daesh?
Esmu rakstījis par Sīrijas pilsoņu karu gandrīz kopš tā sākuma. 2012. gadā ziņoju no Alepo, kad to ieņēma Brīvā Sīrijas armija. Gadu gaitā esmu iepazinis un izmantojis kā savus avotus daudzus sīriešu aktīvistus. Negribēju rakstīt grāmatu par ISIS, gribēju rakstīt par Sīrijas revolūciju. Diemžēl tā ir deģenerējusies šīs džihādistu karadarbības dēļ. Taču izdevniecība Regan Arts mani uzrunāja un teica, ka vajadzētu visas manas zināšanas apkopot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu