Nepalikt vienam liftā • IR.lv

Nepalikt vienam liftā

5
Liepājas teātra viesizrāde Cilvēks, kas vairās no lifta. Aktieris Herberts Laukšteins

Monoizrādē Cilvēks, kas vairās no lifta Liepājas teātra direktors uzdrošinās būt aktieris un uzvar

Pirmajā rindā sēž pelēks stāvs lietusmētelī, pelēka berete pāri ausīm un pierei – tikpat taču neviens nepamanīs, tikpat nevienam neiepatiksies -, viņam pie kājām sausās lapās gandrīz pazudušas kapu plāksnītes un pretī pelēkas lifta durvis. Kad Liepājas koncertzāles Lielais dzintars Eksperimentālajā zālē sanākuši visi skatītāji, pelēkais vīrs pagriežas un uzsmaida kā atvainodamies: viņam vajag runāt, viņam ļoti vajag parunāties. 

Tieši šī vajadzība aizķer un notur uzmanību arī gausākos vai šaubīgos izrādes brīžos – Cilvēks, kas vairās no lifta, ko iestudējusi režisore Gaļina Poliščuka, tās vienīgajam aktierim Herbertam Laukšteinam patiešām ir dzīves nepieciešamība. Teiksim, nomest teātra direktora bruņas. Vai atcerēties reiz apgūto – Laukšteins taču ir mācījies Rīgas Lietišķās māk-slas vidusskolā un darbojies Rīgas pantomīmā, studējis režiju Maskavas Teātra institūtā pie Staņislavska tiešās skolnieces Marijas Knēbeles.  Vai sajust adrenalīnu, ko sniedz vienlaikus publiska un intīma atzīšanās – jo nav reālpsiholoģiska teātra aktierim citas vielas tēla radīšanai kā vien paša pieredze, ķermenis, emocijas. 

Lugu Cilvēks, kurš vairās no lifta sarakstījis Somijas zviedru dramaturgs Bengts Ālforss, un autora tautībai ir sava nozīme, proti, arī varonis pieder pie šīs minoritātes, par ko bērnībā apsaukāts un bukņīts. Tāpēc par viņa vienīgo draugu kļuvis lifts mājā, kur viņš mīt kopš bērnības, un tā vārds ir Enoks – tā kabīnes spogulī izlasāms ražotājfirmas nosaukums KONE. Tas ir gaidījis un aicinājis, kad neviens cits to nav darījis. Tam kā dzīvai būtnei ar gadiem pagurusi mehāniskā sirds. Bet, kad ielikta jauna, daktere ieteikusi varonim no lifta vairīties, sargājot pašam savējo. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu